fbpx
Razvoj deteta

Zašto deci treba čitati knjige?

Pored toga što je to jedan od načina da kvalitetno provedemo vreme sa detetom, deci treba čitati jer se čitanjem  stvara bliskost između roditelja, onog koji čita, i samog deteta. Otvara se mogućnost za razgovor i uzajamno poverenje. U većini slučajeva ste tada zagrljeni sa detetom, pa je vreme provedeno u zagrljaju, dok čitate, dvostruko korisno.

lista najboljih knjiga svih vremena

Čitajte deci od najranijeg uzrasta

Ali i kada ovo nije slučaj – dobrobit čitanja se ogleda i u sledećem:

“Priče nam pomažu da naučimo i shvatimo kako stvari u stvarnom svetu funkcionišu.”

Kroz priče se susrećemo sa dobrim i zlom, sa ljubavlju, sa potrebama drugih ljudi, njihovim raznim osobinama. Kroz razne teme i pitanja koja sebi postavljamo slušajući priče i razmišljajući o njima nameću se razni odgovori, koja su ponašanja poželjna, socijalno prihvatljiva, koja se nagrađuju i kako se ponašati prema drugima. Tako da nam priče pomažu da stičemo nove socijalne veštine. Prosto rečeno pokazuju šta je dobro a šta ne i nude čitaocu da na svoj način shvati lekciju za sebe. Priče su informativne, otkrivaju kako se određene situacije mogu rešiti. Naravno, mi ćemo kao roditelji biti tu da pojasnimo detetu i odgovaramo na pitanja. U pričama koje opisuju životne situacije, deca proživljavaju iste, što je dobra priprema za stvarni svet.

Deci treba čitati: Čitanjem deca razvijaju empatiju

Deca se poistovećuju sa likovima iz priče i makar delimično proživljavaju ono što ta osoba doživljava. Čitanjem možete povećati kapacitet za saosećanje kod vašeg deteta.

Deca slušajuci priče mogu prolaziti kroz različita iskustva i emocije kao što su sreća, tuga, pobeda, poraz. Tačnije, uče da osećaju ono što bi likovi osećali da su stvarni. Na primer, čitajući priču Tri praseta vaš mališan će proživeti strah od vuka, ali i osećaj pobede dobrog nad lošim. To će ga podstaći da razmišlja o tim emocijama i da ih doživi u realnom životu.

deci treba čitati
Čitajte deci

Ako vi čitate, čitaće i dete  – Vi ste primer vašem detetu

Gledajući vas, dete stiče određene modele ponašanja. Dete će jesti ono što mu servirate i što vidi da vi jedete. Takođe će se oblačiti onako kako mu vi formirate stil odevanja. Ako dete vidi da roditelji imaju pozitivan stav o knjizi, da je čitaju i uživaju u toj aktivnosti želeće i sami da imaju svoje knjige.

Čitajte deci knjige od rođenja

Čitanjem slikovnica veoma ćete pomoći deci koja progovaraju. Ima predivnih knjiga koje su prilagođene najmlađima, od samih ilustracija do materijala od koji su napravljene. Ponavljanjem iimenovanjem slika, predmeta i radnji pomažete detetu da usvoji početne pojmove koje povezuje sa određenom reči i tako će naučiti da sve u vezi njih ima svoj naziv. Dete će širiti svoj vokabular i razvijati ljubav prema knjigama. Ono samo može kreirati priču prema slikama koje vidi (priče u slikama).

čitate deci

Malo starijoj deci možete postavljati pitanja vezana za priču ili izostaviti kraj priče i tražiti da vam ono prepriča kako bi i zašto volelo da se priča završi. Kada ste utvrdili da je dete upoznato sa pričom, tražite da vam ono prepriča istu. Time se razvija ne samo sposobnost komunikacije već i koncentracije. Proverićete da li je dete shvatilo priču i da li je izdvojilo bitne detalje iz priče. 

Ovo su samo neke prednosti čitanja deci, a vi ćete se svakako i sami uveriti koliko čitanje pomaže razvoju govora i obogaćivanju rečnika.

Marija Ranisav je stručni saradnik portala Demetra i vlasnik logopedskog centra “Prve reči”. Sva pitanja vezano za razvoj govora vašeg deteta možete joj poslati na: logoped@demetra.rs i odgovor će biti objavljen u što kraćem roku.
Dosadašnja pitanja i odgovore možete pročitati ovde: Pitajte logopeda

Saznajte više: Pevajte uspavanke deci

Objavljen: 12. decembra 2015. godine, ažuriran: 29. februara 2024. godine

Photo by Yan Krukov from Pexels

 

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button