fbpx
Analize u trudnoći

Šta znači nizak nivo beta hCG, ali veći od 5?

Humani horionski gonadotropin – hCG je hormon koji se proizvodi tokom trudnoće, a njegov posao je da hrani embrion koji je pričvršćen za zid materice. Nizak nivo beta hCG može ukazivati na problem sa trudnoćom.

Niska beta u ranoj trudnoći

Nivoi hCG-a mogu da variraju od trudnoće do trudnoće, ali obično prate tipičan raspod od-do kod zdrave trudnoće. Više: Nivo beta hCG po danima i nedeljama trudnoće

Nizak nivo beta hCG

Šta znači nizak nivo beta hCG, odnosno onaj koji se ne duplira pravilno, ako postoji trudnoća?

Imajte na umu da se nivo beta hCG smanjuje u kasnijim fazama trudnoće. On najviše raste u prvom tromesečju trudnoće i svoj vrhunac dostiže između 8 i 11. nedelje, a zatim počinje da opada na stabilan nivo. (*1)

Pravilan rast hCG govori nam da je trudnoća zdrava

Povećanje nivoa ovog hormona govori nam da se radi o zdravoj trudnoći, što naravno ne isključuje druge preglede.

Nizak nivo beta hCG hormona ne mora nužno da znači da trudnoća neće uspeti.

Mogući uzroci niskog hCG-a

Oštećena jajna ćelija

Oštećena jajna ćelija nastaje kada se oplođeno jaje zakači za zid materice, ali embrion ne uspeva da se razvije. Ovo se nekada može desiti i može doći do prekida i pre nego što osoba sazna da je u drugom stanju.

Spontani pobačaj

Spontani pobačaj se događa kada do prekida trudnoće dođe pre 20. nedelja gestacije, odnosno kada prestane srčana radnja fetusa. Nivo beta hCG može u početku biti u porastu, ali kasnije neće uspevati da pravilno raste, ali ni da opada.

mentalno zdravlje i tinejdzeri 3
Pogrešno procenjena starost trudnoće

Ovo se može dogoditi kada je datum začeća pogrešno izračunat, pa se čini da je nivo beta hCG niži u odnosu na starost trudnoće.

Računanje verovatnog termina porođaja (VTP) vrši se na osnovu poslednje menstruacije kod žene, tako da može doći do pogrešnih proračuna kod žena koje imaju neredovne menstruacije ili ako nisu sigurne kog dana su imale poslednju menstruaciju.

Nizak nivo hCG u kasnoj trudnoći

Pored toga što nizak nivo može ukazivati da se radi o veoma ranoj trudnoći, tako je moguće i da se radi o trudnoći starijoj od 11 nedelja.

Ponekad, u slučajevima pogrešno izračunate gestacijske starosti, nivo hCG-a može biti niži od očekivanog, ali nije abnormalan za trudnoću.

Vanmaterična trudnoća

Ektopična ili vanmaterična trudnoća je ona u kojoj se embrion veže izvan materice, obično unutar jajovoda. Simptomi mogu uključivati bol u stomaku i krvarenje. Ovo može biti veoma ozbiljno stanje i važno je hitno se javiti lekaru. Tokom vanmaterične trudnoće nivo hCG ostaje nizak sve vreme, čak uglavnom ispod 100. Više: Vanmaterična trudnoća

glad nocu
Da li se nešto može preduzeti?

Lek za nizak nivo beta hCG-a ne postoji. Važno je da znate da nizak nivo ne mora uvek biti znak problema, ali u svakom slučaju vam ostaje samo da čekate.

Međutim, dostupan je tretman za osnovna stanja koja uzrokuju nizak nivo beta hCG, kao što su pobačaj ili vanmaterična trudnoća.

Kod pobačaja ne može se ništa preduzeti, osim obaveznog ultrazvučnog pregleda koji će pokazati da li je potrebno hiruškim putem ukloniti ostatke.

Kod vanmaterične trudnoće se operativnim putem uklanja plod i zahvaćeni deo jajovoda.

Nizak nivo beta hCG nije uvek razlog za brigu jer se može razlikovati među trudnicama. Neke trudnice imaju prirodno nešto niži nivo, a kod drugih je pak ovulacija možda bila kasnije nego što je to očekivano. Ako dođe do komplikacija kao što su pobačaj ili vanmaterična trudnoća, to ne znači da nećete ponovo uspeti da ostvarite trudnoću ili da je plodnost ugrožena.

nizak nivo beta hcg
Literatura:
  1. NCBI: Reference ranges and determinants of total hCG levels during pregnancy: the Generation R Study –  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4584104/
  2. MNT: What do low hCG levels means? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/321691
  3. PubMed: What we know about low-level hCG: definition, classification and managementhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15283049/
  4. Photo by Sommerials. from Pexels

Objavljen: 17. februar 2022. godine, ažuriran: 28. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button