fbpx
Zatrudnjivanje

Pregledi pre trudnoće

Onog trenutka kada počnete da razmišljate o bebi trebalo bi da obavite preglede pre trudnoće. Pozabavite se i svojim zdravljem i kondicijom. Trudnoća je vrlo zahtevno stanje za organizam i mali problemi koje imate pre trudnoće mogu se ponekad zakomplikovati. Osim toga, bilo bi dobro da svaki eventualni problem koji ima veze sa vašom plodnošću otkrijete i otklonite na vreme, kako ne bi došli u situaciju da na bebu čekate godinama.

Pregledi pre trudnoće kod ginekologa

Pre trudnoće poželjno je da odete kod ginekologa na kompletan pregled. Lekar će vam uraditi ultrazvuk i proveriti stanje grlića materice, materice i jajnika.

Obavezno uradite i kolposkopski pregled kojim se brzo i jednostavno uočavaju sve eventualne promene u tkivu grlića.

Makar jednom godišnje radi se i papa test i utvrđuje rizik od prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića materice.

pregledi pre trudnoceVeoma važno je da lekar uzme uzorak vaginaginalnog i cervikalnog brisa i pošalje ga na analizu kako bi se otkrile eventualne infekcije bakterijama kao što su hlamidija, mikoplazma i ureaplazma. Ove bakterije su vrlo česte, a mogu sprečiti trudnoću ili izazvati pobačaj.

U isto vreme, lekar će utvrditi da li imate neku drugu infekciju poput vaginoze ili možda kandidu, koja je vrlo česta gljivična infekcija. Mnoga od ovih oboljenja ne daju nikakve simptome a mogu izazvati velike komplikacije ukoliko se ne otkriju na vreme i zapuste. Neka su naročito opasna u trudnoći.

Poželjno je da uradite i testove na seksualno prenosive infekcije, čak iako imate stalnog partnera.

Ženama se savetuje da urade i takozvani TORCH, test na grupu virusa koji mogu biti pogubni po plod. To su Toxoplasma gondii, Rubella, Citomegalo virus i Herpes simpleks virus. Testom se utvrđuje da li smo ikad ranije u prošlosti oboleli od neke od ovih bolesti, čime smo automatski stekli imunitet, i da li eventualno imamo infekciju u trenutku testiranja.

Poželjno je da odete i na sistematski pregled.

Izmerite pritisak

Previsok pritisak kasnije u trudnoći može dovesti do ozbiljnijih komplikacija. Može da uzrokuje smanjenje dotoka krvi do fetusa i da poveća rizik od preranog porođaja.

Prekontrolišite krvnu sliku

Anemične žene postaju još više anemične u trudnoći. Za popravljanje krvne slike treba vam bar dva meseca, pa se zato pregledajte na vreme.

Idite kod stomatologa

Svako eventualno postojanje karijesa treba što pre da zalečite pre trudnoće, kako bi izbegli česte odlaske kod stomatologa u trudnoći i uzimanja anestezije i lekova protiv bolova koji nisu poželjni. Takođe, većina trudnica muku muči sa desnima usled pojačanog razvoja bakterijske flore u ustima, a od povećanog lučenja želudačne kiseline zubi mogu postati kvarljivi.

Proverite uticaj lekova koje pijete

Ukoliko vam je prepisana neka terapija, ili uzimate bilo kakve lekove na svoju ruku, obavezno se konsultujte sa lekarom o tome jesu li oni dozvoljeni u trudnoći. Upotreba pojedinih lekova može uticati na plod i na tok trudnoće. Ukoliko pijete neki od njih, lekar vam može prepisati adekvatnu zamenu koja će imati istu ulogu, ali će biti bezbednija za plod.

Da li ste preležali boginje?

Boginje, posebno rubeole, ukoliko ih dobijete u trudnoći, mogu izazvati oštećenje ploda ili pobačaj. Zato je važno da proverite jeste li ih preležali. Ukoliko jeste, to znači da ste stekli imunitet na njih i ne morate da brinete. Ukoliko pak niste preležali boginje, važno je da se vakcinišete. Ovo se radi nekoliko meseci pre planirane trudnoće, a o detaljima se obavezno raspitajte kod vašeg lekara.

Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button