fbpx
Spontani pobačaj

Spontani pobačaj

Zašto se javlja spontani pobačaj?

Mnoge žene brinu o pobačaju. Nažalost, malo je stvari koje se mogu preduzeti da se spreči spontani pobačaj. Obično se javlja u prvih 12 nedelja trudnoće. Javlja se u oko 15% trudnoća, dok se računajući i biohemijsku trudnoću (kada obično ni ne saznate da ste u drugom stanju), javlja u preko 50% trudnoća.

Spoljni faktori, uključujući i životnu sredinu, utiču na uspešnost trudnoće. Posebno je bitno da se ne izlažete toksinima. Upravo zbog toga, trebalo bi da uradite sve što je u vašoj moći da pomognete bebi da se razvije i rodi na vreme i zdrava.

Pobačaj je zapravo vrlo česta pojava. Neki od uzroka pobačaja su hromozomske anomalije, koje pokazuju da plod, van materice, u svakom slučaju ne bi mogao da preživi.

demetra 83

Krvarenje u trudnoći

Nije svako krvarenje znak pobačaja. Krvarenje u ranoj trudnoći može se javiti zbog mnogo faktora:

Često je za zaustavljanje krvarenja potrebno samo da odmorite i nije potrebno uzimati bilo kakve lekove. Svakako, ukoliko primetite bilo kakvo krvarenje, najbolje je da se javite lekaru, kako bi vas on posavetovao šta treba da uradite i kako da se ponašate. Ukoliko utvrdi da postoji problem, verovatno će vam dati i terapiju.

Da li pojava grčeva u trudnoći znači i da sledi spontani pobačaj?

Grčevi i blag bol u donjem delu stomaka, normalna su pojava tokom prvog tromesečja. Zbog njih nema potrebe da brinete. Međutim, ukoliko su grčevi praćeni krvarenjem, najbolje bi bilo da odete kod lekara kako bi on na ultrazvučnom pregledu utvrdio da li je sve u redu. Ako postoji srčana radnja i nema znakova krvarenja iz posteljice, lekar će vas uveriti da je sve u redu. Biće vam preporučeno strogo mirovanje dok god krvarenje ne stane.

demetra 71

Spontani pobačaj: Izostanak srčane radnje ploda

Nažalost, lekar na ultrazvučnom pregledu može utvrditi da nema srčane radnje ploda. U ovom slučaju može doći do spontanog pobačaja i materica će se očistiti prirodnim putem ili se pak mora obaviti hiruška intervencija. Ova intervencija se uglavnom radi u opštoj anesteziji i nema nikakvog bola ni posle nje. Teže je psihički prevazići problem. Podrška porodice i prijatelja će vam biti dragocena u ovom periodu. Pročitajte: Kada vam saopšte da trudnoća ne može da opstane?

Fetus je sposoban za život van materice tek ukoliko se rodi u 24. nedelji ili kasnije.

spontani pobačaj

Znajte da većina žena nakon pobačaja ostvari normalnu trudnoću. Bilo bi dobro da uradite neke rutinske analize kako bi utvrdili razlog zbog kog je došlo do pobačaja i kako bi mogli da ga predupredite naredni put.

Ukoliko imate ponovljen pobačaj, neophodno je da uradite potrebne analize kako biste uklonili uzrok zbog kog se to dešava. (Izvor: Mayo Clinic)

Neke od analiza koje će vam lekar dati da uradite, ako već niste pre ostanka u drugom stanju:

  • kompletnu krvnu sliku,
  • biohemiju i urin,
  • hormonski status, 
  • spremogram i spermokulturu (muškarac),
  • vaginalni i cervikalni bris (žena),
  • brisevi – ureaplazma, mikoplazma, hlamidija (OBAVEZNO oba partnera),
  • TORCH infekcije,
  • fosfolipidni status,
  • test opterećenja glukozom sa insulinom (obavezan kod postojanja PCOS). 

Ukoliko ste već rodili dete, a sada se ne dešava nova trudnoća, može se dogoditi da je u pitanju sekundarni sterilitet. Važno je da sačuvate vedar duh i razmišljate pozitivno!

Pročitajte još: Trudnoća nakon dugog iščekivanja

Objavljen: 26. jun 2015. godine, ažuriran: 1. januar 2023. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button