fbpx
Zatrudnjivanje

Folikuli jajnika: Sve o folikulima jajnika

Folikuli jajnika su vreće ispunjene tečnošću u jajnicima koje sadrže jajnu ćeliju koja nije sazrela za oplodnju. Tokom menstrualnog ciklusa jajna ćelija sazreva, folikul se otvara i oslobađa je, pripremajući se za oplodnju. Zašto i kako doktori prate folikule jajnika? Kakva je anatomija ovih folikula i koja je njihova funkcija?

Iako mnogi ne znaju, više od 99% folikula se raspada kroz proces koji se zove folikularna atrezija, sprečavajući ovulaciju i otpuštanje jajne ćelije. Ovaj proces može da se javi u bilo kom trenutku razvoja folikula. (Izvor: Science Direct)

Šta su folikuli jajnika?

Jajnici su deo reproduktivnog sistema kod žena i nalaze se sa obe strane materice po jedan. Imaju dve glavne funkcije:

 1. oslobađaju jajnu ćeliju tokom ovulacije,
 2. luče estogen i progesteron.

Folikuli jajnika se nalaze u jajnicima i to su vrećice ispunjene tečnošću. Podržavaju jajnu ćeliju da sazri i oslobodi se. Ako folikuli ne oslobode zrelu jajnu ćeliju, mogu da nabubre i postanu cista.

Lekari ultrazvučnim pregledom procenjuju folikule jajnika, a ove procene se vrše i prilikom pokušaja da se ostvari trudnoća. Merenje folikula jajnika naziva se folikulometrija.

Izračunajte dane ovulacije

Prvi dan menstruacije

Dužina menstrualnog ciklusa

hormonski disbalans 2

Razvoj folikula jajnika

Razvoj folikula jajnika se odvija u šest faza:

 1. Primodijarni folikul – Svi folikuli počinju da se razvijaju iz ove faze. Na rođenju kod bebe ženskog pola u jajnicima se nalazi između jednog i 2 miliona primodijarnih folikula. Može proći skoro godinu dana da oni porastu do faze ovulacije. Okruženi su ćelijama koje su promarni proizvođači estrogena.
 2. Primarni folikul – Neki folikuli od puberteta do menopauze svakodnevno kreću u ovu fazu.
 3. Sekundarni folikul – Ćelija povećavaju proizvodnju estrogena i unutrašnjost folikula formira male džepove folikularne tečnosti bogate hranljivim materijama. U kasnijoj fazi formira se šupljina folikula ispunjena tečnošću.
 4. Tercijarni ili antralni folikul – Njihov razvoj se odvija kroz faze sekundarnog folikula u kojima se formira šupljina folikula ispunjena tečnošću, takozvani antrum. Lekari u ovoj fazi mogu da vide tercijarne folikule prilikom ultrazvučnog pregleda.
 5. Grafov folikul – faza u kojoj zreli folikul može da ovulira. Ovaj folikul se naziva još i perzistentni folikul.
 6. Žuto telo – kada dođe do ovulacije, folikul je prazan i transformiše se u žuto telo. Žuto telo se sastoji od folikularnih i granuloza ćelija i odgovoran je za proizvodnju progesterona u ranoj trudnoći. Pročitajte više: Žuto telo
grafov folikul
Grafov folikul – izvor: Wikimedia Commons

Koliko folikula ima svaka žena?

Kada dođu do puberteta, žene imaju između 400 i 500 hiljada primordijalnih folikula, a nakon prvog menstrualnog ciklusa gube oko 1000 folikula svakog meseca do 35. godine, nakon čega se ovaj broj povećava. (Izvor: PubMed) Nemoguće je odrediti tačan broj jajnih ćelija u jajniku, obzirom da se oni vide samo pod mikroskopom, a postaju vidljivi tek u antralnoj fazi. Obično u ovulaciji sazreva samo jedan folikul. Do menopauze ženi preostane oko 1000 jajnih ćelija.

Iako svaki folikul ima jajnu ćeliju u sebi, ne dostižu svi folikuli fazu zrelosti da oslobode jajnu ćeliju.

Šta se dešava sa folikulima jajnika u menopauzi?

Žene u menopauzi više ne mogu ostati u drugom stanju prirodnim putem. Nivoi hormona estrogen i progesteron su niski, a neretko se javlja i vaginalna suvoća. Broj folikula se smanjuje tokom prolaska kroz menopauzu. Folikuli jajnika drastično brže propadaju tokom poslednjih 10 godina menstrualnog ciklusa pre menopauze, odnosno posle 35. godine života.

Folikuli jajnika – Šta može da utiče na njih?

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – Ovaj sindrom pogađa 6 – 12% žena i može izazvati oslobađanje adrogena, akne prekomeran rast dlačica, opadanje kose i drugo. Žene sa PCOS imaju višak nezrelih folikula u svojim jajnicima. Ovaj sindrom sprečava rast folikula tako da oni ne uspevaju da oslobode jajne ćelije. Pročitajte više: 10 obeležja PCOS (sindroma policističnih jajnika)
 • Primarna insuficijencija jajnika je prerano otkazivanje jajnika koje nastaje ako oni prestanu da rade pre 40. godine. Ovo stanje uzrokuje neredovne menstruacije i smanjenu plodnost, a kod nekih može početi već u adolescenciji.
 • Folikularne ciste se mogu javiti kada folikul ne oslobodi jajnu ćeliju ili tečnost. One nisu kancerogene, ali mogu da izazovu bol. Nekima će biti potrebna asistencija lekara dok kod drugih one nestaju spontano. Pročitajte više: Folikularna cista
 • Puknuta cista jajnika – većina cisti na jajnicima je bezopasna i česta u reproduktivnom periodu. Ukoliko dođe do prsnuća ciste mogu se javiti vaginalno krvarenje, jak bol u leđima, nadut abdomen. U retkim situacijama potrebna je operacija zbog komplikacija koje je izazvala ruptura ciste.

Kako se postavlja dijagnoza stanja kada su u pitanju folikuli jajnika?

Ginekolog će proceniti stanje folikula jajnika na osnovu ultrazvučnog pregleda, zatim će vas uputiti da izvadite krv kako bi se utvrdio nivo hormona, da li islučajno imate dijabetes ili visok holesterol, a treći način je laparoskopija.

folikuli jajnika faze
Folikuli jajnika kroz faze

Folikuli jajnika: Kako se sprovodi lečenje, ukoliko je potrebno?

Ukoliko se ukaže potreba za lečenjem, lekar će proceniti šta je potrebno i u kojoj dozi davati ženi. Kod žena koje imaju primarnu insuficijenciju jajnika savetovaće se suplementacija vitaminom D i kalcijumom zbog visokog rizika od osteoporoze.

Kod dijagnoze PCOS nekada se savetuje OGTT, kao i provera nivoa insulina pre i posle testa. Lekar će savetovati redovno vežbanje, a može prepisati i pilule za kontracepciju. Pilule se nekada prepisuju i kao terapija kod neredovnih menstruacija.

Objavljen: 21. novembra 2022. godine, ažuriran: 16. maj 2024. godine

Izvor
Science DirectPubMedReproductionNIH

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button