fbpx
Porođaj

Panika i pravilno disanje na porođaju

Disanje ima veliki značaj u samom toku porođaja i može pomoći i mami i bebi da porođaj ne bude traumatično i previše bolno iskustvo.

Bitno je da još tokom trudnoće radite vežbe disanja, upoznate se sa tehnikama disanja i steknete kondiciju da biste što pravilnije disali na porođaju.

Ukoliko je trudnica koncentrisana i sve vreme porođaja diše kako treba, vreme porođaja se znatno skraćuje, uz manje bolova, pritom se beba sve vreme dovoljno snabdeva kiseonikom, ne pati i, u praksi se pokazalo, biva bolje ocenjena na rođenju.

Kontrakcije materice se u početku javljaju na 20 do 30 minuta. Tada je normalno dovoljno disati jer ne postoji potreba za dodatnim unosom kiseonika.

Vremenom, kontrakcije postaju sve češće i kako porođaj napreduje, počinju da se javljaju na 3 do 5 minuta. U pauzama je bitno uneti dovoljno kiseonika kako kontrakcije ne bi bile bolne.

Ukoliko ne dišete pravilno i ne snabdevate organizam dovoljnom količinom kiseonika, javlja se:

  • Bol usled grčenja.
  • Disanje postaje sve lošije – što dovodi do pojačavanja bolova.
  • Beba dobija manje kiseonika – što se manifestuje smanjenim srčanim tonovima.
  • Iz ovih razloga, od velikog je značaja tehnika disanja.

Kiseonik ne dozvoljava da se nagomila mlečna kiselina te sprečava pojavu bolnih grčeva, ubrzava porođaj i, pre svega, čuva bebino zdravlje.

Panika na porođaju

Ako usled panike i bolova, počnete previše da dišete, brzo uvlačenje vazduha u pluća i kratko disanje, kao i oštro dahtanje, vrlo brzo će vas umoriti.

Panično disanje je normalna pojava na stresnu i zastrašujuću situaciju. Međutim, disanjem na takav način, telo ne može da izdrži dugo. Potpuna iscrljenost se javlja ubrzo.

Smanjiće se količina kiseonika u vašem organizmu, a samim tim i bebi će biti otežan boravak u stomaku. A vaš cilj je upravo suprotan – da dajete detetu dovoljno kiseonika svo vreme porođaja. I to je jedan od načina da im pomognete da se nose sa stresom kada se rode.

Zbog opšteg lošeg stanja, lako možete zapasti u stanje opšte panike i ugroziti bebu. U takvim slučajevima, lekari su nekada prinuđeni da izvrše hitan carski rez.

Pročitajte još:

Save

Related Articles

Back to top button