fbpx
Oprema za bebe

Prva kupovina stvari za bebu – Spisak stvari za bebu

Roditelji različito razmišljaju kada je prva kupovina stvari za bebu u pitanju. Neki kupuju stvari po malo tokom cele trudnoće, neki pred sam kraj, neki kaparišu stvari ranije, a ima i onih koji sve obavljaju tek nakon što se beba rodi. Mi smo se potrudili da sastavimo spisak svih stvari koje će vam možda trebati, ali i da i obrazložimo zašto smo šta stavili na spisak, kako bismo vam olakšali da li vam nešto treba ili ne treba.

Pre nego što počnete kupovinu za bebu, raspitajte se kod rodbine i prijatelja da li imaju da vam pozajme nešto od opreme ili garderobe za bebu.

Prva kupovina stvari za bebu: Krevetac i dušek

Krevetac za bebu nabavljaju svi, bez obzira da li će u nekom momentu beba spavati sa vama u krevetu ili će koristiti krevetić. Nema potrebe da on bude nov, pa čak i u situacijama kada nije više beba spavalo, moguće je da neće biti potrebe da kupujete nov dušek. 

Kada je krevetac u pitanju, obavezno vodite računa o tome da je pravljen po standardima, da se neki delovi nisu oštetili ili razglavili, ako kupujete ili dobijate polovan. Možete ga prefarbati i prilagoditi svojim potrebama. Možete kupiti klasičan drveni ili prenosivi.

Drveni krevetac

Mana drvenog kreveca je što su stranice tvrde i može da se udara, pa je poželjno da postavite ogradicu kada beba počne da se pomera.Prednost ovakvog kreveca je u tome što na nekim modelima možete skinuti prednju stranu i privući ga uz vaš krevet. Većina modela ima mogućnost da se stranica spušta i menja visina dušeka. Dok je beba mala i ne diže se, postavite ga na najviši nivo, jer će tek porođenoj mami značiti da se ne savija kada spušta i podiže bebu.

Drveni kreveci postoje u dve standarde dimenzije 120cm x 60cm i 140cm x 70cm. Sada su popularni i ovalni, koji se povećavaju kako beba raste. Imate dosta mogućnosti pri izboru u zavisnosti od budžeta. Obratite pažnju koje su dimenzije kreveca koji ste kupili, kada budete kupovali posteljinu za njega.

Prva kupovina stvari za bebu
Prva kupovina stvari za bebu – Photo by Pexels

Prenosivi krevetac

Prenosivi krevetac je koristan jer ga možete nositi na putovanja i beba neće menjati ležaj. Sa druge strane, većina smeštaja koje iznajmljujete i hotela nudi mogućnost dodavanja kreveca, pa neće biti potrebno da ga nosite od kuće. Druga je stvar ako imate vikendicu ili biste da nosite krevetac kod bake i deke.

Ovi kreveci su uglavnom prilagođeni bebama od samog rođenja. Postoje kreveci koji imaju dva nivoa, pa na višem možete držati bebu dok ne počne da se diže na noge. Njihova prednost je i to što će materijal ublažiti udarce.

Mane ovih krevetaca su to što nije od prirodnog već PVC materijala, zatim nisu bezbedni kao drveni, samim tim što nisu svi spojevi i prostor između dušeka i stranice uvek idealno namešteni. Takođe, roditelji se žale i na to da beba ponekad postaje nervozna jer vas ne vidi dobro kroz mrežu sa strane, kao kroz prostor između letvica na drvenom krevecu.

Dušek

Bilo da kupujete drveni ili prenosivi krevatac, kada je novorođenče u pitanju, biće vam potreban i pravi dušek. Čak i ukoliko budete imali od koga da ga nasledite ili pozajmite, najbolje bi bilo da ipak kupite nov ako je više godina korišćen ili ne znate gde je bio odložen.

Bitno je da obratite pažnju da bude anti-alergijski, a sve više je onih koji imaju letnju i zimsku stranu. Ne morate kupovati preskupe dušeke, svi odgovarajući se mogu nabaviti po pristupačnoj ceni. Beba svojom težinom do uzrasta do kog bude mogla da ga koristi neće mnogo uticati na njegovu udobnost.

