fbpx
Dojenje

Dojenje noću – Noćno hranjenje bebe

Kako izgleda dojenje noću? Do kada traje noćno hranjenje bebe? Važno je da dojite na zahtev i da beba zna da ste tu za nju u svakom trenutku, ali to nije uvek lako. Šta uraditi?

Treba li da dojim bebu dok spava?

Kada je u pitanju noćno hranjenje bebe, dojenje i bebin san se često preklapaju prvih nedelja, kada beba većinu vremena spava. Tada je i količina mleka koju popije jako mala i laktacija se tek uspostavlja. Možete noću nastaviti da hranite bebu u snu dok god to i vas opušta i prija vam. Nemojte brinuti tokom prvih dana da nemate dovoljno mleka, jer je bebi u prvim danima dovoljno i par kapi obzirom da se rađa sa želucem veličine trešnje. Saznajte više: Koliko često treba dojiti bebu?

Mnoge mame posebno uživaju u večernjem podoju.

Ako ne želite da se beba uspavljuje na dojci, a ona to voli, sačekajte bar dok ne napuni tri meseca. Do tada će biti spremna da ima večernju rutinu i znaće da je prepozna.

Dojenje nocu2

Dojenje noću: Kako olakšati noćne podoje?

Najlakše će biti ako je bebina kolevka ili krevetac odmah pored vašeg kreveta. Posebno ako krevetac nema stranicu i spojen je sa krevetom, pa nema razloga da ustajete noću.

Ipak, razmislite da li ćete uz tako malu bebu ostajati da spavate u krevetu i da je ne prignječite. Mnoge mame misle da nema šanse, ali umor tokom prvih meseci učini svoje. Možda će vam biti lakše da ustanete i sednete u fotelju dok podojite bebu, a onda je vratite u krevetac i vi legnete.

izmlazanje elektricnom pumpicom
Photo by Bia Octavia on Unsplash

Noćni podoj – Da li će beba spavati duže noću ako pije adaptirano mleko?

U početku će beba koja pije adaptirano mleko verovatno spavati duže, jer se majčino mleko brže vari. Bebe koje se hrane majčinim mlekom će češće tražiti da sisaju. Međutim, ovo će trajati samo tokom prvih par meseci. Osim toga, ukoliko uvedete adaptirano mleko tokom noći, velika je verovatnoća da ćete drastično smanjiti količinu svog mleka.

Iako deluje nekada primamljivo, adaptirano mleko treba noću spremati, što iziskuje da ustanete i zagrejete vodu i spremite forumulu, a zatim i nahranite bebu. Majčino mleko je uvek tu i spremno da se da bebi. Beba se može razbuditi dok mleko bude spremno, pa možete imati problem da je ponovo uspavate. Na kraju, može se desiti da imate manje sna ukupno nego da dojite bebu.

dojenje nocu
Dojenje noću – Photo by Vitalii Khodzinskyi on Unsplash

Kako da beba bude sita pre nego što vi zaspite?

Umesto da uvedete adaptirano mleko, probajte neke od ovih metoda:

  • nahranite bebu pre, a zatim i nakon kupanja još jednom;
  • probajte da bebu u snu nahrnite između 22h i ponoći;
  • ako je beba starija od četiri meseca i pokazuje sve znake da je spremna za uvođenje čvrste hrane, a nakon što ste par dana davali žitarice tokom dana, probajte da ih dajete kao večernji obrok najmanje sat vremena pred spavanje. A nakon toga dajte bebi da sisa, tik pred spavanje. Žitarice NIKADA nemojte davati na flašicu i spremajte ih sa svojim mlekom, kako se ne bi smanjila količina mleka koju imate.

Save

Save

Objavljen: 16. septembar 2016. godine, ažuriran: 12. maj 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button