fbpx
Nega bebe

Kupanje bebe – prvi dani sa bebom (VIDEO)

Kupanje bebe je jedna od onih stvari koje će vam se možda činiti komplikovanom, ali ćete očas ući u rutinu i narednih meseci samo uživati.

Većina trudnica dobar deo perioda drugog stanja potroši razmišljajući o tome kako će izgledati prvi dani sa bebom kod kuće, šta će beba raditi i kako se brinuti o njoj. Verovatno su vam mnogo puta već ponovili da novorođenče spava, plače, kaki i jede, na smenu, ali iako zvuči jednostavno, verovatno će vam biti potrebno još informacija, kako bi mogle da se opustite u ovom novom i neverovatnom periodu života.

Svaki od segmenata prvih dana sa bebom koji će se sastojati iz sedam tekstova, pratiće i video sa iskustvo koje su imale urednice Demetre sa svojih osmoro dece, kako biste mogle da imate uvid u to kako se deca razlikuju, koliko su se smernice iz godine u godinu menjale, ali i majke sa svojim iskustvom.

Kupanje bebe tokom prvih dana

Kupanje bebe spada u osnovne veštine koje ćete savladati čim ona dođe kući. Verovatno će vam u tome u početku pomagati patronažna sestra koja bi trebalo da dolazi i kupa bebu sve dok joj ne otpadne pupčani patrljak. No, čak iako nemate nikakvu pomoć, kupanje novorođenčeta ne bi trebalo da vam stvara nervozu: to je jedno divno iskustvo koje bi trebalo da bude prijatno za čitavu porodicu.

beba 8
Photo by Filip Mroz on Unsplash

Kako se kupa novorođenče?

Svakako, pre nego što bebi otpadne pupčani patrljak, ne bi trebalo da je potapate skroz u vodu. Pupak treba da se suši kako bi pravilno i što pre zarastao. Zato prve dve nedelje bebu možete da perete samo sa mekanim sunđerom, toplim mekanim peškirićem ili drugom tkaninom koju ste umočili u vodu posebno pažljivo i nežno obrišite sve pregibe na telu bebe: oko vrata, zglobova ruku i nogu. Ako primetite crvenilo i iziritiranu kožu na mestima koje pokriva pelena, dobro namažite masnom bebi kremom. Više o nezi pupka

kupanje bebe
Prvi dani sa bebom –

Foto: Canva & Demetra

Bebu možete da kupate u kadici ili preko ruke pod mlazom vode. Važno je da prostoriju u kojoj se obavlja kupanje bebe zagrejete tokom zimskih meseci, ali nemojte preterivati. Na podlogu stavite raspovijen peškir i neka vam pri ruci bude sve što ćete koristiti – pelene, kupka, krema i drugo.

Jednom rukom držite bebu ili je pridržavajte a drugom kupajte i prepovijajte i uzimajte stvari. Nemojte bebu nikada ostavljati van vidokruga, posebno u kadici ni na sekund.

Kadicu napunite najviše 5 centimetara, a temperatura vode bi trebalo da bude između 36 i 37 °C. Laktom proverite vodu, ali i termostatom za vodu, ako niste sigurni.

Nežno bebu prvo pokvasite vodom, pa se pobrinite da veoma malom količinom kupke rastvorenom u vodi operete genitalije i prevoje ruku, nogu, zatim vrat i iza ušiju, te između prstića.

Koliko često treba kupati bebu?

Nema potrebe za svakodnevno kupanje bebe. Najviše tri puta nedeljno dok beba ne počne više da se kreće. Prečesto kupanje može da isuši kožu. Važno je da temeljno vlažnom pelenom ili pranjem čistite redovno pelensko područje, te delove oko usana i vrat gde beba bljucka. A kupanje celog tela nema potrebe da obavljate svakodnevno.

Da li kupati bebu ujutru ili uveče?
kupanje bebe

Vi birate vreme kada vam najviše odgovara za kupanje bebe. Važno je da to ne bude neposredno posle obroka, ali gledajte da ne bude ni previše gladna, kako ne bi bila nervozna. Često će neposredno po izasku iz porodilišta patronažna sestra ujutru kupati bebu, a posle se možete prebaciti na večernji termin. Bebe vole rutinu i često roditelji ostavljaju veče za kupanje, masažu i drugo.

Saznajte više: Kolika treba da bude temperatura za kupanje bebe?

Koža bebe nije uvek savršena

Bebina koža nije uvek savršeno glatka i nežna kao na reklamama, pogotovo kod tek rođenih beba. Kod mnogih beba koža se ljušti, imaju crvenilo, iritaciju, osip. Tek nakon nekih šest do osam nedelja, bebina koža će postati nežno ružičasta i baršunasta.

Urednice Demetre, Milena i Tamara o svom iskustvu sa kupanjem beba:

Pročitajte:

Literatura:

  1. Lora Džena i Dženifer Šu:  “Kod kuće sa novorođenčetom: Od rođenja do realnosti”.
  2. Mayo Clinic: Baby bath basics: A parent’s guide – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438
  3. KidsHealth: The First Days of life – https://kidshealth.org/en/parents/first-day.html, june 2018. godine

Objavljen: 12. oktobar 2012. godine, ažuriran: 26. mart 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button