Prva kupovina stvari za bebu: Opremanje bebinog kutka

Osim kreveca i dušeka, ostala oprema za bebin kutak je opciona i možete je prilagođavati onako kako vam finansije dozvoljavaju i kako želite. Neki pojedine stavke, smatraju izuzetno korisnim, a drugi ih ne koriste previše. Na primer, možete sami sašiti posteljinu za krevetac, možete je kupiti u kompletu sa ogradicom i baldahinom, a možete kupiti i samo čaršave i ćebence. Izbor je vaš, a mi vam navodimo spisak potencijalno potrebnih stvari.

Podloga za presvlačenje i komoda za odlaganje stvari

Možete kupiti podlogu za presvlačenje koja je čvrsta, sa nogicama i kači se na krevetac, ukoliko nemate dovoljno prostora i za komodu. U tom slučaju ćete prostor za bebine stvari odvojiti u okviru svog ormana ili neke druge fioke. Kod planiranja prostora za bebine stvar imajte u vidu, da ako budete imali dve posteljine sa ogradicom, ona će zauzimati značajan prostor, kao i dodatno ćebe, punjeni džak za spavanje ili skafander.

Podloge se prodaju u dve standardne dimenzije s tim da čvrste podloge postoje samo u užoj varijanti, dok će vam za široku biti neophodna veća površina na komodi.

Takođe, savetujemo da kupite nepromočivu podlogu, pa na nju stavljate pelenu ili peškir, kako bi bebi bilo udobno, a vama lakše za održavanje.

Ukoliko budete kupovali prenosivi krevetac, možete odabrati model koji već ima podlogu za presvlačenje, pa će vam biti potrebna samo komoda za odlaganje stvari.

Korpa za bebin prljav veš

U početku ćete bebin veš prati odvojeno od vašeg, a biće ga više nego što sada pretpostavljate. Možda ne bi bilo loše da kupite odvojenu korpu u koju ćete odlagati bebin veš. Posebno ako se odlučite za korišćenje platnenih pelena, njih ćete morati da držite u odvojenom prostoru dok ne nakupite dovoljno za pranje.

Kanta za otpatke

Ako budete koristili jednokratne pelene, biće korisno da blizu imate gde da ih bacite. Bebeće pelene prvih meseci neće imati miris, pa nema brige oko toga što ih nećete odmah odlagati negde dalje, a bolje je da je odmah bacite, nego da ostavljate bebu bez nadzora. Biće vam lakše da ne šetate baš svaki put u početku da bacite pelenu. Računajte da je ovo posao koji ćete u startu obavljati 8 do 10 puta dnevno, a kasnije minimum 4 do 5 puta i tako tokom najmanje dve godine.

Polica ili korpica za kozmetiku

Bilo bi dobro da u blizini mesta gde ćete presvlačiti bebu imate sve poređano i pri ruci, a opet dovoljno udaljeno da beba ne može da dohvati. Vrlo je važno da sve što vam je potrebno možete da dohvatite jednom rukom, dok drugom pridržavate bebu, kako ne bi rizikovali da padne i povredi se.

Osvetljenje – noćna lampa

Obavezno obezbedite prigušeno osvetljenje za noćne podoje i presvlačenje tokom prvih mesec dana. Vaš je izbor da li ćete kupiti noćnu lampu za zid, onu koja se kači na krevetac, postaviti običnu malu lampu ili potenciometar da možete smanjiti postojeće osvetljenje.

U svakom slučaju, nemojte koristiti noću jako osvetljenje za presvlačenje i za podoje, kako ne biste razbuđivali bebu. Vrlo brzo, ona će se navići da razlikuje dan i noć, pa ćete vremenom moći da izbacite noćno hranjenje.

prva kupovina stvari za bebu 4
Prva kupovina stvari za bebu

Mesto za dojenje i maženje

Ukoliko će beba imati odvojenu sobu, ne bi bilo loše da u njoj imate krevet ili fotelju u kojoj ćete dojiti bebu. Ono što je najbitnije je da vama i bebi bude prijatno i udobno. Ukoliko se odlučite da kupite posebnu fotelju za tu priliku, obiđite prodavnice nameštaja i dečije radnje, kako biste na vreme odabrali dovoljno udoban model.

Ako planirate da bebu hranite na krevetu u sedećem položaju, razmotrite opciju kupovine manjih jastuka ili jastuka za dojenje, kako se ne biste žuljali i mogli da uživate.

