fbpx
Zatrudnjivanje

Upoznajte svoje telo: Kako se dešava začeće?

Možda mislite da znate kako da napravite bebu. Ali da li stvarno razumete sve zamršene detalje i znate kako se dešava začeće? Naravno, imate osnovno znanje – muškarac upoznaje ženu, oboje bivaju goli i imaju polni odnos i devet meseci kasnije eto ga naslednik. Ali tu je mnogo više od toga, da ne spominjemo niz modernih varijacija na tu temu.

Šta se dešava u ženskom telu tokom začeća?

Na primer, da li znate odakle tačno sperma i jajna ćelija dolaze, ili kako se te dve mikroskopski velike stvari odluče da pronađu jedno drugo i stvore novi život? Ili da imate samo oko 20 posto šanse za začeće tokom svakog ciklusa, čak i ako je vreme bilo pravo?

Kako se dešava začeće unutar ženskog tela: Kako se izleže jaje?

Za žene, mogućnost trudnoće počinje u jajnicima, ta dva objekta u obliku lopte sa svake strane materice. Jajnici su kao stalna kartonska kutija za jaja i dolaze u potpunosti opremljeni. Svaka devojčica se rađa sa oko miliona jajnih ćelija – više nego potrebno za životnu zalihu – u jajnicima. Više nikada neće proizvesti još jajnih ćelija. U stvari, mnoga od njih počinju da umiru gotovo odmah. Ali ne brinite, ostaje puno za vaše reproduktivne godine.

Sve u svemu, verovatno ćete osloboditi oko 400 jajnih ćelija, počevši sa prvom menstruacijom, a zaključno sa menopauzom koja nastupa obično u dobi između 45 i 55 godina.

Negde u sredini menstrualnog ciklusa, najverovatnije između 12. i 16. dana, jajna ćelija dostiže zrelost u jednom od dva jajnika. Jajnik je oslobađa i zatim je brzo usisa levkast otvor najbližeg jajovoda. To su dva kanala koji vode od jajnika do materice. Ovim oslobađanjem jajne ćelije, koje se naziva ovulacija, započinje odbrojavanje vremena za začeće.

Prosečna jajna ćelija živi samo 24 sata, tako da mora da bude oplođena uskoro, da bi dete bilo začeto.

Ako se vaš jajna ćelija sastane sa zdravom spermom na putu prema materici, njih dvoje se mogu spojiti i započeti proces stvaranja novog života. Ako ne, jajna ćelija završava svoj put u materici i propada. Kad se trudnoća ne dogodi, jajnik na kraju prestane sa stvaranjem estrogena i progesterona, hormona koji će pomoći u održavanju trudnoće i sluznica koja oblaže matericu se oljušti za vreme menstruacije.

muskarci 1

Kako se dešava začeće unutar tela muškarca

Dok su žene zauzete sazrevanjem jedne jajne ćelije ležernim tempom na oko mesec dana, muškarci su gotovo stalno na poslu proizvodnje miliona mikroskopskih spermatozoida, čija je jedina svrha u životu da plivaju za svoj život i prodru u jajašce. Dok žene dolaze u kompletu sa svim jajnim ćelijama koje će im ikada trebati, muškarci nisu rođeni sa gotovom spermom.

Oni je stvaraju redovnim tempom – od početka do kraja to traje oko 64 do 72 dana za stvaranje novih spermatozoida. Budući da prosečna sperma živi samo nekoliko nedelja u muškom telu i da se od 30 do 300 miliona oslobodi sa svakom ejakulacijom, proizvodnja opreme za oplodnju radi 24 sata 7 dana u nedelji.

Proizvodnja sperme započinje u testisima, dve žlezde smeštene u kesama skrotuma ispod penisa. Testisi vise van tela zato što su jako osetljivi na temperaturu. Za proizvodnju zdrave sperme oni moraju da ostanu na temperaturi do 32 stepena celzijusa – oko četiri stepena hladniji od normalne telesne temperature. Nakon što je sperma stvorena, skladišti se u delu testisa poznatom kao epididimis (semeni kanalić).

Uprkos milionima spermatozoida proizvedenih i izdatih u svakom ejakulatu, samo jedan može da oplodi jaje – to je slučaj čak i za blizance. Pol embriona zavisi od vrste spermatozoida koji je prodro u jajašce prvi. Sperma sa Y hromozomom će dati dečaka, a sperma sa X hromozomom će dati devojčicu. Dosta mitova o tome kako da se začne dečak ili devojčica kruže već vekovima, a neki su poduprti sa malo naučnih dokaza, ali u suštini, pol deteta se određuje nasumice.

Kako se dešava začeće: Šta se događa dok ste zauzeti u seksu?

