fbpx
Pubertet

Prva menstruacija (vodič za devojčice)

TINEJDŽERI – Sve o menstrualnom ciklusu

Prva menstruacija je prekretnica u životu devojčica. Ona je znak da se bliži kraj puberteta. Pubertet je period u kome se telo razvija i devojčica dobija izgled žene.

Menstuacija je vaginalno krvarenje koje se dešava jedanput mesečno.

Najčešća pitanja i odgovori o menstruaciji

Kada devojčice dobijaju prvu menstruaciju?

Svako telo se razvija na svoj način i nijedna devojčica nije ista, pa će sve menstruaciju dobiti u različitim uzrastima. Normalno je da prva menstruacija bude između 10 i 15 godina. Uglavnom većina devojčica svoju prvu menstruaciju dobije oko 12 godina.

Kako da znam da ću uskoro dobiti menstruaciju? Kako izgleda prva menstruacija?

Postoje znaci koji predhode menstrualnom krvarenju. Devojčice će verovatno pre nego se dogodi prva menstruacija početi da nose grudnjak. Trebalo bi i da im se pojave dlačice ispod pazuha. Možda će se dogoditi da se neko vreme prvo pojavljuje proziran gust vaginalni sekret.

Zašto žene imaju menstruaciju?

Menstuacija se dešava zbog hormonskih promena u telu. Hormoni izazivaju zadebljanje sluzokože materice kako bi bila spremna da primi oplođeno jajašce iz koga raste beba. Ako žena tog meseca ne ostane u drugom stanju, zadebljala sluznica se ljušti i žena krvari. Ovaj proces se kod zdravih žena dešava sve vreme dok su u reproduktivnom periodu i događa se jednom mesečno.

prva menstruacija

Da li se menstrualno krvarenje događa redovno kada jednom počne menstruacija?

Možda prvih nekoliko godina menstruacija neće biti redovna. U početku je ovo sasvim normalna pojava. Tek kada prođe dve do tri godine od prve menstruacije, većina devojčica ima redovan mesečni ciklus.

Koliko traje prva menstruacija?

Menstruacija obično traje u proseku pet dana, s tim da nekima traje duže ili kraće. Prva menstruacija će možda odmah trajati par dana, ali se to može razlikovati vremenom.

Koliko često se javlja menstrualno krvarenje?

Menstrualno krvarenje se u proseku događa jednom mesečno. S tim da se kod nekih devojčica javlja posle 3, a kod drugih nakon 6 nedelja.

Ulošci za prvu menstruaciju: Da li je za devojčice bolji izbor uložak, tampon ili menstrualna čašica?

Većina devojčica u početku koristi uloške. Na tržištu postoji mnogo vrsta različitih uložaka. Kasnije ćete moći da probate i druge metode za održavanje higijene. Svaka devojka ima pravo na svoj izbor.

Najbolji izbor u početku su pamučni ulošci. Uglavnom imaju i takozvana krilca, a za donji veš se pričvršćuju uz pomoć samolepljive trake. Uvek birajte one koji nisu parfimisani i najbolje bez veštačkih dodataka, gelova koji upijaju i slično.  Možete se opredeliti i za pamučne uloške koji su perivi. Oni su u startu skuplji, ali brzo se isplate i ekološki su. Imaju drikere, umesto lepljive trake, kojima ih pričvršćujete za donji veš.

Tamponi su dobar izbor za devojčice koje se bave sportom, posebno ako je reč o plivanju. Tamponi su pamučni i stavljaju se u vaginu. Važno je da znate da pravilno postavite tampon, kako bi stajao na mestu, a da vam ne smeta. Lakše je postaviti tampon koji ima aplikator.

Veoma je važno da tampon ne držite duže od 8 sati jer može doći do ozbiljne infekcije koja se naziva sindrom toksičnog šoka.

Menstrualna čašica je kod nas nepravedno zapostavljena, nema je često u prodaji i retko ko je koristi. Ona se stavlja u vaginu i u nju se skuplja krv koja se kasnije prazni. Više: Menstrualna čašica

Koliko se krvi izgubi tokom menstruacije?

prva menstruacija vodic za devojcice

Iako nekada izgleda da je krvarenje veoma obilno, većina devojčica tokom menstrualnog ciklusa izgubi tek 30-40 ml, obilnije krvarenje može značiti da žena izgubi 60-80 ml krvi, ali ni ono nije za brigu. Uglavnom se promeni između 3 i 6 uložaka ili tampona tokom dana.

Naučili smo kada se dobija prva menstruacija, ali kada se dobija poslednja menstruacija?

Većina žena, koje nemaju hormonske poremećaje ili druge zdravstvene probleme, dobija menstruaciju do menopauze. Menopauza se događa između 45 i 55 godina. Više o menopauzi možete pročitati OVDE!

Žene neće imati menstruaciju ni tokom trudnoće, a možda i sve dok budu dojile bebu.

Šta je PMS (predmenstrualni sindrom)?

Predmestrualni sindrom ili PMS je kada devojčica ima emocionalne i fizičke simptome pre nego što dobije menstualno krvarenje i prvog dana menstrualnog krvarenja. Devojka u PMS-u može biti lošeg i promenljivog raspoloženja, patiti zbog akni koje se pojavljuju, imati osećaj nadutosti i drugo. Više o simptomima PMS-a

Zašto se javljaju grčevi i bolovi tokom menstruacije?

Mnoge žene imaju problem sa bolnim menstruacijama. Posebno tokom prvog dana bolovi mogu biti veoma jaki. Ako su grčevi neprijatni i intenzivni, probajte da stavite tople obloge i slobodno koristite lekove za ublažavanje bolova kao što su Paracetamol, Rapten-K i drugi.

Menstruacija je prirodna stvar i sastavni deo života svake žene. Prva menstruacija se događa u vreme na koje ne možete da utičete. Ona ne bi trebalo da vas ometa u svakodnevnim aktivnostima i načinu života. Nemojte se ustručavati da o svemu što vas zanima pitate vašeg lekara ili neku blisku žensku osobu ili člana porodice.

Objavljen: 15. april 2019. godine, ažuriran: 27. decembra 2023. godine

Image by Vijay Hu from Pixabay 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button