Jastuk za dojenje/trudnice

Ovo nije jedna od neophodnih stavki za spisak stvari za bebu, ali može da bude veoma koristan. Razmotrite kupovinu ovog jastuka još tokom trudnoće, ako imate problem sa snom i položajem u krevetu. Ovi jastuci su posebno dizajnirani i punjeni svojevrsnim kuglicama koje dozvoljavaju jastuku da se prilagodi položaju tela u trudnoći. Takođe, biće vam podrška dojenju, a kasnije ćete ne njega moći da stavljate bebu i da je ograđujete dok bude nestabilna pri samostalnom sedenju.

Kolevka, korpa ili gnezdo

Nije neophodna, ali ukoliko je nasleđujete ili se neko ponudio da vam je pozajmi, rado je koristite. Bebe često u prvim mesecima života mirnijim snom spavaju u kolevci, to se objašnjava time da su navikle na mali prostor u maminom stomaku i, za njih, veliko prostranstvo kreveca zna da ih čini nervoznim i uplašenim. Ako kupujete kolica 3 u 1 svakako ćete imati korpu od njih, pa vam druga nije potrebna.

Poslednjih godina su popularna takozvana gnezda za bebu, ali ona su pod upitnikom za upotrebu, ako je beba bez nadzora. Sve ono što savetuju da u krevecu treba voditi računa o ogradici i plišanim igračkama, je zapravo gnezdo gde čak i mala beba lako može zapušiti disajne puteve, ako se samo malo iskrivi u stranu. Stoga, vodite računa da beba u gnezdu uvek bude pod nadzorom.

Posteljina

Biće vam potrebno 2 kompleta.

Imajte na umu da bebu u početku nećete pokrivati jorganom, pa vam samim tim neće trebati ni navlaka za isti. Takođe, poželjno je da deca do drugog rođendana spavaju bez jastuka. Čaršave možete kupovati i odvojeno i jedino što vam može trebati je ogradica, ali ni nju ne morate odmah stavljati, dok beba ne počne da se okreće i udara glavicom o ivice kreveca. Ukoliko ste kupili prenosivi krevetac, mekanih ivica, neće vam biti potrebna ogradica.

Obratite pažnju da kupite posteljinu koja odgovara dimenzijama vašeg kreveca.

Čaršav

Potrebno je još 1 do 2 komada, mimo onih koje dobijate uz komplet posteljinu. Sami odaberite kakve želite, a mi vam savetujemo da birate sa lastišem.

 • Ćebence
 • Nepromočiva podloga

Na tržištu postoje podloge veličine pamučnog čaršava, koje su sa gornje strane pamučne a sa donje nepromočive. Zatim male frotirske podloge koje se peru i stavljaju pod bebin donji deo tela. Ove roditelji radije biraju jer beba ne spava licem blizu plastike već na materijalima koji ”dišu”. Treća opcija su jednokratne podloge koje se prodaju na komad ili u paketima po 10 komada. Ove podloge će vam svakako dobro doći u porodilištu za vas.

prva kupovina stvari za bebu 5
Spisak stvari za bebu
 • Igračka za krevetac – opciono
 • Baldahin – opciono
 • Držač za baldahin – opciono
 • Bebi alarm – opciono

Kada dobijete bebu, njena bezbednost je vaša glavna briga. Bebi alarm vas može umiriti tokom noći ili ukoliko niste blizu bebe, znajući da je dete bezbedno i da spava. Evo šta je sve važno pri izboru bebi alarma bez obzira na vaš budžet. Više: Bebi alarm

Prva kupovina stvari za bebu: Hranjenje, kupanje i nega novorođenčeta

Hranjenje bebe

Kada je hranjenje bebe u pitanju, nema potrebe da bilo šta kupujete unapred. Uz dobru edukaciju i podršku stručnih lica, preko 95% žena svoju bebu može da doji svoju bebu. Samim tim prvih meseci vam neće biti potrebne flašice, a onda ni druge potrepštine za taj period. Dok počnete sa uvođenjem čvrste možda će beba odmah koristiti čašu sa piskom, pa ćete fazu flašica potpuno preskočiti.

Ukoliko budete koristili adaptirano mleko, trebaće vam:

· Flašice za mleko

Za početak kupite 2-3 male flašice od 125-150ml, to će vam u prvom momentu biti dovoljno.

· Cucle (lančić za lažu i kutijica za odlaganje)

Biće vam potrebne najmanje dve cucle, jedan lančić za lažu i jedna kutijica za odlaganje, ukoliko ih budete koristili. Neke bebe neće želeti svaku dudu, obično se za početak savetuju od kaučuka i okrugle, jer one najbolje imitiraju bradavicu.

