fbpx
TrudnoćaZatrudnjivanje

Lažno negativan test za trudnoću: Može li negativan test da bude pogrešan?

Lažno negativan test za trudnoću je test koji je negativan i ne pokazuje drugu crticu, plusić ili znak trudnoće iako ste trudni. Ukoliko je menstruacija izostala, test je negativan, a vi mislite da ste ipak u drugom stanju, možda ste zapravo u pravu.

Važno je imati na umu da, šta god da je u pitanju, ne treba da paničite. Još uvek postoji šansa da jeste, ali i da niste u drugom stanju. Retko se dešava da test bude negativan iako ste sve uradili kako je pisalo u uputstvu. Može se dogoditi da:

 • Ste u drugom stanju, ali ste test uradili prerano.
 • U drugom stanju ste, ali niste test uradili ispravno.
 • Niste u drugom stanju i menstruacija vam kasni iz nekog drugog razloga – najčešći slučaj.
 • U drugom stanju ste, ali nešto nije u redu. (ovo se veoma retko dešava).
demetra 88
Photo by Martin Oslic on Unsplash

Test je negativan, a trudni ste

Glavni razlog za lažno negativan test je da ste ga uradili prerano. Testovi za utvrđivanje trudnoće se razlikuju po svojoj osetljivosti, tj. koliko rano se može detektovati hormon humani horionski gonadotropin (hCG) u urinu. Moguće je da je jajna ćelija oplođena i da je došlo do trudnoće, ali telo još uvek nije počelo da proizvodi dovoljne količine beta HCG hormona, koje mogu biti izmerene. Potrebno je nekoliko dana da hormon dostigne dovoljno visok nivo kako bi se mogao otkriti putem urinarnog testa.

Razmislite o tome na koliko dana imate menstruaciju i da li je možda ovog meseca ovulacija bila kasnije. Ako je ovulacija bila kasnije tokom meseca, veća je verovatnoća i da je lažno negativan test za trudnoću, kao i da testiranje treba uraditi nekoliko dana kasnije.

Razlozi zbog kojih menstruacija kasni, a niste u drugom stanju?

Najčešći razlog za kašnjenje menstruacije i negativan test na trudnoću je taj što vam menstruacija jednostavno kasni i niste trudni. Dva nepravilna menstrualna ciklusa godišnje ne znače da sa vama nešto nije u redu. Neki od razloga koji mogu da izazovu kašnjenje menstruacije su:

 • dojenje,
 • ako ste bolesni,
 • nedovoljno sna,
 • preterano vežbanje,
 • promena klime na putovanju i
 • izloženost stresu.
 • Pored navedenih razloga, ako imate više od 40 godina, može se dogoditi da menstruacija kasni jer ulazite u perimenopauzu. Nakon porođaja i tokom dojenja takođe nije neobično da ciklus dosta varira, a da niste u drugom stanju.
 • Ukoliko ste skoro prestali da koristite pilule za kontracepciju, moguće je da će to imati uticaja na redovnost vašeg prirodnog ciklusa tokom prvih nekoliko meseci. Međutim, imajte u vidu da je često prvi mesec nakon prestanka uzimanja pilula veoma moguće da ostanete u drugom stanju. Pročitajte: Prednosti korišćenja pilula za kontracepciju
 • Prekid menstrualnog ciklusa je nekada moguć i ukoliko lečite sterilitet. Na primer, klomifen može da produži ciklus, ali i postupak vantelesne oplodnje kroz koji ste nedavno prošli.

Lažno negativan test za trudnoću: Ponovljen test za trudnoću

Ako kućni test za utvrđivanje trudnoće pokazuje negativne rezultate, ali još uvek mislite da bi mogli biti trudni, pričekajte nekoliko dana i pokušajte ponovno. Negativan rezultat može značiti da niste trudni, da ste se testirali prerano ili da je test neispravan. Isto tako, ako ste dobili različite odgovore na više testova za trudnoću, preporučuje se da uradite test iz krvi kako bi dobili tačan odgovor.

Većina testova putem urina ne može da detektuje trudnoću sve dok se ne približi period od dan do dva dana pre nego što treba da dođe menstruacija. Tek tada beta hCG dostigne dovoljno visok nivo. A čak 1 od 4 kućna testa postane pozitivan tek nakon što menstruacija izostane.

Kvantitativna analiza krvi i najosetljiviji testovi urina obično mogu da otkriju hCG ubrzo nakon implantacije, koja se može pojaviti bilo kada od 6 do 12 dana nakon ovulacije. Beta hCG nivo raste eksponencijalno u toku prva dva meseca trudnoće, pa što se ranije test uradi, veće su šanse za lažno negativan rezultat. Manje osetljivi testovi urina kao i kvalitativni testovi iz krvi ne mogu da otkriju trudnoću do tri ili četiri dana nakon implantacije. Menstruacija se javlja u proseku 14 dana nakon ovulacije, tako da je verovatnoća za lažno negativan test u periodu očekivane menstruacija niska.

S druge strane, lažno pozitivan test za trudnoću je dosta ređi.

pouzdan test za trudnocu

Da li je negativan test konačan? – Retki uzroci lažno negativnog testa

U veoma retkim slučajevima, ektopična trudnoća može da izazove lažno negativan test za trudnoću. Ektopična ili vanmaterična trudnoća se obično događa u jajovodima, ali se može implantirati i na drugo mesto. Ona nikada nije održiva i potrebna je hiruška intervencija, kako bi se odstranila. Ukoliko vam menstruacija kasni, a imate veoma jake bolove, obavezno se obratite lekaru bez odlaganja.

Pored vanmaterične, ova situacija se nekada može dogoditi i kada je u pitanju molarna trudnoća, koja se događa još ređe od vanmaterične trudnoće. Ako vam menstruacija kasni 7 do 14 dana, a test za trudnoću je i dalje negativan, najbolje je da uradite analizu beta hCG iz krvi ili zakažete pregled kod lekara.

Izostanak menstruacije uz negativan test za trudnoću, mogu da budu veoma zbunjujući za ženu, ali postoji niz razloga zašto menstruacija može da zakasni. Sa druge strane, ukoliko je test negativan, a vi još uvek niste dobili menstruaciju, savetujemo da nekoliko dana kasnije ipak uradite još jedan test ili odete u laboratoriju i izvadite krv. Test iz krvi je preciznija opcija od kućnog testa za trudnoću.

lazno negativan test za trudnocu
Lažno negativan test za trudnoću – Photo by Cedrik Wesche on Unsplash

Objavljen: 5. avgust 2013. godine, ažuriran: 31. decembra 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button