fbpx
Trudna samTrudnoća

Da li je i koliko pouzdan test za trudnoću?

Pisali smo o testovima za trudnoću, ali o tome da li je i koliko pouzdan test za trudnoću se uvek polemiše. Naime, zaista postoje situacije u kojima je test za trudnoću lažno negativan, dok su situacije da bude lažno pozitivan daleko ređe.

Test za trudnoću je pouzdan, ali kada i kako?

Postoje dva načina da se testira da li je žena u drugom stanju. Jedan od načina je putem urina, a drugi putem krvi. Vađenjem krvi je lakše i sigurnije potvrditi trudnoću dok je pouzdan test za trudnoću iz urina tek nekoliko dana kasnije.

test za trudnocu 2

Pouzdan test za trudnoću iz urina je svaki koji se prodaje na tržištu, samo su neki osetljiviji ranije, a neki kasnije. On se može kupiti u svakoj apoteci i većini drogerija, a pokazuje prisutnost beta HCG hormona u urinu. Najpouzdanije je da se uradi nakon što oko 10 dana kasni menstruacija. Pojedini testovi mogu pokazati pozitivan rezultat i dan nakon kašnjenja menstruacije, ali to nije uvek pouzdano.

Test za trudnoću: pouzdanost je 97% kada se radi o testu koji se kupuje u apoteci i testira urin pod uslovom da ga pravilno koristite i ne prerano.

Pouzdan test za trudnoću iz krvi

Testiranje iz krvi se može uraditi u svakoj laboratoriji. Radi se tako što se vadi krv i prikazuje se nivo beta HCG hormona. Ukoliko je nalaz preko 5, znači da postoji trudnoća.

Pročitajte i: Šta znači nizak nivo beta hCG, ali veći od 5?

Kada je test za trudnoću nepouzdan?

Postoje situacije u kojima je test za trudnoću nepouzdan. Zapravo kada dođe do oplodnje, jajna ćelija počinje da luči hormon trudnoće koji se kasnije detektuje u krvi i urinu. Ono može da se detektuje tek od trenutka kada se oplođena jajna ćelija usadi u zid materice. Tačnije, kada dođe do implantacije.

Pročitajte: Upoznajte svoje telo: Kako se dešava začeće?

Implantacija se dešava između 5 i 10 dana posle ovulacije, okvirno koji dan pre nego što očekujete menstruaciju. Obzirom da vreme ovulacije i implantacije može da varira, testiranje pre vremena može da dovede do toga da je test za trudnoću nepouzdan jer ste ga radili prerano. Najbolje je sačekati nekoliko dana posle očekivane menstruacije da uradite test. (Izvor: Mayo Clinic)

lazno pozitivan test
Pouzdan test za trudnoću – Kako izgleda pozitivan test za trudnoću

Pravilno korišenje testa za trudnoću

Test za trudnoću koji se može kupiti u apoteci je zapravo tračica ili komadić test trake u plastičnom pakovanju. Ova test traka je manje ili više osetljiva na urin odnosno nivo beta HCG hormona. Osetljivi testovi mogu da registruju pozitivan rezultat veoma brzo, već i pre očekivane menstruacije, ako imate redovan ciklus. Međutim, prerano testiranje neće dati pouzdan test za trudnoću i moguće je da ćete morati da ponovite testiranje.

Pratite uputstva sa pakovanja i najefikasnije je ako budete test radili iz prvog jutarnjeg urina. Posle par minuta ćete moći da pogledate rezultat. Jedna crtica – kontrolna, uvek treba da bude prisutna i intenzivne boje. Druga je potvrda prisustva beta hcg hormona u mokraći. Druga crtica je nekada slabije vidljiva, ali je i bleđa pokazatelj da vrlo verovatno postoji trudnoća. Ako je druga crtica bleda, ponovite rezultat za koji dan ili izvadite krv u laboratoriji.

Pokazatelj drugog stanja nakon testa

pouzdan test za trudnocu

Testiranje može da pokaže postojanje trudnoće, ali i dalje je neophodno da se obratite lekaru i zakažete pregled. Često nije neophodno da odmah idete na pregled, u većini evropskih zemalja, prvi ultrazvučni pregled se zakazuje tek u 8. nedelji trudnoće, kako bi se tada utvrdila i srčana radnja ploda.

Međutim, tek će pregled kod lekara pokazati da li je sa trudnoćom sve u redu. Postojanje trudnoće koje je utvrđeno na ovaj način nije dovoljan pokazatelj, a ukoliko se nakon pozitivnog testa javi krvarenje i bolovi, savetujemo da se odmah javite lekaru. Često može biti normalna trudnoća, ali oprez nije na odmet. Jedini način da budete mirni i znate da je sa trudnoćom sve u redu jeste da idete na pregled.

Objavljen: 7. novembar 2022. godine, ažuriran: 31. decembar 2023. godine

Izvor
Mayo Clinic

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button