· Špric ili kašičica za davanje leka

Biće vam lakše da bebi direktno iz šprica dajete lek, a čak i D3 kapi možete davati direktno kap u bebina usta, ako koristite klasične u bočici. Kupite jedan špric veličine 5 ml. Kašičica treba da bude meka i silikonska, koju ćete kasnije koristiti i kada beba bude jela.

 • portikle

Obzirom da bebe često bljuckaju, najbolje je da im stavljate portiklu, kako ne biste svaki čas morali da ih presvlačite. Za početak kupite najmanje 10 komada i gledajte da budu nepromočive.

 • ·Prostor/ polica za bebino posuđe

Odredite mesto u kuhinji gde ćete držati bebino posuđe, da li će to biti tacna, plastina činija ili neki stalak, potpuno je nebitno. Bitno je da oprano bebino posuđe bude na čistom i suvom mestu.

Napomena: Većina stvari vezanih za flašice, a posebno grejač i termos, biće vam potrebni samo ako ne budete dojili bebu. I tada postoji opcija da vodu grejete u mikrotalasnoj pećnici, a danas čak postoje i aparati nalik onim za kafu koji sami prave formulu za bebu.

 • Četka za pranje flašica (ako ih koristite)
 • Sunđer za pranje bebinog posuđa
 • Sterilizator

Možete kupiti sterilizator koji je samostalani uključuje se u struju ili sterilizator prilagođen za mikrotalasnu rernu. Posebno ukoliko budete spremali dohranu, biće vam lakše da u njemu držite uvek sterilisane flašice i ne gubite vreme na prokuvavanje istih svaki dan. U njemu možete sterilisati i laže, silikonske kašikice, glodalice.

 • Grejač za flašice ili termos za čuvanje tople vode  – ako budete bebu hranili adaptiranim mlekom, možda će vam biti zgodno da prvih meseci mleko i zagrejana voda budu pored kreveta. Vodu možete da grejete i u mikrotalasnoj, ako je imate, pa ovo nije neophodno.

 Prva kupovina stvari za bebu: Kupanje bebe

 • Kadica i bebi kupko

Dok je beba još mala, biće nezgodno da je držite i kupate u velikoj kadici. Ukoliko ne kupujete kadicu anatomskog oblika, poželjno je da kupite bebi kupko, kako biste slobodno mogli da spustite bebu na njega i oslobodite ruke dok je kupate. Ukoliko imate prostran lavabo, prvih dana možete bebu kupati i u njemu, a tako će vam biti najlakše i da je operete “preko ruke” kada se ukaki.

 • Stalak za kadicu – ako budete želeli da ga imate, nije neophodan. Kadicu možete postaviti i na sto, stolicu, veš mašinu ili će možda biti u sklopu komode
 • Bokal za polivanje – on će vam trebati da ispirate bebu nakon kupanja u kadici.
 • Termometar za sobu i vodu – ubrzo ćete naučiti da odredite toplotu vode i bez merenja, ali roditeljima je u početku lakše da mogu da je izmere. Merenje temperature sobe je često potrebno da ne biste preterali jer novopečeni roditelji često previše utople bebu iz straha da joj možda nije hladno.
 • Sunđer za pranje kadice
 • Peškiri

Najmanje 3 veća peškira, idealno sa kapuljačom. Dobro bi bilo da imate i nekoliko manjih za lice – oko 3 komada.

Prva kupovina za bebu: Kozmetika i apoteka

 • Sapun ili kupka
 • Ulje za masažu bebu
 • Štapići za uši sa graničnikom (da pokupite višak vode posle kupanja iz ušne školjke) i obični (da očistite nosić ako bude malo gustog sekreta u nozdrvi do kog drugačije ne možete da doprete)
 • Makazice ili grickalica za noktiće
 • Češalj i četka za kosu
 • Pumpica za nos (za usta ili usisivač)
 • Fiziološki rastvor u ampulama ili velikom pakovanju (+ špric i igla)
 • Povidon jod ili oktanisept za pupak
 • Gazice za pupak 5 x 5 cm
 • Zavoj ili flaster za pupak
 • Toplomer
 • D3 kapi
 • Termofor
Prva kupovina stvari za bebu
Prva kupovina stvari za bebu

Prva kupovina stvari za bebu: Povijanje

Jednokratne pelene

Za početak će vam biti odgovarajuća najmanja veličina pelena. Mala je verovatnoća da će novorođenoj bebi trebati pelene veće od broja 1 (2-5 kg). Moguće je da će joj čak biti i velike prvih dana dok pupak ne otpadne. Nakon toga će brzo preći na broj 2 (3-6 kg).

