fbpx
Analize u trudnoći

Kordocenteza

Kordocenteza je invazivna metoda prenatalnog testiranja u kojoj se uzima uzorak krvi bebe iz pupčanika za testiranje. Postupak se izvodi između 18. i 24. nedelje trudnoće.

kordocenteza

Kordocenteza služi za otkrivanje hromozomskih anomalija, ali i za i bolesti krvi, kao što je fetalna anemija – nedostatak zdravih crvenih krvnih ćelija u razvoju deteta. Takođe, ako majka ima neku infekciju (na primer toksoplazmu ili rubeolu), kordocentezom se može utvrditi da li je i dete zaraženo, takođe. Ako je potrebno, ovim putem se može uraditi transfuzija krvi i lekova za bebu kroz pupčanu vrpcu.

Kada se radi kordocenteza?

Kordocenteza je metoda izbora kada:

  • željeni podaci se ne mogu dobiti na bilo koji drugi način;
  • rezultati drugih prenatalnih testova (horiocenteze, amniocenteze, ultrazvuka) nisu dovoljno jasni;
  • rezultati ispitivanja mogu da imaju značajan uticaj na vođenje trudnoće

Vođen ultrazvukom, lekar uvodi tanku, šuplju iglu kroz trbušni zid i matericu. Povlači u špric malu količinu krvi iz vene pupčanika, i onda uklanja iglu.

Nakon uzimanja uzorka krv, može se osetiti blagi grčevi ili da se pojavi mala količina vaginalnog krvarenja.

Kada je trudnici dopušteno da ide kući, lekar će verovatno predložiti da se odmara ostatak dana. Verovatno će biti u mogućnosti da nastavi sa normalnim aktivnostima već sutradan, mada ima doktora koji će možda savetovati mirovanje duže vreme, 3 do 7 dana.

Kordocenteza nosi potencijalno ozbiljne rizike, uključujući:

  • Gubitak trudnoće. Kordocenteza nosi nešto veći rizik od pobačaja od ostalih prenatalnih dijagnostičkih testova, kao što su biopsija horionskih resica i amniocenteza. Neka istraživanja procenju da rizik oko 3 posto u opštoj populaciji. Budući da su ustvari mnoge bebe već u vrlo lošem stanju u periodu kada se test radi, često je teško utvrditi da li je do gubitka fetusa došlo zbog samog postupka ili zbog bebinog zdravlja.
  • Krvarenje. Moguće je krvarenje iz područja gde se uvodi igla.
  • Usporavanje frekvencije bebinog srčanog ritma. Bebini otkucaji srca mogu da se privremeno uspore nakon kordocenteze.
  • Infekcija. Iako retko, kordocenteza može da dovede do infekcije materice.

Na kraju, odluku o tome da li će se kordocenteza raditi ili ne je do Vas. Vaš lekar i genetičar Vam mogu pomoći da izvagate sve činjenice potrebne da se donese ta odluka.Save

Objavljen: 27. novembar 2013. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button