fbpx
TrudnoćaZatrudnjivanje

7 razloga za lažno pozitivan test za trudnoću

Lažno pozitivan test je test za trudnoću koji pokaže drugu crticu, a kasnije se ispostavi da trudnoća izostaje. Ovo saznanje može biti zaista poražavajuće. Statistika kaže da se lažno pozitivan test javlja u manje od 1% slučajeva. (*1)

Lažno pozitivan test za trudnoću

Kućni testovi za utvrđivanje trudnoće su gotovo 100% tačni, ali uvek postoje neka odstupanja, koja mogu da se dogode. Oni mere nivo beta HCG u urinu i mogu se raditi već nakon što izostane očekivana menstruacija.

U većini slučajeva, lažno negativni i lažno pozitivni rezultati testa za trudnoću su direktno povezani sa ljudskom greškom. Pozitivan test koji je urađen ispravno u 99% slučajeva pokazuje ispravan rezultat.

Razlozi za lažno pozitivne testove trudnoće uključuju sledeće:

1.      Pogrešno urađen test za trudnoću

Najčešće ljudske pogreške dešavaju se kada se ne absorbuje dovoljno urina na test traku/štapić. Tada se nekim ženama učini da je test pozitivan jer je uočljiva tanka siva linija evaporacije (gde bi trebalo da se pojavi oze crta). Ta linija se može pojaviti kao rezultat testa i kada je urin prešao preko prozora za testiranje što ne bi trebalo da se dešava. Ako se kućni test za trudnoću očita prekasno, posle više od 10-30 minuta (što zavisi od testa), rezultat se takođe može prikazati kao lažno pozitivan.

2.      Korišćenje lekova za lečenje neplodnosti

Lažno pozitivan test takođe može da bude posledica korišćenja lekova za neplodnost koji sadrže hCG ili gonadotropina za ovulaciju. Jedan od sintetičkih lekova koji mogu ukazivati na trudnoću su injekcije HCG-a koje pomažu folikulima da oslobode zrela jajašca.

Tada se može imati pozitivan nalaz testa urina ili krvi za trudnoću dve do tri nedelje nakon primanja leka, a da žena ustvari nije trudna. Porast nivoa beta hCG-a u krvi obično ukazuje na trudnoću.

3.      Lažno pozitivan test zbog upotrebe lekova

Još neki lekovi mogu pokazati lažno pozitivan test, a to su:

 • pojedini antipsihotici,
 • antikonvulzanti,
 • lekovi protiv anksioznosti kao što je Diazepam i Ksanaks,
 • lekovi za Parkinsonovu bolest i Bromokriptin,
 • diuretici, antihistaminici i metadon.
4.      Biohemijska trudnoća
lazno pozitivan test

Biohemijska trudnoća nastaje kada oplođena jajna ćelija, embrion nije u stanju da se implantira i raste veoma rano. Ovo se dešava iz različitih razloga. Žena ne zna za ovaj gubitak trudnoće, osim ako test ne uradi veoma rano, čak pre nego što očekuje da se javi menstruacija.

Rani gubitak trudnoće se može javiti iz više razloga, a ako se jednom dogodi, ne znači da nešto nije u redu. Biohemijske trudnoće se javljaju češće nego što možemo i da pretpostavimo, samo većina žena ni ne zna da je do nje došlo. Više o biohemijska trudnoća…

5.      Vanmaterična trudnoća

Ponekad se oplođena jajna ćeija može implantirati van šupljine materice i prouzrokovati pojavu vanmaterične trudnoće. Ona se obično dešava kada se oplođena jajna ćelija zaglavi u jajovodu tokom svog putovanja do materice. Još neki uzroci koji mogu dovesti do vanmaterične trudnoće su:

 • deformacija jajovoda,
 • istorija infekcija materice,
 • ožiljačno tkivo ili upale u jajovodima.

Vanmaterična trudnoća može da se javi i u grliću materice, jajnicima i trbušnoj duplji. Ona se ne može nastaviti kao normalna trudnoća i neophodno je izvršiti operaciju otklanjanja embriona. Ektopična trudnoća može da pokaže pozitivan rezultat, a više možete pročitati ovde: Vanmaterična trudnoća

6.      Testiranje neposredno posle pobačaja ili abortusa

lažno pozitivan test za trudnocu

 Žene nekada na ovaj način žele da provere da li je prekid trudnoće uspešno završen i veoma često mogu dobiti lažno pozitivan test. Razlog tome je što bez obzira na koji je način došlo do prekida trudnoće, beta hcg može nastaviti da raste još neko vreme.

U zavisnosti od toga koliko je trudnoća trajala, beta hcg nekada može ostati u urinu u tragovima i do 6 nedelja posle trudnoće.

7.      Određena medicinska stanja i lažno pozitivan test za trudnoću

Retko, ali je moguće da određena medicinska stanja pokažu lažno pozitivan test za trudnoću. Neka od njih su: infekcije urinarnog trakta, bolesti bubrega, ciste na jajnicima, ozbiljnije bolsti poput karcinoma jajnika i, veoma retko, problemi sa hipofizom.

Test trudnoće putem analize krvi može da pruži tačniji rezultat. Stoga uvek, bez obzira na pozitivan ili negativan rezultat kućnog testa, uradite i potvrdu putem vađenja krvi.

Nesanica u trudnoći

Literatura:

 1. The Bump: False Positive Pregnancy Test – https://www.thebump.com/a/false-positive-pregnancy-test
 2. WebMD: Pregnancy Test – https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-tests#1
 3. Annals of Laboratory Medicine: False-positive Urine Pregnancy Test Due to Leukocyte Interference – https://www.annlabmed.org/journal/view.html?doi=10.3343/alm.2012.32.2.167
 4. Mayo Clinic: Home pregnancy tests: Can you trust the results? – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940
 5. Hindawi: Management of Nonpregnant Women with Elevated Human Chorionic Gonadotropin – https://www.hindawi.com/journals/criog/2013/580709/

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Objavljen: 18. jul 2014. godine, ažuriran: 28. decembar 2023. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button