fbpx
TrudnoćaZdravlje trudnice

Vid u trudnoći: Problemi sa vidom u trudnoći

Vid u trudnoći

Tokom devet meseci trudnoće, telo će proći kroz mnoge promene. Neke će biti odmah vidljive, kao što je povećanje telesne težine, ali druge neće, kao na primer otok očiju.

vid u trudnoci

Sve ove promene su obično deo normalne trudnoće, i to je način na koji se telo prilagođava detetu u stomaku.

Oticanje u trudnoći

Oticanje utiče i na oči, takođe! Činjenica je da se oči, tačnije rožnjača, može zgusnuti, što može da dovede do osećaja neprijatnosti  pri nošenju kontaktnih sočiva. Razlog zašto oči otiču je isti kao razlog zašto su  stopala i ruke nabubrili. Skokovi nivoa hormona mogu da prouzrokuju oscilacije pritiska u krvi i telesnim tečnostima. Iako se ne može predvideti da li će se to dogoditi ili ne, to je jedan od uobičajenih simptoma trudnoće. Međutim, ako ste od onih koji redovno nose kontaktna sočiva, možete se suočiti sa osećajem suvoće i svraba očiju, zamagljenog vida ili blage neprijatnosti kada nosite sočiva, pa čak da vam toliko smetaju da mogu i da ispadnu.

Preporučuje se da posetite očnog lekara barem dva ili tri puta tokom trudnoće kako bi ispitali vid i videli da li se oblik očiju promenio, i ako jeste, koliko. Nakon pregleda ćete dobiti preporuku za nova kontaktna sočiva koja će biti odgovarajuće dioptrije i veličine.

Nakon porođaja, Vaše oči će se najverovatnije vratiti u prvobitno stanje, što znači da će vam odgovarati stare naočare i kontaktna sočiva.

Evo što možete da učinite ako su vaše oči promenile oblik tokom trudnoće:

Nabavite nova sočiva

Jednostavno, nabavite nova kontaktna sočiva koja možete da nosite dok ste trudni. Javite se lekaru koji će da odredi koliko se vaš vid promenio i da vam prepiše sočiva koje će biti odgovarajuće strukture.

Prebacite se na naočare

Druga alternativa je prelazak na naočare. Važno je da posetite oftamologa pre toga jer naočare moraju da imaju ispravnu dioptriju, koja je sada, s obzirom na zadebljanje rožnjače, verovatno drugačija. Na nošenje sočiva možete se vratiti nakon porođaja, čim otok spadne.

Save

Save

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button