fbpx
Razvoj deteta

Šta možete da očekujete u drugoj godini: Prekretnice i razvoj na početku 2. godine

Mnogi roditelji tek u drugoj godini detetovog života, odnosno kada dete počne samostalno da se kreće, shvate da vremena neće imati više, već manje za sebe. Druga godina mnogima spada u najnapornije jer je dete svuda, postaje sve samostalnije, a jedno je i svojeglavo. Šta možete da očekujete u drugoj godini, kakve se sve prekretnice dešavaju i šta je prirodno u rastu i razvoju deteta?

Šta možete da očekujete u drugoj godini?

Normalno je da deca u ovom uzrastu budu uporna i asrtivna do granice agresivnosti. Veoma je važno da naučite da pravite balans u ovom uzrastu, na primer, za stvari koje su u redu udovoljite detetu, dok za udaranje, ujedanje i slično druge dece ostanite dosledni i udaljite ih.

U ovom uzrastu, igra je najveće i najbolje sredstvo učenja dece, ali je normalno da oni još uvek nemaju želju da se igraju sa drugima. Ona još uvek decu doživljavaju kao objekat, ne kao druga i ne žele da dele igračke ili da imaju interakciju tokom igre.

Zašto mališani skidaju odeću

Kako deca uče da pričaju?

Dete će već sa 14 meseci razumeti mnogo više reči nego što ume da izgovori. U tom momentu će se govorni rečnik sastojati od samo 3 do 5 jednostavnih reči, a svakog dana će učiti nove i da razume i da kaže. Nemojte se sekirati oko toga koliko dete ume reči da verbalizuje, već se fokusirajte na to koliko ih razume. Kada nauči neku novu reč, tražiće taj predmet svuda. Na primer kada nauči da kaže „lopta“, pokazivaće sve moguće lopte iz okruženja ili u knjigama samo da bi što češće moglo da izgovori tu reč.

Pogrešno je uverenje da deca ne žele da pričaju, naprotiv. Oni se veoma raduju svakoj novoj savladanoj reči, ali ako imaju interakciju i sa vama. Ukoliko roditelj ne pokazuje interesovanje da zajedno sa detetom radi na razvoju govoru i ne raduje se tome, ne možete ni očekivati da progovori samo od sebe. Deca se ne rađaju sa prirodnim talentom da rano progovore, već je on rezultat napornog učenja, daleko kompleksnije nego, na primer, vožnja za odrasle.

Kada razgovarate sa detetom, potrudite se da menjate izraze lica, ton glasa, pokazujte mu značenje reči, ako se radi o predmetima. Održavajte kontakt očima dok razgovarate i nemojte žuriti. Puštajte i dečije pesmice, dete će prvo umeti da prati ritam, pa ponovi jednu reč iz refrena, ali malo po malo, naučiće sve reči. Dete će vam gestovima pokazivati šta želi i da vas sve više razume, a vremenom će to umeti i da izgovori.

Dete ne jede ništa i šta sada

Gotovo svim roditeljima se čini da mališan odjednom prestaje da jede bilo šta i da živi na vazduhu, a onda počnu da brinu i zbog težine deteta i da li je dovoljno uhranjeno. Ako je dete dovoljno aktivno i raste bilo u visinu, bilo povećanjem telesne težine tokom vremena, nema razloga za brigu. Mališani često izgube malo telesne mase i kada su bolesti, a retko je čak i gubitak težine znak bolesti.

Ukoliko je dete bucmasto, imajte u vidu da je još uvek beba i da će višak početi da se gubi kada se više bude kretalo i trčalo. U eri gde je gojaznost veoma česta, a znamo koliko hroničnih stanja povlači, normalno da je budete zabrinuti, ali još uvek ona ne mora ništa da znači.

Spremajte zdravu užinu i dajte detetu voće i vodu. A mimo redovnih kontrola, povedite računa o tome kako se detetu povećava telesna težina i visina na osnovu njegovog grafikona. Više: Kalkulator rasta bebe i deteta do 5 godina

koliko cesto treba dojiti

Dojenje u drugoj godini

Ako dete i dalje sisa, to je sjajno. Produženo dojenje ima mnogo prednosti. Dete će sada unositi dobar deo kalorija kroz hranu, ali će mu dojenje obezbediti i određene kalorije, ali i bolji imunitet. Izvor: AAPIgnorišite pitanja okoline o tome kada ćete prestati, a posebno nemojte podlegati pritisku vaspitača, ako do toga dođe, da prestanete da dojite dete, sve dok vi ne budete želeli.

