fbpx
Nega trudnice

Značaj oralne higijene u trudnoći

Svi znamo koliko je važno razvijati zdrave navike pravilnog pranja zuba kod mališana. Međutim, da li ste znali da na zdravlje bebinih zubića utičemo već u trudnoći? Pročitajte važne savete i mitove o oralnoj higijeni budućih mama, i uputite se u razmere značaja pravilne nege zuba tokom najlepših devet meseci.

Ukoliko ste trudnica ili planirate trudnoću, onda ste verovatno već čuli onu čuvenu rečenicu – „ženama u trudnoći propadaju zubi, jer beba uzima sav kalcijum od mame!“. Ako jeste, nema potrebe za brigom, pošto je ovo samo mit – stručnjaci će vam odmah reći kako, naučno posmatrano, čak i ako u organizmu nema dovoljno kalcijuma koji je bebi potreban, on se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne iz zuba. Međutim, ovo ne znači da u trudnoći ne morate da pazite na zdravlje svojih zuba – upravo suprotno, ovo je period u kojem treba obratiti posebnu pažnju na pravilnu higijenu i zdravlje usne duplje.

U okviru kampanje „Veseli zubići“, pokrenute na inicijativu kompanije dm drogerie markt sa ciljem da se aktuelizuju važne teme u oblasti oralnog zdravlja, oralni higijeničar Lidija Kruškonja objašnjava zbog čega je došlo do pogrešnog razumevanja da zubi propadaju tokom trudnoće.

„U trudnoći se, kao što znamo, menja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih žena postaju osetljiviji na bakterije. Zato se zubi brže kvare, a desni burnije reaguju. Za ove promene nisu krive ni beba ni kalcijum, već iste one bakterije i zubni plak koji su i pre trudnoće dovodili do oboljenja zuba“, ističe Kruškonja, naglašavajući kako je jedan od najčešćih problema u trudnoći baš problem sa desnima.

Konkretno, zbog promene nivoa hormona može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba usled veće osetljivosti, ali se mogu javiti i bolesti kao što su gingivitis i parodontopatija. Kako usled parodontopatije može doći čak i do prevremenog porođaja ili rođenja bebe male težine, izuzetno je  važno da se trudnica na vreme obrati stomatologu i preduzme neophodne korake da spreči ovu bolest. Kruškonja dodaje da infekcija desni ili usta takođe može biti opasna, jer se može proširiti na ceo organizam i izazvati velike komplikacije.

Ukoliko ste se odmah zapitali „kako kod stomatologa tokom trudnoće“, znajte da je mišljenje kako je trudnicama zabranjena poseta zubarskoj stolici još jedan u nizu mitova. Istina je da trudnice ne bi trebalo da se snimaju, pa samim tim i da ne snimaju zube, pogotovo u prvom trimestru – ali popravka karijesnih lezija, endodontsko lečenje kanala korena zuba, lokalna anestezija ili uklanjanje zubnog kamenca nisu kontraidikovani u trudnoći.

„Bez obzira na to u šta veruje ili šta čuje, svaka trudnica treba da zna da jedino redovni stomatološki pregledi obezbeđuju dobro oralno zdravlje – kako njima, tako i njihovom budućem detetu“, kaže Kruškonja, dodajući da se pregled preporučuje na svaka tri meseca, a da trudnice imaju pravo na besplatnu popravku zuba, kako tokom trudnoće, tako do godinu dana posle porođaja.

značaj oralne higijene u trudnoći

Jutarnje mučnine i povraćanje, koje se često javljaju kod mnogih budućih mama, takođe mogu da utiču na zdravlje zuba. Naime, kiselost sadržaja iz želuca nagriza gleđ i oštećuje zube – zato, kada se ovo desi, stručnjaci savetuju da usta dobro isperete vodom, sačekate petnaestak minuta da se nivo kiselosti u ustima smanji, pa onda operete zube četkicom i pastom.

Kruškonja dodaje kako u toku trudnoće, ali i za vreme dojenja, organizam treba da bude snabdeven hranljivim materijama kako bi se zadovoljile potrebe i majke i deteta. Ukoliko se ne unose potrebne hranljive materije, trudnica neće moći da sačuva zdrave zube, a verovatnoća da će bebini zubi biti lošeg kvaliteta postaje veća. Zapamtite: sve ono što jedete utiče na vaše zdravlje, ali u istoj meri na zdravlje vaše bebe, kojoj je majka jedini izvor hrane.

Ishrana je, naravno, jedna od ključnih oblasti u kojoj možemo da utičemo na zdravlje usne duplje. Konkretno u trudnoći, savet je da se izbegava konzumiranje vrućih i hladnih namirnica – ova kombinacija šteti zubima, jer je gleđ trudnica osetljivija i podložnija oštećenjima, pa treba jesti mlake napitke i hranu. Dodatno, buduće mame treba da koriste mekše četkice kako bi smanjile iritaciju desni. Za njih važe i uobičajeni saveti – koje već znaju i mališani uzrasta od tri do šest godina koji su prošli kroz interaktivne predstave u okviru kampanje „Veseli zubići“, njih skoro 2000 iz 25 predškolskih ustanova – da slatkiše konzumiraju samo uz glavni obrok i redovno menjaju četkicu za zube.

Kampanja „Veseli zubići“ pokrenuta je još 2017. godine, sa ciljem edukacije roditelja i mališana o značaju pravilne dentalne higijene. Osim edukativnih radionica za najmlađe, u okviru projekta kompanija dm drogerie markt je sa partnerima podelila više od 2000 paketa za dentalnu higijenu dece. Projekat se sprovodi uz podršku vodećih kompanija koje proizvode sredstva za oralnu negu i stručnjaka specijalizovanih u oblasti oralne higijene i preventive, sa ključnom porukom da se pozitivne navike u oralnoj higijeni dece mogu postići pravovremenim usvajanjem preventivnih dentalnih navika.

Portal Demetra i dm drogerije najbržim čitaocima koji se jave na mejl info@demetra.rs podeliće pet paketa za održavanje oralne higijene kod dece. U mejlu je potrebno da dostavite Vaše podatke (ime, prezime, adresu i broj telefona), a mi ćemo najbrže obradovati poklonima.

Related Articles

Back to top button