fbpx
Oprema za bebe

Krevetac za bebu – saveti za kupovinu

Kako odabrati krevetac za bebu?

Krevetac za bebu je jedan od najvažnijih komada bebine opreme. Posvetite pažnju odabiru kreveca kako biste uskladili sve bitne faktore: bezbednost, udobnost, potrebe bebe i dizajn sa svojim finansijskim mogućnostima.

Pročitajte još: Prva kupovina stvari za bebu – Spisak stvari za bebu

Bezbedan krevetac

Bezbednost je najvažniji aspekt pri odabiru kreveca za bebu. Obratite pažnju da li je širina između letvica standardnog rastojanja, kao što se savetuje, da beba ne bi mogla da proturi ili zaglavi glavu između.

Takođe, ukoliko se pak odlučite za prenosivi krevetić, vodite računa da kada se postavi dušek i posteljina ne ostaje slobodnog prostora između ograde i kreveca.

Dizajn kreveca za bebu

Prilikom odabira kreveca imaćete mogućnost izbora:

  • Da li želite pronosivi (od platna, koji se lako sklapa) ili klasičan drveni?
  • U kojoj boji želite da bude?
  • Od koje vrste drveta?
  • Da li farban ili lakiran?
  • Da li želite krevetac koji ima mogućnost više nivoa podešavanja dušeka?
  • Da li želite drveni krevetac koji ima pokretnu stranicu?
  • Da li želite krevetac koji se može transformisati u krevetić za bebu?

Razmislite o ovim opcijama i šta vam najviše odgovara pre nego odete u kupovinu.

krevetac

Nov ili polovan

Možete nabaviti i polovan krevetić za bebu, ukoliko imate i tu opciju. Možda imate sačuvan vaš ili partnerov stari krevetac koji može jako lepo da izgleda, posebno ako ga prefarbate u boju koja vam se dopadne.

Ono što je bitno da proverite na polovnom krevecu je to koliko je čvrst i stabilan. Zbog bebine bezbednosti je važno da nigde nema letvica koje su razglavljene ili se na nešto može povrediti.

Krevetić koji postaje krevet

Možete kupiti krevetić nešto većih dimenzija od standardnih, najčešće je u pitanju krevetac dimenzija 70 x 140cm (standardni je 60 x 120cm). Većina krevetaca ovih dimenzija ima opciju da se barem jedna stranica skroz skida i dete samo može da ulazi i izlazi iz kreveta. Postoje i modeli gde se bočne stranice skidaju i krevetac se transformiše u pravi mali krevet.

Kod nekih modela prenosivih krevetaca postoji opcija da se na jednom delu otvara rajsfešlus i dete tako samo može da ulazi i izlazi iz kreveca.

Prednost ovakvih krevetića je u tome što se može prilagoditi detetovim potrebama po fazama.

Sa druge strane, ako planirate ubrzo novu bebu ili pak imate starije dete i želite da im obezbedite krevete na sprat ili neku drugu opciju, ova mogućnost je bespotrebna, te će biti dovoljan i krevetac standardnih dimenzija.

beba 10
Photo by Christian Bowen on Unsplash

Podesiva visina dušeka

Ova opcija je višestruko korisna. Naime bilo da se radi o drvenom ili prenosivom krevecu, bitno je da dušek ima više položaja.

Mami koja se tek porodila će značiti da postoji najviši položaj dušeka kako bi lako mogla da uzima bebu i vraća je u krevetac, a da pritom ne mora da se savija preko bočne stranice. Posebno je ova opcija teška ženama koje su imale porođaj carskim rezom.

Podjednako važno je da krevetac može da ima što niži položaj, kako beba kada počne da stoji ne bi lako mogla da preskoči stranicu kreveca i ispadne iz njega.

Osim visine dušeka, možete na nekim drvenim modelima imati i opciju spuštanja stranice, kako bi vam beba bila lako dostupna, posebno ako je krevetac pozicioniran pored vašeg ležaja.

krevetac za bebu
Photo by Ömürden Cengiz on Unsplash

Objavljen: 17. maja 2016. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button