fbpx
Zatrudnjivanje

Test za trudnoću: 3 najpouzdanija kućna testa za trudnoću

Kućni test za trudnoću je najjednostaviji način da izvršite prvu proveru da li ste u drugom stanju. Obično je prva stvar koju ćete koristiti kada posumnjate da ste u drugom stanju.

Postoji veliki broj različitih testova za utvrđivanje trudnoće, ali svi kućni testovi funkcionišu na isti način. Oni registruju povišen nivo hormona Beta HCG (Humani horionski gonadotropin) u mokraći. Nivo Beta HCG-a raste od trenutka kada se embrion implantira u materici.

demetra 75

Šta je test za utvrđivanje trudnoće?

Test za trudnoću se zasniva na merenju nivoa hCG u mokraći ili krvi. HCG je skraćenica za humani horionski gonadotropin i označava hormon koji počinje da raste nakon što dođe do začeća, odnosno nakon što se embrion usadi u zid materice. Kućni test za trudnoću je prilično pouzdan, ali je pouzdaniji kada ga radite nakon što menstruacija izostane. Idealno oko nedelju dana posle toga. Kada se pravilno rade, njihova pouzdanost je 97-99%.

Postoje vrlo osetljivi testovi koji registruju već 10 ml/hCG, dok većina registruje 25 ml/hCG ili više.
Mada se u uputstvima za upotrebu većine ovih testova navodi da mogu registrovati trudnoću već 7-10 dana od začeća, precizniji rezultat dobija se tek oko dve nedelje nakon ovulacije, odnosno na dan kada menstruacija izostane.

Da li je hCG inače prisutan i u kojim slučajevima?

Hormon hCG nije prisutan inače u organizmu, kako u krvi, tako i u urinu, kod oba pola. U slučaju da je pozitivan, a ne posotji trudnoća, on zapravo služi kao pokazatelj retkih vrsta tumora ili oboljenja poput čireva, inflamatorne bolesti creva i ciroze jetre.

Kada se oplođena jajna ćelija zakači za zid materice, nivo ovog hormona počinje da raste i udvostručuje se na svakih 48 sati sve dok ne dostigne svoj maksimum između 10. i 12. nedelje trudnoće, kada počinje da blago opada.

Kućni test za trudnoću – vrste:

Kada su u pitanju kućni testovi, postoji nekoliko vrsta, ali ne utiču na to koji je najbolji test za trudnoću. Prosto se način testiranja donekle razlikuje. Svaki kućni test za trudnoću meri vrednost nivoa hCG-u u urinu i na osnovu toga detektuje da li postoji trudnoća ili ne. Prednost mu je što se radi u udobnosti doma i samim tim je diskretan, a rezultat saznajete posle par minuta.

Ova vrsta testa se razlikuje po osetljivosti. Obično na samom pakovanju možete pročitati koliko je neki test osetljiv (koliko hCG u urinu u mlU/ml detektuje). Što je taj broj manji, to je test precizniji i pre će pokazati trudnoću. Na tržištu se mogu naći:

  • Test traka – uz nju kupite i sterilnu posudu za urin, ako se ne dobija u pakovanju ili plastičnu čašu, ako nemate pri ruci posudu. Umočite traku u posudu do označenog dela, izvadite je i sačekajte da se osuši na ravnoj površini i pokaže rezultat.
  • Pločica – Ovaj tip testa ima veći prozor na kom se prikazuje rezultat i manji u koji se kapa urin. Takođe vam je potrebna posuda za urin, u koju ćete umočiti pipetu koju ste dobili u kutiji sa testom. Nakapajte urin u mali prozor i sačekajte da se rezultat očita na testu.
  • Digitalni test – Više liči na toplomer. Na jednom kraju ima vrh koji se umoči u posudu urina ili postavi pod mlaz urina, a zatim treba da pričekate da se rezultat očita na digitalnom ekranu.

Zašto treba jutarnji urin za test za trudnoću?

Da bi rezultat bio precizniji, testirajte prvu jutarnju mokraću u kojoj je koncentracija Beta HCG-a viša.

Testovi se, bez obzira da li su u obliku trakice ili pločice, koriste na sličan način: trakice se umoče na kratko u posudu sa urinom, dok se na pločicu malom pipetom koja stiže u pakovanju sa testom, nakapa nekoliko kapi mokraće.

Rezultat može da se pojavi posle nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, a smatra se da nije validan nakon što prođe više od pola sata. Ako se pokaže jedna crtica, test je negativan i niste trudni. Ako se pokažu dve crtice ili plusić (u zavisnosti od vrste testa), test je pozitivan.

kucni test za trudnoću
Najbolji test za trudnoću
Lažno negativan rezultat je čest

Jednostavno, test je urađen prerano i nivo Beta HCG još nije dovoljno porastao da bi test registrovao trudnoću. Ako vam menstruacija kasni, ponovite test nakon dva dana, a ako i dalje kasni, uradite test iz krvi ili konsultujte svog ginekologa. Pročitajte: Lažno negativan test na trudnoću

Lažno pozitivan rezultat je ređi

Može se pojaviti međutim u slučaju biohemijske trudnoće, kada se trudnoća spontano prekine i nestane sa menstruacijom. Takođe, povišen nivo Beta HCG-a može nastati usled postojanja cisti na jajniku ili nekih drugih poremećaja. Pročitajte: 7 razloga za lažno pozitivan test za trudnoću

Neispravan test za trudnoću

Nevažeći test se prepoznaje po tome što se tokom testiranja ne pojavi kontrolna, prva crtica. U tom slučaju ponovite test.

Šta kada test pokaže da ste u drugom stanju?

Ako je test za trudnoću pokazao da ste u drugom stanju, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara. Ne morate žuriti, ali je važno da pregled bude u narednih nekoliko nedelja. Pročitajte: 1. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće: prva nedelja trudnoće

demetra 73

Najbolji test za trudnoću: Koja su 3 najpouzdanija kućna testa za utvrđivanje trudnoće?

Najbolji test za trudnoću je ujedno i najpouzdaniji, a to je analiza nivoa beta hCG iz krvi koju radite u laboratoriji. Pored toga, najbolji test za trudnoću u kućnim uslovima je, pre svega, onaj koji uradite pravilno. Ovi testovi su svi na bazi nivoa hCG u mokraći i najpopularniji su:

  1. Clearblue: Ovo je najpopularniji kućni test u Evropi i SAD-u. Ne samo da jasno detektuje da li postoji trudnoća ili ne, nego neki modeli mogu pokazati i okvirnu nedelju trudnoće. Nažalost, za razliku od susednih Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u Srbiji ih još uvek nema u prodaji.
  2. Najpopularniji test za utvrđivanje trudnoće u Srbiji godinama unazad je Babyrapid. Možete ga kupiti u obliku test trake ili pločice koja detektuje da li postoji druga crtica, odnosno da li postoji trudnoća.
  3. Viola – ovaj test je nešto noviji, veoma rano detektuje trudnoću i prodaje se i u pakovanjima od 2 komada.

Za koji god od ovih testova da se odlučite, važno je da pratite uputstvo za korišćenje.

Literatura:

  1. Womenshealth: Knowing If You are Pregnant – https://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-get-pregnant/knowing-if-you-are-pregnant
  2. Mediline.com: Pregnancy Test – https://medlineplus.gov/lab-tests/pregnancy-test/

Photo by cottonbro from Pexels

Objavljen: 5. oktobar 2012. godine, ažuriran: 31. decembar 2023. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button