fbpx
Vaspitanje

Samostalnost kod dece – 5 načina da dete bude nezavisnije

Kao i mnogi drugi segmenti vaspitanja, veoma je važno da podstičemo samostalnost kod dece. Time što ih preterano štitimo od obaveza i odgovornosti, ne činimo ništa dobro za njihov razvoj i ne spremamo ih za to da jednog dana budu nezavisni i sposobni ljudi. Kako deca rastu, treba im davati više odgovornosti.

Ne činite nikakvu uslugu detetu ako obavljate umesto njega osnovne zadatke ili ga opominjete svaki put kada nešto treba da se radi. Deca tako mogu da razviju naučenu bespomoćnost.

Naučena nesposobnost je kada dete nije samostalno i ne može ili neće da radi zadatke koji su prilagođeni njegovom uzrastu. Na primer, ako je dete krenulo u školu, to automatski znači da je samo i sposobno da pakuje svoje knjige za školu, a ne da to roditelj radi.

samostalnost kod dece 2

Spremili smo neke od načina koji će razviti samostalnost kod dece

1.      Napravite listu zadataka

Napravite listu obaveza za dete. Ako je u pitanju malo dete, možete je napraviti u slikama i okačiti na frižider sa zanimljivim stikerima. Zavisno od uzrasta, dete će samostalno moći da se oblači, pokupi igračke, obavi jutarnju rutinu, odloži suđe na pranje, skuva jednostavno jelo i slično.

Dogovorite se da decom o zadacima i vremenu kada će ih obaviti. Eliminišite zadatke za koje se čini da nisu spremni, ali se dosledno držite onoga što treba da rade i vremenom taj spisak dopunjujte. Imajte na umu da deca znaju da iznenade roditelje koji su sposobna. Više: Deca i kućni poslovi

2.      Zaboravite na perfekcionizam

Deca još uvek otkrivaju svoje motoričke veštine, pa se često mogu dešavati situacije kao što je prolivanje pri sipanju soka. Ako dete prvi put briše prašinu, ne možete da očekujete da to bude perfektno. Savršenstvo nije ono što se očekuje od deteta, već da zadatak bude završen.

Ako pogreše, prospu ili je potrebno popravka, pokušajte da ih ne kritikujete. Posebno ih nemojte ispavljati tako što ćete posle njih dodatno brisati ili usisavati dok oni gledaju. Time im samo pokazujete da nisu dovoljno dobri i činite da budu demotivisani.

Nežno im pokažite kako se drži flaša ili nosi tanjir. Pohvalite ih i objasnite da je normalno da tek uče i da savršenstvo ne postoji.

samostalnost kod dece 1
Samostalnost kod dece

3.      Dajte im dovoljno vremena

 Deci treba više vremena da obave zadatak u poređenju sa odraslima. Dajte im vremena koje je potrebno da ne bi bili pod stresom. Na primer, ako znate da detetu treba trostruko više vremena da se samo obuče ujutru, onda ga probudite ranije, kako ga ne biste požurivali da ne zakasnite. Kada uvežbaju određeno zaduženje, trebaće im manje vremena.

4.      Rutina, rutina, rutina

Više puta smo kroz različite članke pisali o tome koliko deca vole rutinu od prvih meseci. Rutina čini da se osećaju bezbedno i vole kada je predvidivo ono što sledi. Deca vole rutinu i kada su njihove obaveze u pitanju, ako im se dnevni raspored menja, biće zbunjeni. Vi treba da im objasnite u koje vreme se obavljaju koje obaveze. Na primer, da se krevet namešta posle ustajanja, a igračke skupe pred spavanje. Pročitajte: Uloga porodice u razvoju deteta

5.      Pohvalite decu kada urade nešto samostalno

Pohvalite decu kada izvrše svoje zadatke, posebno ako uspeju samostalno da obave nešto za šta im je ranije bila potrebna pomoć. Sa druge strane, ohrabrite dete kada se oseća frustrirano, ako ne može da obavi nešto samostalno.

Sticanje nezavisnosti je veoma važan deo odrastanja. Roditelji treba da budu podrška deci na tom putu i pomognu im da postanu samouvereni i samopouzdani, a ne da ih sputavaju u tom prirodnom procesu.

Možda vam se čini da je lakše i brže da obavljate zadatke umesto dece umesto da oni to sami rade. Međutim, kada deci date priliku da sami obavljaju određene zadatke, dajete im osećaj odgovornosti i ličnog postignuća. Kada budu stariji, lakše će se hvatati u koštac sa izazovnim situacijama.

samostalnost kod dece
Samostalnost kod dece

Razvijanje samostalnosti i odgovornosti rezultira da dete izrasta u samouverenu, snalažljivu, ima poštovanja i sposobno je da prepozna svoje potrebe, kao i da ih ispuni.

Literatura:
  1. VerywellFamily: How to Encourage Independence in Your Child – https://www.verywellfamily.com/encourage-independence-in-your-child-620721
  2. ChildDevelopmentInfo: https://childdevelopmentinfo.com/child-activities/5-ways-to-help-your-child-become-more-independent

Objavljen: 23. oktobar 2020. godine, ažuriran: 31. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button