fbpx
Odrastanje blizanaca

Dominantni blizanac

Dominantni blizanac 

Često se dešava, u blizanačkim trudnoćama, da još u stomaku jedna beba udara drugu, da joj ova ne vraća, već trpi, uzmiče i povlači se sklupčana u jedan kraj. Ovakav obrazac ponašanja, bebe nastavljaju i po rođenju. Jedna beba biva dominantna, dok se druga povlači u potčinjeni položaj. 

dominantni blizanac

Redosled rođenja blizanaca

Psiholozi se slažu u jednom – ključne karakteristike karaktera se formiraju tokom prvih godina života. Kod dece, red rođenja često igra bitnu ulogu. Međutim, kada su u pitanju blizanci, radi se o minutima, ne o godinama. A da li će se nešto značajno desiti tokom tih par minuta između rođenja jednog i drugog deteta? Uglavnom ne. 

Prvorođeni blizanac nije predodređen da bude dominantan. Položaj beba se menja tokom trudnoće. A ukoliko se radi o carskom rezu, onda je redosled rođenja nevažan. 

Pročitajte još: Prvi dani beba blizanaca

Kako treba da se postavi roditelj prema blizancima? 

Ono što je jako bitno je da roditelji ne treba da se prevare i sami dodatno favorizuju dominantno dete. Bitno je voditi računa da se podjednaka pažnja posvećuje i jednom i drugom detetu. Roditelj ne treba da hrli onom detetu koje grlatije plače ili stalno zahteva dodatnu pažnju.

Ma koliko vam sada deluje teško, za razliku od roditelja koji dobijaju jedno po jedno dete, vi ćete ”u paketu” proći kroz sve faze, a kada deca odrastu, imaćete više vremena za sebe. 

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku} 

Zaključak

Ne postoji previše istraživanja na ovu temu. Blizanci, kao i sva deca imaju potrebu da nađu svoje mesto unutar porodice. Ukoliko imaju i mlađeg brata/sestru, oni će svakako usvojiti neke osobine prvorođene dece. 

Blizanci su skloniji da se bore, jer samim rođenjem dobijaju, na neki način, rivala. Oni odmeravaju svoje snage, dostignuća i mogućnosti tokom čitavog života. 

Ads
Back to top button