fbpx
Zatrudnjivanje

Planirate bebu? Obavezno unosite folnu kiselinu

Onog trenutka kada počnete da razmišljate o bebi, vreme je da načinite važan i odgovoran korak – počnite da unosite folnu kiselinu.

Za žene koje planiraju trudnoću i trudnice (najmanje tokom prvog trimestra), folna kiselina je posebno bitna. Njen deficit može da utiče na nepravilno zatvaranje neuralne cevi ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema fetusa. Nezatvorena neuralna cev izaziva teške defekte kod bebe, kao što je spina bifida.

blistava kosa

Značaj folne kiseline u trudnoći

Folna kiselina (vitamin B9) posebno je važna između 22. i 28. dana od začeća, kada mnoge žene, naročito one koje nemaju redovne menstruacije, još nisu svesne da su trudne. To je još jedan razlog zbog koga je važno da se sa folnom kiselinom počne i pre trudnoće.

Osim kroz tablete, lekari navode da je važno da se folna kiselina unosi i kroz ishranu tako što se poveća unos namirnica koje je sadrže u višim nivoima. Među njima su zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, zelena salata), jetra i bubrezi, mahunarke, školjke, cela zrna žitarica i citrusno voće, posebno pomorandže.

unosite folnu kiselinu
Unosite folnu kiselinu

Folna kiselina ima uticaj i na krvnu sliku jer pomaže u proizvodnji pigmenta hema koji je odgovoran za transport gvožđa kroz organizam.

Unosite folnu kiselinu pre trudnoće

Žene koje planiraju trudnoću trebalo bi da dva do četiri meseca pre planirane trudnoće počnu da unose folnu kiselinu i kroz suplemente, jer se ishranom teško nadoknađuje povećana tražnja organizma kada se trudnoća desi. 

Snižen nivo folne kiseline često imaju žene koje su zatrudnele ubrzo nakon porođaja, kao i žene koje puše i piju dosta alkohola, a jedu malo povrća.

Preporučeni dnevni unos je oko 400 mikrograma, s tim što se često uzimaju i veće doze pošto se višak lako izbacuje iz organizma.Save

Save

Save

Save

Save

Izvor
Mayo Clinic

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button