fbpx
Razvoj deteta

Razvoj kretanja bebe tokom prvih 6 meseci

Razvoj kretanja bebe kroz faze

Da li ste znali da bebi treba oko 6 meseci da bi se potpuno ispravila u odnosu na položaj koji je zauzimala u stomaku?

U prvim nedeljama posle porođaja, beba počinje da se ispravlja, rasteže nožice i ručice i jača svoju muskulaturu. 

Prvo čime bi beba trebalo da ovlada je kontola glave. Ona uči da drži samostalno glavu u uspravnom položaju bez pridržavanja. 

VAŽNO: Roditelji često greše što novorođenčetu previše čvrsto drže glavu. Od rođenja je bitno samo da blago pridržavate bebinu glavu. Ona će vremenom ojačati mišiće i vrlo brzo samostalno držati glavu.

Pročitajte još: Kontrola bebine glave

Stavljajte bebu da što češće leži na stomaku i jača ručice i mišiće koji joj pomažu da odiže glavu od podloge. Često roditelji brzo odustaju od postavljanja bebe u ovaj položaj. Kada postavite bebu da se ovako igra, potrudite se da bude u vreme kada je sita, suva i naspavana. Tada je najraspoloženija za saradnju. Postoje dva najčešća razloga zbog kojih još beba negoduje u ovom položaju: 

-Dosadno joj je – Ukoliko želite da beba napreduje, morate se aktivno uključiti. Ređajte drečave i šarene igračke ispred nje, pomerajte ih tako da ih prati pogledom i pričajte joj o njima. 

-Beba se umorila – u početku će dete imate snage da radi vežbe možda 2-3 minuta. Nakon toga će spustiti glavu na podlogu i početi da se zacenjuje. Ovo je znak da se beba umorila. Sa vežbom nastavite nakon spavanja, kasnije tokom dana. 

Beba će tokom trećeg meseca početi da se odiže na rukama i pomera glavu levo-desno. Sve će duže pristajati da provodi vreme na stomaku uz podršku igračkama. 

 {loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Okretanje bebe sa stomaka na leđa i sa leđa na stomak

Sledeća razvojna faza je okretanje bebe sa leđa na stomak i obrnuto. 

Nikada ne znate kada će se ovo dogoditi, pa se potrudite da ne ostavljate bebu samu na krevetu ili drugom neobezbeđenom mestu. 

Ukoliko beba padne sa kreveta, nemojte paničiti, veoma je verovatno da joj nije ništa. Gotovo da nema roditelja kom beba prvi put nije pala sa kreveta u ovom uzrastu.

Potrudite se da beba što više vremena provodi na čvrstoj podlozi, najbolje na podu već od prvih meseci.

Najbolja podloga za bebin razvoj je čvrsta. Na podu će najbrže napredovati, pa se potrudite da joj obezbedite adekvatan ambijent. Na velikom krevetu, teško da ćete uspeti da postignete ikakav efekat jer se dušek ugiba i beba se oseća nesigurno ako pokuša da vežba. 

Ćebe na podu i nekoliko igračaka su idealan ambijent za uživanje sa bebom.

Široki povoj dodatno usporava razvoj bebe, pa i ako se odlučite da ga koristite, pravite duge pauze tokom presvlačenja pravite duge pauze kako bi vežbali sa bebom. Dozvolite joj da se tokom presvlačenja par minuta slobodno proteže i pokreće. 

Beba će do 6 meseci imati muskulaturu koja je spremna za početak puzanja. 

Pročitajte: 

Puzanje

Kada staviti bebu da sedi

Save

Related Articles

Back to top button