fbpx
Zdravlje trudnice

Preeklampsija

Šta je preeklampsija?

Jedna od 10 trudnica razvije povišeni krvni pritisak propraćen pojavom belančevina u mokraći (proteinurija) i zadržavanjem prekomerne količine tečnosti u telu (edem). Ovo stanje se naziva preeklampsija. Obično se ne vidi pre šestog meseca trudnoće, a većina žena razvije to stanje na kraju trudnoće. Međutim, samo 1 od 100 žene će imati teški oblik ovog stanja.

Preeklampsija može takođe da se javi i do nedelju dana nakon rođenja deteta.

Zašto se događa preeklampsija?

Još uvek nije poznato zašto neke žene razviju visok krvni pritisak u trudnoći i preeklampsiju. Određena već postojeća stanja povećavaju rizik od razvoja visokog krvnog pritiska. Oni uključuju:

 • prva trudnoća
 • dijabetes
 • esencijalna hipertenzija (visok krvni pritisak pre trudnoće)
 • hronične bolesti bubrega
 • imaju autoimuno oboljenje poput lupusa ili antifosfolipidni sindrom,
 • prethodna trudnoća u kojoj je bio visok krvni pritisak ili preeklampsija,
 • porodična istorija preeklampsije,
 • trudnoća posle 40. godine,
 • više od 10 godina od poslednje trudnoće,
 • trudnoća sa blizancima ili trojkama,
 • indeks telesne mase 35 ili više.

Ukoliko imate 2 i više od ovih stavki, šanse da se razvije preeklampsija su daleko veće. Moguće je da će vam lekari savetovati da uzimate niske doze aspirina od 12. nedelje trudnoće do porođaja.

preeklampsija
Photo by Jonas Kakaroto from Pexels

Koji su simptomi?

Rani znaci preeklampsije su povišen krvni pritisak i pojava proteina u mokraći. Ovi simptomi se često ne uoče odmah, tokom rutinskog pregleda ili između dva pregleda.

 • Hipertenzija (povišeni krvni pritisak) – Osim ako joj je krvni pritisak vrlo visok, žena neće biti svesna da je uopšte povećan. Krvni pritisak veći od 140/90mmHg u trudnoći smatra se za povišen.
 • Vrlo povišeni krvni pritisak (iznad 170/110mmHg) – Često je u pratnji sa glavoboljama i svetlucanjem pred očima. Merenje krvnog pritiska žene je esencijalni deo bilo kojeg kontrolnog pregleda u trudnoći.
 • Proteini u mokraći – Otkriva se prilikom analize uzorka urina trudnice. Postoje i drugi uzroci proteinurija, ali preeklampsija je uzrok kod većine stanja značajnih za majku i fetus.
 • Iznenadno ili naglo oticanje u vidu otečenih ruku, nogu, lica ili drugih delova tela – Neki otoci su normalni u trudnoći, ali svejedno bi to trebalo da podstakne ženu da zatraži da joj proveravaju krvni pritisak i urin.
 • Bol u desnom gornjem delu trbuha – Može da ukazuje problem sa jetrom koji u teškim slučajevima može da bude komplikacija sa neravnotežom sistema koagulacije koji prouzrokuje povećanu ili smanjenu sposobnost krvi da se zgruša.
 • Glavobolje, umor i bolovi u gornjem delu trbuha.

To su sve simptomi teže faze ovog stanja.

Preeklampsija je često podeljena u blage, umerene i teške oblike, zavisno od visine krvnog pritiska i uključenosti drugih organa u bolest. U najgorem slučaju, preeklampsija se može razviti u eklampsiju, situacija u kojoj majka ima napad. Srećom, eklampsija je retka, ali to je uglavnom zato što se žene sa preeklampsijom obično otkriju na vreme i leče pre nego što se eklampsija može razviti.

Svi simptomi će nestati nakon porođaja i krvni pritisak i nivo proteina u mokraći će se vratiti u normalu nakon najviše dve nedelje.

Komplikacije zbog preeklampsije

Nakon dijagnoze preeklampsije, lekar će proceniti šta dalje može da se učini. Da li ćete dobiti terapiju, ići kući, biti zadržani na bolničkom lečenju. Nekada se lekari odlučuju da izazovu porođaj, ako je bezbedno da se beba rodi.

