fbpx
Neplodnost

Lečenje endometrioze pomoću hormona

Lečenje endometrioze je dostupno na više načina, ali zapravo se samo raadi o održavanju endomentrioze u optimalnom stanju. Stanje se menja pod uticajem hormona, a važno je da lekari redovno prate promene i dešavanja.

Medikamentozna terapija endometrioze

Pre nego što se raspravlja o bilo kojem obliku medikamentozne (hormonske) terapije, važno je naglasiti da ne postoji medikamentozna terapija koja leči endometriozu. Medikamentozna terapija nudi načine da se privremeno suzbije proces stvrdnjavanja.

Endometrijumske priraslice su pod uticajem hormonskih funkcija ciklusa. Sve hormonske terapije imaju za cilj ometanje ciklične proizvodnje hormona i stvaranje stanja u kojoj su hormoni isti iz dana u dan. Kada estrogen i progesteron ostanu stabilni tokom dužeg vremenskog razdoblja, endometrioza obično ne napreduje i možda se čak i smanjuje. Postoje dva normalna fiziološka stanja u životu žene u kojem su joj hormoni u suštini na istom nivou iz dana u dan: trudnoća i menopauza. Hormonska terapija ima za cilj da simulira jedno od tih stanja.

lečenje endometrioze

Pseudo-trudnoća

Kod većine žena endometrioza se poboljšava tokom trudnoće. Tokom trudnoće, ovulacije prestaju i relativno konstantni visoki nivoi estrogena i progesterona su prisutni. Korištenje kontracepcijskih pilula može da simulira ove stalne visoke nivoe hormona, tj. da stvori stanje “pseudo-trudnoće.”

Da bi se održala ova pseudo-trudnoća, pilula mora da se uzima kontinuirano. Drugim rečima, pilula se uzima svaki dan bez prestanka od nedelju dana ili bez uzimanja “pilule šećera” na kraju pakovanja, kao što bi to učinili da ih pijete za kontracepciju. Dakle, menstruacija se neće pojaviti jer se hormonski aktivne pilule uzimaju svaki dan i stabilno stanje hormona je postignuto. Za žene koje mogu da koriste tabletu, to je savršeno siguran način da to postignete. Zbog ravnoteže hormona u piluli, endometrijum uterusa ne zadebljava dok ste na kontinuiranoj terapiji, zapravo se stanjuje. Nema potrebe da postoji menstruacija svaki mesec.

Pseudo-klimaks

Postoje u osnovi dve vrste lekova na raspolaganju za stvaranje stanja pseudo-menopauze. Prvi od tih je danazol. To je izmenjen muški hormon. Kada se uzimaju u odgovarajućim dozama, to potiskuje rad jajnika, tako da će oni privremeno prestati sa radom. Ova kombinacija smanjenih ženskih hormona i povećanog nivoa muškog hormona je ono što čini danazol uspešnim u suzbijanju endometrioze.

Taj lek je tokom godina i to vrlo dugo vremena bio najčešće korišten oblik hormonskog suzbijanja endometrioze. Međutim, ima mnoge neugodne nuspojave, uključujući i simptome menopauze kao što su napadi vrućine i suvoća vagine. Osim toga, kao derivat muškog hormona ima nuspojave kao što su debljanje, povećana masa mišića, povećan rast dlaka i grčevi mišića, što ograničava prihvatljivost upotrebe ovog leka. Uz dostupnost GnRH agonista (vidi dalje), danazol se više ne koristi naširoko za lečenje endometrioze.

GnRH agonisti su klase lekova koji mogu da privremeno suzbiju rad hipofize u proizvodnji luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulstimulirajućeg hormona (FSH). Ako hipofiza ne proizvodi LH i FSH, jajnici ne primaju podsticaj i stoga se zaustavlja proizvodnja hormona. Dakle, još jednom se postiže privremeno stanje menopauze.

Najčešće korišteni oblik ove terapije je depo, ili dugo-delujući. Injekcije ovog leka se daju jednom mesečno sa vrlo uspešnim rezultatima u suzbijanju rada jajnika. Glavne nuspojave povezane sa ovim lekovima su one koje se odnose na menopauze. Za neke žene te nuspojave mogu da budu teške. Iako malo može da ograniči ukupnu učinkovitost terapije, male doze estrogena se mogu dati zajedno sa depo oblikom leka. Na taj način nuspojave mogu da budu eliminisane bez značajnog ugrožavanja učinkovitosti lečenja, što ovu terapiju čini podnošljivom za većinu pojedinaca.

Mere opreza u korištenju supresivne terapije

Dok se uzima supresivna terapija, posebno ona koji podstiču pseudo-menopauzu, važno je da se dopunjuje sa dobrim multivitaminskim i kalcijumskim dodatkom. Nedostatak estrogena kod ove terapije može da dovede do razvoja barem male količine osteoporoze, odnosno stanjivanja kostiju. Kalcijum i vitamini smanjuju gubitak koštane mase, međutim, zbog rizika od osteoporoze i drugih promena koje se odnose na menopauzu, dužina korišćenja ove terapije je ograničena. Okolnosti mogu da diktiraju posebne razloge za neke pojedince, ali šest meseci terapije obično se smatra maksimalno.

Svi oblici supresivne terapije mora da budu posmatrani kao upravo to – suzbijanje endometrioze. U velikoj većini slučajeva, endometrioza neće napredovati uz ovu terapiju. Ona se zapravo poboljšava. Nakon zaustavljanja terapija, normalna menstrualna funkcija se uspostavlja i priraslice endometrijuma, koje su bile potisnute će takođe ponovo početi da odgovaraju na cikličke promene hormona. Ponekad se za relativno kratko vreme, endometrioza vrati tačno gde je bila pre no što je tretman započeo. Supresivnu terapiju treba posmatrati samo kao način “kupovine vremena”.

Na primer, ako znate da imate endometriozu i želeli biste da ostanete trudna, ali iz jednog ili drugog razloga se mora odgoditi pokušaj za još šest meseci, supresivna terapija može da bude dobra ideja. Nema podataka koji sugerišu, međutim, da hormonska terapija dovodi do poboljšanja šansi za začeće. Da ponovimo: hormonska supresivna terapija je dobar način da se kupi neko vreme tokom kojeg se endometrioza neće pogoršati, a ujedno se sprečavaju bolovi koje endometrioza izaziva, ali takva terapija nije istovremeno dobar način za poboljšanje vaših šansi da ostanete udrugom stanju.

U lečenju endometrioze se primenjuje i hirurški tretman.

Pročitajte više: Lečenje endometrioze prirodnim putemSave

Objavljen: 14. decembar 2011. godine

Related Articles

Back to top button