fbpx
Kalendar trudnoćeTrudnoća

22. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

22. nedelja trudnoće – Ako ste trudni 22 nedelje, znači da je prošlo otprilike 5 meseci trudnoće. Ovo je period kada se vaša beba brzo razvija i raste, a vi možda primećujete da se vaše telo i rutine postepeno menjaju.

Evo nekih od promena koje se obično javljaju u ovoj fazi trudnoće:

  1. Rast bebe: Vaša beba se sada razvija brže nego ikada pre, pa će verovatno biti veća od 500 grama. Njeni organi su već formirani, a sada se samo dalje razvijaju.
  2. Pokreti bebe: U ovoj fazi trudnoće, verovatno ćete osetiti prve pokrete bebe. Na početku će biti blagi i slični leptirima, ali će ubrzo biti sve jači.

U 22. nedelji trudnoće, vaša beba se razvija brzo i sada je veličine oko 28 cm i teži oko 450 grama. Njegove ili njene kosti postaju tvrđe, a mišići i pluća se i dalje razvijaju. Vaša beba takođe počinje stvarati slojeve masnog tkiva koji će mu pomoći da održava toplinu nakon rođenja.

U ovoj fazi trudnoće, većina žena primećuje da imaju povećanu potrebu za snom i da im se povećava težina. Možda ćete primetiti i povećanje obima abdomena, a neke žene mogu osetiti i bolove u leđima ili u karlici.

Važno je da nastavite redovne prenatalne kontrole kod svog lekara kako bi se osigurali da vaša beba raste i razvija se kako treba. Takođe je važno da se hranite zdravo i redovno vežbate ako vam je to preporučeno od strane lekara.

22 nedelja trudnoće koji je mesec? – To je 5. mesec trudnoće!

demetra 50

Peti mesec trudnoće – 5. nedelja

5. mesec trudnoće – 22. nedelja trudnoće – Buduća mama

Vaša beba zahteva unos što više omega 3 masnih kiselina koje su neophodne za razvoj njenog mozga i nervnog sistema. Svaka nervna ćelija u telu bebe izolovana je slojem masti i one poboljšavaju vezu između nervnih ćelija.

Obratite pažnju da li jedete hranu dovoljno bogatu omega 3 masnim kiselinama, ukoliko to nije slučaj, obavezno uzimajte dodatne kapsule.

Gorušica možda počinje da vam pravi probleme. Pokušajte da jedete male obroke u toku dana. Čak i ako stalno osećate glad, probajte prvo da popijete čašu vode, u čak 70% slučajeva radi se o žeđi koju organizam prepoznaje kao glad.

Organizujte vreme u toku dana, tako da imate vremena da se posvetite ”vezivanju za bebu i nje za vas”. Odvojte makar par minuta (optimalno je sat vremena) da mazite stomak i pričate sa njom. Možete joj nešto i čitati. Dok ovo radite, možete iskoristiti priliku i da mažete kožu stomaka nekim losionom ili uljem. Sprečićete pojavu strija, a vaša beba će biti zadovoljna jer će se osećati sigurno i voljeno.

Kako ćete se osećati? 22. nedelja trudnoće iskustva

22. nedelja trudnoće

Sada se osećate mnogo opuštenije kada znate da ste zagazili u drugu polovinu trudnoće. Stomačić je sada lep i okrugao, ali vam još uvek ne smeta u svakodnevnim aktivnostima. Mnogi ljudi će sada već želeti da vam dodirnu stomak, ako vam to ne prija ili ne želite. Ljubazno im i kažite.

Ten vam bliska, a oči iskre, sad ste u fazi koju zovu ”trudnički sjaj”. Nažalost, pred kraj trudnoće ćete biti sve bleđi, a pojaviće se i podočnjaci. Uživajte u ovom periodu.

Neke trudnice imaju problem jer im se koža dodatno masti i pojavljuju se akne, dok se druge žale na konstantno suvu kožu lica i tela.

Zaobravnost je normalan i čest simptom trudnoće. Normalno je da budete dekoncentrisani i da vam je problem da mentalno funkcionišete u toku dana. Pokušajte da stalno zapisujete obaveze, posebno ako radite, da ne biste došli u neprijatnu situaciju.

Oko 20. nedelje velikom broju trudnica pupak postaje ispupčen. Ne brinite, to je normalna pojava, a posle trudnoće će se vratiti na staro.