Tetra – pamučne pelene

Ukoliko planirate da koristite samo pamučne pelene, potrebno je da kupite 50 komada. U veš mašinu će vam tačno stati 25 pelena, pa se ovaj broj pokazao kao najpraktičniji. Osim ako ne koristite nove moderne pelene za čičak trakama koje su nalik jednokratnim po obliku.

Ako ne koristite pelene za presvlačenje, već samo za podmetanje pod glavu i bljuckanje, biće vam dovoljno oko 20 komada.

Široki povoj se više ne koristi, pa vam klasične švedske pelene neće trebati osim ako želite da ih koristite u kombinaciji sa klasičnim tetra pelenama i zaštitnim gaćicama.

 • Vlažne maramice ili pamučne blaznice koje ćete kvasiti
 • Pavlovićeva mast ili neka druga krema za bebe
 • Mast protiv ojeda sa cinkom

Stvari za presvlačenje bebe

·Benkice ili bodići

Uglavnom svi savetuju da je bolje kupiti bodi, nego benkice koje su ranije bile popularne, kako se ne bi izvlačile iz pelene.

Za početak najbolje kupite 5 komada sa kratkim i 5 komada sa dugim rukavima u veličini broj 56. i još dodatnih po 5 komada u veličini 62. Samo ako procene da će beba biti krupnija od 4 kg trebaće vam odmah broj 62. U suprotnom će bar ceo mesec nositi broj 56.

 • Odelca ili zeke – 5 komada
 • Pidžamice – 3 komada
 • Pantalonice – 3 do 5 komada
 • Čarapice – tri para, veličina 00
 • Kapica – pamučna ili vunena u zavisnosti od godišnjeg doba
 • Vreća za spavanje
 • Jaknica ili skafander
 • Nehodajuće cipelice ili pape
Prva kupovina stvari za bebu 8
Prva kupovina stvari za bebu
Prva kupovina stvari za bebu: Van kuće

Kolica

Kolica moraju biti prilagođena bebi od samog rođenja. Kako da ih izaberete: Kolica za bebe

Auto sedište

Auto sedište treba da bude grupa 0, 0+ ili 0-1. U skladu sa važećim zakonom o saobraćaju. Biće vam potrebno još za izlazak iz porodilišta. Više: Auto sedište

 • Nosiljka ili marama za bebu – najbolje je da je za početak pozajmite i vidite da li vam odgovara da tako nosite bebu i koja nosiljka bi vam odgovarala. Malo je onih koje su dozvoljene za bebe od samog rođenja, pa se dobro raspitajte.
 • Torba za bebine stvari

Prva kupovina stvari za mamu

Pošto smo nabrojali šta bi sve moglo da vam zatreba za bebu, navešćemo i neke koje su stvari mami potrebne iako neke od njih možda već i imate. Raspitajte se da li nešto možete da pozajmite od prijateljica, a neke stvari vam možda neće ni trebati. 

Šta je sve potrebno novopečenoj mami? 

 • Spavaćica za dojenje – 2 komada na raskopčavanje
 • Grudnjak za dojenje – 2 komada, pamučnih, dva broja veći od onih pre trudnoće
 • Steznik za stomak – samo pojas ili gaćice ukoliko nemate ranu od epiziotomije. Posle carskog reza treba sačekati skidanje konaca za nošenje pojasa.
 • Pumpica za izmlazanje će vam možda trebati, ali ne u početku. Ako se i javi potreba da se izmuzete bolje da u početku to radite rukom.
 • Tupferi za grudi – postoje jednokratni nalik na higijenske uloške i dobro će vam doći da ih imate
 • Mrežasti ulošci
 • Mrežaste ili gaćice za jednokratnu upotrebu
 • Oktanisept za ranu od epiziotomije

Spisak stvari za bebu – Šta će vam možda kasnije još biti potrebno?

Ovo je spisak stvari za bebu koje će vam biti potrebne kasnije, tokom bebine prve godine, pa nije loše da to imate na umu, kada vas rodbina i prijatelji budu pitali šta želite da vam kupe za bebu.

 • Još garderobice po izboru
 • Ljuljaška, baby gym, ogradica ili prostirka za igru
 • Hranilica – stolica za hranjenje i sudovi za hranjenje
 • Noša

Objavljen: 4.10.2011. godine, ažuriran 5.1.2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button