fbpx
Analize u trudnoći

Inhibin A

Inhibin A proizvodi placenta za vreme trudnoće. Merenjem ovog hormona se može utvrditi da li fetus ima Daunov sindrom. Luči ga placenta tokom trudnoće.

inhibin a hormon

Nivo inhibina A u krvi se koristi za četvorostruki skrining test trudnice. Na ovom testu se proveravaju nivoi četiri supstance u krvi. Vrši se provera: alfa-fetoproteina (AFP), humani horinski gonadotropin (hCG), vrsta estrogena (nekonjugovani estriol – uE3) i nivo Inhibina A.

Rezultat ovih hormona zajedno sa godinama žene i drugim faktorima pomaže da se proceni da li beba ima urođeni defekt.

Za ovo testiranje nije potrebno da vršite nikakve pripreme. Daćete uzorak krvi u laboratoriji iz kog će se odrediti nivo hormona.

Normalan rezultat testa znači da je nivo inhibina A nizak. Visok nivo inhibina A uzrokuje dalje ispitivanje, počev od upoređivanja drugih hormona, čije je testiranje tada izvršeno.
{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}
Na povećanje inhibina u krvi utiču i pušenje i gojaznost. Vrlo je bitno da se pri testiranju uzme u obzir i još da li trudnica ima dijabetes, ali i njena starost, rasa i težina.

Visok nivo inhibina A u krvi ne znači nužno da sa fetusom nije sve u redu. Zato se u takvim situacijama obično savetuje da se pored ekspertskog ultrazvučnog pregleda izvrši i amniocenteza.

Objavljen: 11. jun 2013. godine

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button