21 nedelja 3 dana

Kontrakcije – 22 nedelja trudnoće

Vaša materica počinje da proizvodi blage kontrakcije već oko 20. nedelje trudnoće, a one će postajati sve češće kako trudnoća napreduje. Lažne kontrakcije se javljaju nalik na prave, takođe se stomak povremeno steže i postaje tvrd, kao i kod pravih, ali su normalna pojava. Sve dok su blage i nepravilno se javljaju, nema mesta panici. Nekada se mogu osećati i jače, čak kasnije do granice bola. One predstavljaju vežbu tela za prave kontrakcije i veoma su dobrodošle, dok se ne radi o pravim. Kako da ih razlikujete:

  • Lažne kontrakcije su nepravilne, dok se porođajne javljaju u predvidljivim obrascima. Porođajne postaju i sve jače i češće.
  • Nisu praćene drugim simptomima porođaja, ako su lažne, dok porođajne prate vaginalno krvarenje, pucanje vodenjaka i pružaju se ka leđima.
  • Lažne, za razliku od pravih kontrakcija prestaju kada se krećete ili vežbate. Kod pravih se porođaj nastavlja bez obzira u kom ste položaju. Izvor: UOFMHealth

Pratimo bebin razvoj u petom mesecu trudnoće – 22. nedelja trudnoće

Vaša beba ima sve manje providnu kožu, kako prolaze nedelje. Masti se i dalje deponuju ispod kože. Crte lica postaju sve jasnije. Nozdrve još uvek nisu potpuno formirane. Kapci, obrve i usne se razlikuju u ovoj fazi. Bebine oči su se razvile, ali su skrivene ispod kapaka.

Bebine oči će se otvoriti u 28. nedelji trudnoće.

Svaka kost u telu bebe ima koštanu srž. Njena koštana srž je u stanju da proizvede crvena krvna zrnca.

Blizanačka trudnoća – 22. nedelja

Ako bebama nije prošle nedelje počele da se formiraju lanugo dlačice, sada će početi. One sada mogu i da gutaju, a lanugo dlačice na sebi drže verniks koji čuva njihovu kožu dok su u materici. U ovom periodu, simtomi trudnoće, kada je blizanačka trudnoća u pitanju, su slični kao kod onih koji nose jednu bebu. Moguće je da bebe budu nešto manje, kada ih je dve.

Ovo je idealna nedelja da počnete da razgledate kolica za bebu. Obzirom da kupujete dupla, moguće je da nećete imati neograničen izbor ili da će model kolica koja želite trebati da se čeka na isporuku neko vreme.

kolika je beba u 22. nedelji trudnoće

Dvadeset druga nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 22. nedelja trudnoće

Vaša materica je sada oko 2 centimetra iznad pupka. Stomak vam je još uvek dovoljno ”mali” da ne stvara probleme u funkcionisanju. Do kraja trudnoće trebalo bi da dobijete oko 12 kilograma. Ukoliko ste bili i malo gojazni, maksimalan broj kilograma je 10, dok ekstremno mršave osobe mogu da dobiju i do 16 kilograma.

Beba u 22. nedelji

Dužina bebe sada je 27.5 centimetara, a teška je 430 grama. Vaša beba je u ovom trenutku veličine plavog patlidžana.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Partneri i 22. nedelja trudnoće

Možda je sada pravo vreme da zajedno pohađate školicu roditeljstva i školicu za trudnice. Još uvek ste oboje relaksirani i bez stresa, a trudnica se u ovom periodu najbolje oseća. Zajedno ćete preći osnove o kupanju, povijanju i hranjenju bebe. Samouverenost zbog završene obuke će učiniti da se dodatno bolje osećate.

Psiholozi tvrde da se mnogo bolje osećaju i snalaze u novoj ulozi oni partneri koji su se pripremili i znaju šta ih tačno čeka i kako da se snađu u kojoj situaciji, od onih koji se nisu pripremali.

Saveti – dvadeset druga nedelja trudnoće

Ukoliko imate velikih problema sa bolovima u leđima, obratite se lekaru, kako bi vas poslao kod specijaliste. On će vam prepisati masti koje možete da koristite, pokazati vežbe i prepisati eventualno dodatnu terapiju.

Ono što sami možete da preduzmete je da vodite računa o držanju, probate da se što više odamarate i pripazite da uvek budete u udobnom položaju dok spavate.

21. nedelja 23. nedelja

Objavljen: 13. septembar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button