fbpx
Bebe blizanci

Prvi dani blizanaca – Novorođeni blizanci

Nakon rođenja, roditeljima je nekada izazov da se snađu prvih dana sa bebama. Prvi dani blizanaca zahtevaju da se dodatno angažujete jer se sve mora uraditi duplo, obe bebe žele da su uz mamu 24/7, a mama je jedna i koliko god da je i tata angažovan, trebaće vremena da uđete u štos.

Ukoliko blizanci nisu prevremeno rođeni i nemaju zdravstvenih problema, posle rođenja i pregleda smeštaju se u boks sa ostalim bebama. U protivnom ih neonatolozi smeštaju u inkubator kako bi dobili adekvatnu medicinsku negu.

Dojenje blizanaca

Sa podojima počnite što pre, čim se steknu uslovi za to. Krenite prvo da dojite jednu bebu po podoju, pa naizmenično, sve dok ne dođete u fazu da možete da dojite blizance istovremeno. 

Nemojte dozvoliti da vas ubede pre nego što konsultujete savetnicu za dojenje da nemate dovoljno mleka. Žene imaju dve dojke baš zato da bi mogle da doje dve bebe, a mleka će biti onoliko koliko bude potražnje za njim. 

Prvi dani blizanaca
Prvi dani blizanaca

Najlakši način da dojite dve bebe je tako što ćete ih držati pod pazuhom, a da im glavice budu jedna do druge. Kao i kada dojite jednu bebu, pri svakom podoju menjajte strane, jer možda u dojkama nemate istu količinu mleka.

Ukoliko su blizanci prevremeno rođeni, neko vreme (možda i par meseci) provešće u inkubatoru. Ovo otežava situaciju da uspete da održite svoje mleko i uspevate dovoljno da se izmlazate za obe bebe. Pročitajte više: Hranjenje blizanaca u isto vreme

Hranjenje adaptiranom mlečnom formulom

Ukoliko majka iz nekog razloga ne uspeva da doji obe bebe sve vreme, tada se savetuje da jednoj bebi daju adaptiranu mlečnu formulu, a da drugu doje i menjaju svaki podoj kojoj bebi daju da sisa, a kojoj flašicu.

Dojenje ima mnogo prednosti jer je daleko zdravije, ali i jeftinije od kupovine adaptirane formule.

Ako bebe hranite na flašicu, biće vam potrebno puno flašica, sterilizator i grejač za flašice ili termos boca za toplu vodu. U suprotnom ćete previše vremena gubiti na pranje, iskuvavanje, grejanje, a kada brinete o dve bebe, svaki minut uštede je dragocen.

kiretaza

Novorođeni blizanci i ritam hranjenja blizanaca

Kada su blizanci u pitanju, biće vam neuporedivo lakše ako uspete da ih naviknete da jedu u okvirno isto vreme. Iako je znači da treba da ih uobročavate po svaku cenu.  Vaš odmor u međuvremenu je dragocen koliko i briga o bebama. Hranjenje jedne bebe, koja se javi da je gladna, nastavite hranjenjem i druge bebe, koja još nije tražila da jede ili spava. A možete ih hraniti i istovremeno. Ovako će se bebe ubrzo uskladiti i tražiti istovremeno da jedu. Samim tim imaćete i ritam odmora i drugih aktivnosti, kada bebe ne jedu i spavaju.

Nega blizanaca

Najbolje je, ako je moguće, da kupanje obavljate kada imate još nečiju pomoć. I kupanje jedne bebe se lakše obavlja u paru, a o dve bebe i da ne pričamo. Tokom dana ćete, da biste presvukli jednu bebu, drugu morati da ostavite u krevecu, kolicima, ležaljci ili ogradici.

Prvi dani blizanaca
Prvi dani blizanaca

Prvi dani blizanaca i njihovo spavanje

Blizance u početku možete držati u jednom krevetiću, ali već posle mesec, do tri meseca, trebalo bi da svaku bebu smestite u svoj krevetić.

Potrudite se da ih ne navikavate da se uspavljuju u naručju, jer ćete ubrzo doći u fazi kada to nećete moći da postignete.

Image by congerdesign from Pixabay 

Objavljen: 4. decembar 2014. godine, ažuriran: 31. januar 2024. godine

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs
Back to top button