fbpx
Trudna sam

Strahovi budućih očeva – ovo je najčešćih 7

Strahovi budućih očeva mogu da budu veoma intenzivni, a to je nešto o čemu se veoma retko govori. Od trenutka kada ste čuli od vaše partnerke da je trudna, gurnuti ste u čudni novi svet i podsticani na sudelovanje u procesu trudnoće i porođaja. Možda će vam biti nelagodno da podelite svoje strahove i nesigurnosti. To je sasvim prirodno.

Najčešći strahovi budućeg tate

1. Strahovi budućih očeva o sigurnosti i zaštiti porodice

Najveći strah sa kojim se muškarci suočavaju je jedan od najdublje ukorenjenjih u našoj kulturi: hoću li biti u stanju da zaštitim moju porodicu i da se brinem o njima? Kada stigne prvo dete, u mnogim porodicama odjednom dolazi do promene u finansijama – umesto dva izvora prihoda za dve osobe, pređe se na jedan prihod za tri osobe. To je u današnjem svetu veoma veliki teret za oca.

On mora da bude jak na načine na koje nije računao pre. On mora da osigura podršku ne samo finansijsku već i emocionalnu: njegova partnerka će tražiti pomoć, prolaziće kroz dramatične emocionalne promene i on mora da bude dovoljno stabilan da može da se osloni na njega.

strahovi oceva

2. Strahovi budućih očeva o prisustvovanju porođaju

U nekim porodilištima postoji mogućnost da budući otac prisustvuje porođaju i dosta budućih mama želi da taj trenutak podeli sa svojim partnerom. Ali više od 80 posto očeva kažu da su zabrinuti da neće biti u mogućnosti da funkcionišu dok se njihova partnerka porođa. Boje se da će se onesvestiti, ispovraćati ili biti preosetljivi zbog svih tih telesnih tečnosti.

Takvi strahovi mogu da se temelje na crtićima i humorističnim serijama i naša kultura na taj način ismeva muškaraca, ali dve stvari su postale jasne: muškarci sve to očekuju – i gotovo nikad ne se ne događa ništa od toga.
Ako zaista ne možete da tolerišete krv, izađite iz porođajne sale. Nemojte da ignorišete svoje strahove – suočite se sa njima, razgovarajte sa drugim očevima koji su bili tamo. Tipično je da je prva stvar koju očevi kažu kada dolaze iz porođajne sale je da su beba i mama dobro, a zatim da je to bilo najfantastičnije iskustvo koje su doživeli.

3. Strahovi o očinstvu

Oko polovine novih i budućih tata bar jednom se zapita da li je dete zaista njihovo. Ali ako ih pitate da li sumnjaju da je njihova partnerka imala aferu, oni su uvređeni i povređeni. Na logičkoj nivou to je isključino, ali na emocionalnom nivou se nešto drugo događa. On se bori sa svojim nedostacima: „Toliko je uzvišeno stvaranje novog života da je prosto nemoguće da sam to ja uspeo da uradim“.

4. Strahovi budućeg tate o smrtnosti

Kada ste deo početka života, ne možete da izbegnete razmišljanje o kraju života. Misli o vlastitoj smrtnosti pojave se kada shvatimo da nismo više najmlađa generacija, da je zamena stigla. I, ako sve ispadne dobro, umrećemo pre nego što dete umre. Za mnoge mlade ljude koji idu okolo misleći da su besmrtni ili nepobedivi, to je velika promena.

demetra 6
5. Strahovanje za zdravlje partnerke ili deteta

Porođaj je iskustvo koje kida živce. Zastrašujuće stvari mogu da se dogode osobi koju volite najviše na celom svetu. Možda ćete izgubiti dete; možda ćete izgubiti partnerku i podizati sami dete. Porođaj je do pre neku deceniju bio ispunjen opasnostima: u ranim 1920-im, glavni uzrok smrti žena ispod 50 godina starosti je bio porođaj. Danas, iako se porođaj odvija dobro, a i beba je u redu, i dalje ćete otkriti da većina roditelja potajno broji koliko prstiju ima novorođenče.

6. Strahovi budućih očeva o menjanju veze

Strahovi budućih očeva su često i da će njihova partnerka voleti dete više nego ikoga na zemlji – uključujući i njih iz tog intimnog odnosa. To je vrlo stvaran strah. Istina je da dolazak deteta može da stavi pravi pritisak na odnos sa partnerom. Takođe, istina je da tate mogu da se osete izostavljeno iz snažnog povezivanja mame i deteta, posebno u prvim nedeljama života novorođenčeta. Ali svaki roditelj donosi različite prednosti za njihovu vezu i ima različitu ulogu u porodici.

Dete se obično oslanja na majku radi sigurnosti, udobnosti i topline. Ugleda se na očev osećaj slobode i nezavisnosti i poglede na svet. Tate su jedan od dva ravnopravna partnera u podizanju deteta. Jedan od načina da jačaju vezu sa bebom je da provode što više zajedničkog vremena i pronađu samo njihove igre, mesta i zabavu.

7. Strah od “ženske anatomije”

Čak i kao posmatrači, mnogi muškarci se osećaju neugodno kada treba da prisustvuju ginekološkom pregledu supruge. Bolničke sobe za pregled i porođajne sobe nisu udobne za očeve. Pomaže kada se unapred dobro pripremite i upoznate sa procesom dolaska bebe.

strahovi buducih oceva

Pročitajte još:

Literatura:

  1. KidsHealth: Becoming a Father – https://kidshealth.org/en/parents/father.html, avgust 2014. godine
  2. Fatherly: Why dads don’t instant bond with babies – https://www.fatherly.com/health-science/why-dads-dont-instantly-bond-with-babies, avgust 2018. godineSave

Objavljen: 12. jul 2011. godine, ažuriran: 10. januar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button