Praćenje preeklampsije u bolnici:

 • Vršiće vam se često merenje pritiska, kako bi lekari mogli da uoče ako se previše poveća.
 • Uzimaće vam i redovne uzorke urina, kako bi se pratio nivo proteina.
 • Ultrazvučno će se proveriti zdravlje bubrega i jetre, kao i protok krvi kroz placentu i koliko amnionske tečnosti postoji.
 • Radiće se CTG kako bi se utvrdili otkucaji bebinog srca i da li ona trpi neki stres.
 • Dobićete lekove za visok krvni pritisak, odnosno lekove koji snižavaju pritisak.

Placenta i preeklampsija

Smatra se da se razvija zbog problema sa placentom, odnosno zbog toga što se posteljica ne razvija pravilno usled problema sa krvnim sudovima. Tačan uzrok nije u potpunosti shvaćen. Placenta se hrani kroz krvotok majke i hrana i kiseonik prolaze kroz nju do bebe. Otpadne materije mogu preći sa majke na bebu, ali i sa bebe na majku. Kod preeklampsije, placenta ne dobija dovoljno krvi, a razlog bi mogao biti i zato što se posteljica nije formirala pravilno tokom prve polovine trudnoće.

Lečenje preeklampsije

Primarni cilj je strogo pratiti majku i fetus. To može da zahteva hospitalizaciju. Preeklampsija može, u teškim slučajevima, da utiče na funkciju placente i smanji protok hrane i kiseonika do fetusa, što će usporiti njegov rast. Antihipertenzivni lekovi različitih grupa često se koristi za smanjenje krvnog pritiska.

Lekovi za snižavanje krvnog pritiska između ostalog služe tome da smanje rizik od moždanog udara. Lekar može dati i antikonvulzivne lekove ako je stanje ozbiljno, a beba uskoro stiže.

Ako se ženino stanje pogoršava, a fetus je u opasnosti, jedino rešenje je poroditi dete bilo pomoću indukcije porođaja ili obavljanjem carskog reza.

trudnoca 4
Preeklampsija i porođaj

Uglavnom se kod preeklampsije savetuje porođaj između 37. i 38. nedelje trudnoće, što znači da je nekada potrebna indukcija ili carski rez. Ovo je savet jer se pokazalo da nema koristi od daljeg čekanja i odlaganja porođaja. Raniji porođaj smanjuje i rizik od komplikacija posle porođaja.

Ako je stanje zabrinjavajuće, savetuje se porođaj i pre 37. nedelje, U ovom slučaju je onda u pitanju prevremeni porođaj.

Preeklampsija se obično poboljšava ubrzo nakon rođenja bebe, ali se komplikacije mogu razviti i nekoliko dana kasnije. Možda ćete morati da ostanete par dana duže na posmatranju. Tokom tog perioda ćete dobijati i lekove za visok pritisak, ako postoji potreba. Ukoliko se porođaj obavi prerano i beba će neko vreme morati da ostane na odeljenju neonatologije.

Provera krvnog pritiska i možda terapija će biti možda potrebna i nakon porođaja. Obično još nekoliko nedelja. Lekari će savetovati da dođete na kontrolu dve nedelje posle porođaja, kako bi proverili da li je potrebna korekcija terapije.

Sledeća kontrola bi trebala da bude 6 nedelja posle porođaja, kako bi se proverilo kako ste i koliko napredovali. Ovaj pregled i kontrola nemaju veze sa prvim pregledom posle porođaja.

Prevencija
preeklampsija
Preeklampsija

Praćenje ženinog krvnog pritiska i urina je bitno. Ako se hipertenzija razvija, bitno je da merenje krvnog pritiska i analiza urina na proteine budu redovni.

Neizvesan je učinak korišćenja kalcijuma, ali može da bude od koristi za žene sa visokim rizikom od preeklampsije.

Najnovija istraživanja usmerena su ka ispitivanju upotrebe antioksidanata poput vitamina C i vitamin E kako bi se sprečila preeklampsija. Istraživanje je u ranoj fazi, iako su prvi rezultati obećavajući.

Pročitajte: Postpartalna hipertenzija: 1 od 10 žena ima visok pritisak posle porođaja nakon 6 nedeljaA

Objavljen: 7. decembar 2011. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godineSave

Save

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button