 Šta možete da očekujete u drugoj godini: Hodati ili ne hodati?

Ako je dete počelo da hoda pre nekoliko meseci, nedelja ili će tek početi, njegovo samopouzdanje će rasti, kako bude bivalo sve stabilnije. Ubrzo nakon što prohoda umeće da se sagne da dohvati kamenčić sa poda, a da ne padne. Važno je da imate na umu da je normalno da dete prohoda i sa 9, ali i sve do navršenih 18 meseci. Ne možete učiniti ništa da ubrzate ovaj proces i ne treba to da radite, jer mu kičma i noge verovatno još jednostavno nisu spremni. Ako je dete frustrirano što još uvek nije potpuno samostalno, probajte da mu date igračku koju može da gura, takozvanu guralicu. Pustite ga da hoda uz ivicu kreveca ili nameštaj.

Šta da očekujete u drugoj godini kada je ponašanje u pitanju?

Početak druge godine obeležavaju tvrdoglavost i agresija. Dete odjednom biva odlučno u tome šta želi da jede, pije, oblači, šta da dohvati, čime da se igra. Uglavnom se to ne slaže sa onim što ste vi zamislili i tu dolazi do frustracija sa obe strane.

Ovaj problem ćete rešiti tako što ćete bebi davati da bira između 2 stvari koje su za vas prihvatljive, a ona će imati utisak da sama bira. Učenjem da mora da odustane, da je vaša zadnja i slično samo detetu stavljate do znanja da ne treba da se bori za sebe i rizikujete da se uvek povinuje tuđim odlukama.

sta mozete da ocekujete u drugoj godini
Šta možete da očekujete u drugoj godini: Prekretnice i razvoj na početku 2. godine
Da li je normalno agresivno ponašanje deteta? – 14 meseci 1. nedelja

Mališani mogu da budu veoma agresivni, posebno prema drugoj deci. Važno je imati na umu da je agresija rezultat frustracije, ne zlobe i pakosti. U ovom uzrastu dete ne ume da razume da druga deca imaju osećanja, pa neće pokazati empatiju što drugaricu boli dok je vuče za kosu ili druga što ga je ujeo. Tek nakon jedne i po godine, mališani prepoznaju brige kod drugih. Najbolje je da detetu kažete da to ne radi i da boli, te da ga udaljite od dece koju povređuje.

Ukoliko vam se smučilo da stalno govorite „ne“ i opominjete, potrudite se da dom učinite prijatnijim za mališane. To ćete učiniti tako što ćete opasne stvari odložiti, zatvoriti štekere, na svim dostupnim mestima na kojima mališan najviše boravi, dodaćete igračke i obezbediti mu ono što ga zanima i animira.

Suočavanje sa prehladama

Prehlade su nešto sa čime ćete neminovno morati da se suočite, ma koliko štitili dete i čak i ako ne ide u vrtić. Kada krene u jasle, to će se dešavati još češće. Prosto je važno da se naviknete i adaptirate na situacije kada se dešava prehlada i kako da reagujete.

Nemojte davati detetu lekove samo zbog toga što mu je na primer, začepljen nos, posebno ne lekove za ublažavanje temperature. Pored toga, antibiotike posebno nemojte davati na svoju ruku, već se konsultujte sa lekarom i sačekajte da pogleda rezultate krvne slike. Više: Krvna slika deteta: Analiza krvne slike kod dece

Koristite po potrebi ovlaživač vazduha, inhalator sa fiziološkim rastvorom ili kupatilo puno pare. Dajte detetu da pije što više vode, može poslužiti i blagi čaj od kamilice sa malo šećera ili meda i domaća supa. Popustite i kada su sokovi u pitanju, ako je to jedini način da dete unese dovoljno tečnosti.

Pratite naš KALENDAR RAZVOJA DETETA U DRUGOJ GODINI po nedeljama

Objavljen: 12. jun 2023. godine, ažuriran: 12. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button