fbpx
Razvoj deteta

Kontrola glave bebe

Beba uči da drži čvrsto glavu. Kontrola glave je važan korak za nju. Čak i u stomaku, beba može na kratko da drži glavu uspravno, a u ovom uzrastu ona na stomaku odiže glavu, kao i grudi po malo i u stanju je neko vreme da se zadrži. Bebina glava treba veliku podršku mišića vrata da bi mogla da kontroliše glavu.
Jedan od čestih problema koje bebe imaju su naglo napredovanje, bez dovoljno vežbe. Koliko je važno da beba lepo napreduje i udvostruči kilažu do šest meseci, ali je podjednako važno da se pomogne vežbama i bebin razvoj kako bi motorički mogla da prati napredak.

Roditelji najčešće greše jer ih straha od prvog dana čvsto drže bebinu glavu kada je drže. Beba ne može da vežba vratne mišiće ako čvrsto držite glavu. Glavu treba samo blago pridržavati, ali da ona sama može da vežba pritom.

Kontrola glave bebe je osnova za kretanje. Tek kada uspostavi kontrolu glave potpuno, ona će pravilno moći da se prevrće sa stomaka na leđa i obrnuto, da sedi, puzi i hoda.

Beba će sa navršenih šest meseci imati punu kontrolu glave, da može čvrsto da je drži i okreće glavu na jednu i na drugu stranu.

Mišići vrata su prilično slabi kada se beba rodi. Ali prvih nekoliko meseci uz blagi oslonac na vašu ruku, ona će ih postepeno jačati. Uživaće da stavite na dlan njenu glavu i gledate se licem u lice. Blizina će doprineti povezivanju, a beba vam veruje i uživa kada ste joj u vidokrugu.

dobijanje na težini bebe

Kontrola glave od rođenja do dva meseca

Do kraja prvog meseca, beba može biti u stanju da podigne glavu na kratko kada leži na stomaku, a možda će čak uspeti da je okrene u jednu, odnosno drugu stranu.
Lekar će na prvom pregledu proveriti i da li beba refleksno povlači glavu, kada leži na leđima, a ona je povuče za obe ručice u blago sedeći položaj. Ukoliko bebi glava ostaje da visi pozadi, verovatno će vas uputiti kod fizijatra da dobijete preporuke kako bebu treba da nosite i sa njom vežbate.

Između šeste i osme nedelje beba će biti u stanju da sama podigne glavu kada leži na stomaku. Kada je držite na ramenu, ona će neko vreme biti u stanju da pridrži samostalno glavu na par sekundi ali ne duže.

Kontrola glave od tri do četiri meseca

Primetićete veliki napredak u kontroli bebine glave u ovom uzrastu. Ona je sada u stanju da podigne glavu gore 45 stepeni kada leži na stomaku i bude stabilna.
Takođe, u ovom uzrastu joj i u kolicima možete povremeno držati podignutu podlogu pod uglom od 30-45 stepeni. Verovatno više i ne želi da bude mirna u potpuno ležećem položaju.

Igrajte se sa bebom tako što ćete staviti bebu leđima na pod i podizati polako u sedeći položaj dok je držite za ruke. Polako je vratite nazad, pa onda ponovite. Ovako pomažete bebi da razvija vratne mišiće. Ona bi trebalo da dok to radite može da drži glavu manje-više u ravni sa ostatkom tela.

zastarelih saveta za bebe

Kontrola glave od pet do šest meseci

Sa šest meseci, beba bi trebalo da može da drži glavu uspravno u budnom stanju, bez pomoći, pridržavanja i brzog umaranja. Glava ne sme da zaostaje za telom kada se podigne u sedeći položaj.

Kada beba stekne dobru kontrolu glave, ona će početi da se okreće i prevrće, a zatim da puzi i sedi. Tek kada beba ima potpunu kontrolu glave, ona bi trebalo da počne da jede i čvrstu hranu, a zatim i da sedi u stolici za hranjenje.

kontrola glave bebe

Kako da pomognete bebi da stekne kontrolu glave?

Uglavnom ne treba previše truda da biste podstakli bebu da razvija mišiće za kontrolu glave. Ali joj je pomoć neophodna. Pre svega, ona se sastoji u tome da joj obavezno pridržavate glavu pri podizanju. Ali, samo pridržavate, ne držite čvrsto.

Stavljajte bebu na stomak, kako bi mogla da vežba. Podstaknite je i animirajte igračkama. Mnogi roditelji probaju dva-tri puta da stave dete na stomak, ono negoduje, a oni odustanu jer beba ne želi. Ovo je sasvim pogrešno i trajno može da škodi detetu. Odnosno, uspori njegovo dalje napredovanje. Vežbe će pomoći da kasnije počne samostalno da sedi i da se igra.

Lekar će vas uputiti da li je potrebno da odete kod fizijatra da vam pokaže vežbe ili da beba tamo radi vežbe ukoliko bude bilo kakvih problema sa kontrolom glave. Nemojte brinuti, to su rutinske stvari i nije ozbiljan problem. Ukoliko odete fizijatru, beba će brže rešiti problem i bolje napredovati.

Objavljen: 9. jun 2016. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button