Veliki trenutak je stigao i to zapravo u seksu. Pored sve zabave, vaša tela su u stanju napetosti koja će, nadamo se završiti u orgazmu, tom divnom, ugodnom osećaju relaksacije koji takođe ima važnu biološku funkciju. Kod muškaraca orgazam pokreće izbacivanje sperme bogate spermatozoidima u vaginu i prema grliću materice brzinom oko 15 km na sat. Taj proces, poznat kao ejakulacija, spermi daje početni start na putu do jajne ćelije.

Ženi vrhunac takođe pomaže začeće. Neka istraživanja pokazuju da kontrakcije nalik talasima povezane sa ženskim orgazmom pomažu da povuku spermu dublje u cerviks.

Mnogi parovi smatraju da je određeni seksualni položaj najbolji za pravljenje bebe. Niko ne zna sa sigurnošću, ali neki stručnjaci veruju da su misionarski položaj (muškarac gore) ili položaj iza (muškarac iza žene, oboje sa pogledom na istom pravcu) najbolje jer omogućuju duboku penetraciju. Ali, šta god želite.

Najvažnija stvar oko seksa je da oboje imate dobar provod i da to radite dovoljno često da bi postojala živa sperma u ženskom reproduktivnom traktu za vreme ovulacije. To znači da treba voditi ljubav barem svaki drugi dan tokom sredine ciklusa.

položaj za pravljenje bebe
Kako se dešava začeće: Sperma se bori do kraja    

U ovom trenutku, ne možete da učinite mnogo, osim da držite palčeve i da se nadate, iako neki stručnjaci kažu da žena treba da ostane na leđima, sa jastukom podmetnutim pod njenu stražnjicu, najmanje 20 ili 30 minuta, tako da gravitacija može da pomogne spermi da dopre do jajne ćelije.

Dok vi i vaš partner uživate opuštajući se uz maženje posle seksa, mnogo je aktivnosti koje se odvijaju unutar vašeg tela. Kako se dešava začeće? Oni milioni spermatozoida su počeli svoju potragu kako bi pronašli vaše jajašce, a to nije lako putovanje.

Prva prepreka je nivo pH kiselosti u vagini koja može da bude smrtonosna za spermu. Zatim tu je sluz koja se može činiti kao neprobojan plašt osim tokom jednog ili dva dana kada ste najplodniji i kada se čudesno olabavljuje tako da nekoliko najjačih plivača može da nađe put. Ali to nije sve – spermatozoidi koji prežive još uvek imaju dug put.

Sve u svemu, potrebno je da putuju oko sedam centimetara od grlića materice kroz nju do jajovoda. Kad uzmete u obzir da oni putuju brzinom od oko 2,5cm na 15 minuta, to je prilično putovanje.

Najbrži takmičari mogu da nađu jajnu ćeliju za samo 45 minuta, a za najsporije to može potrajati do 12 sati. Ako ne pronađe jajašce u jajovodima za vreme polnog odnosa, sperma može da čeka tamo u fazi mirovanja do 72 sata.

Kako se dešava začeće?

Samo nekoliko desetina spermatozoida će ikada stići do jajne ćelije. Ostatak biva zarobljen, izgubljen – možda krenu kroz pogrešan jajovod – ili umru na putu. Za nekoliko srećnika koji su došli u blizinu jajne ćelije, trka nije gotova. Oni moraju da rade kao pomahnitali da bi prodrli skoz spoljašnji omotač jajašca i ući u njega pre drugih. Ako prodru, dolazi do mnogih promena na jajnoj ćeliji tako da od tog momenta drugi spermatozoidi ne mogu više ući. To je kao štit koji se stvori preko jajne ćelije tačno u trenutku kada je prvi spermatozoid sigurno unutra.

Sada počinje pravo čudo. Jajna ćelija će biti oplođena u roku od 24 sata tako što se genetski materijal u spermatozoidu kombinuje sa genetskim materijalom u jajnoj ćeliji za stvaranje novih ćelija koje ubrzo počinju sa deljenjem. Vi zapravo niste trudni sve dok snop novih ćelija, poznat kao embrion, ne proputuje ostatak puta kroz donji deo jajovoda i sam se ne prikači na zid materice.

Međutim, možete da imate vanmaterničnu trudnoću ako se embrion implantira bilo gde drugde osim u materici, kao što je na primer jajovod. Vanmaterične trudnoće nisu održive i potrebno je uzeti lekove kako bi se zaustavio rast ili imati operaciju da biste je uklonili i time sprečili rupture i štetu na vašem jajovodu.

kako se dešava začeće
Kako se dešava začeće?

Ta završna deonica puta, implantacija embriona u zid materice, može da potraje još oko tri dana, ali može da prođe još nekoliko nedelja dok ne propustite menstruaciju i posumnjate da ste na putu da imate dete.

Ako propustite vaš ciklus ili imate neke od drugih znakova trudnoće, možete da koristite test za trudnoću kako bi saznali sa sigurnošću da li imate jedno maleno na putu.

Objavljen: 24. februara 2012. godine, ažuriran: 27. decembra 2023. godineSaveSave

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button