fbpx
Pubertet

Roditelji tinejdžera: Kako je biti roditelj deteta u pubertetu

Mnogi misle da je najteža prva godina ili dok dete ne prohoda, ali kada ste roditelji tinejdžera nije ništa lakše. Ovaj period ima svoje nove izazove, a stres zbog toga zašto beba plače menja stres gde je dete i kako da ga pustite bez kontrole. Uz podršku i informisanost, kao i vreme odvojeno da sa decom i dalje provodite dovoljno vremena i razgovarate, ovaj period može biti lepo iskustvo.

Kako je biti roditelj tinejdžera?

Deci je važno da imaju roditelje i njihovu pažnju, interesovanje i podršku. Kada ona ne izostaje deca dobro rastu, napreduju i razvijaju se. Svi roditelji se suočavaju sa različitim izazovima tokom odrastanja dece i ovo nekada izgleda kao kada istovremeno pokušavate da studirate i da se starate o bebi. Odgovornost je velika, a sada ste i svesni da nemate još puno vremena da radite na vaspitanju deteta i vašem odnosu.

Važno je da imate i podršku, ali i da se ne libite da se obratite školskom pedagogu ili psihologu, razrednom starešini, prijateljima koji imaju decu sličnog uzrasta i stariju. Normalno je da vam treba pomoć i da ne znate sve sami.

Roditeljstvo je najteži životni zadatak i ne podrazumeva se da iko zna sa sigurnošću šta da radi, osim kada pričamo o preživljavanju i potrebi da nagonski zaštitimo dete. Gotovo sve ostalo se uči.

pitanja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom Photo by Kevin Delvecchio on Unsplash
Photo by Kevin Delvecchio on Unsplash

Odnos roditelja sa detetom u pubertetu

Odnos koji sa detetom gradite od prvog dana je temelj njegovog razvoja. Snažan odnos koji čini da se dete oseća bezbedno mu daje samopouzdanje da uči i istražuje, a snažna veza pomaže da odgovorite na potrebe svog deteta.

Evo kako se tokom života gradi jaka veza sa detetom:

 • Povezivanje sa bebom od rođenja – tako što ćete je držati, maziti, imati kontakt očima, pričati joj, čitati, osmehivati se i igrati sa njom.
 • Prepoznavati i učiti govor tela bebe. Vrlo brzo ćete razumeti kako se oseća i šta želi, kao i šta joj je potrebno.
 • Razgovarajte sa detetom. Što više budete pričali i što ranije počnete, to bolje. Pričajte čak i dok vam se bude činilo da beba ne zna o čemu joj pričajte. A kako dete bude raslo pričajte i slušajte.
 • Igrajte se jer igra gradi odnose. Ovo je još jedan način da se deca razvijaju i uče. Kroz igru oni često i govore kako se zapravo osećaju i šta im treba.
 • Uvek učite o roditeljstvu, jer je u redu da ne znate. Dok god se pitate da li još nešto možete naučiti, sve je u redu.
 • Ako se osećate preplavljenim od brige i čini vam se da gubite sve konce, obratite se stručnom licu.
 • Razgovarajte sa decom i uvek najstojite da im bar desetak minuta svakog dana odvojite vreme za nepodeljenu pažnju, kako se popularno kaže „1 na 1 sa detetom“.

Odnosi sa ostalima kada ste roditelji tinejdžera

Važno je da imate zdrave odnose sa drugim ljudima kao roditelj. Ako vaše dete vidi da imate fine odnose sa prijateljima, familijom i drugim ljudima, ono će od vas učiti i kako da bude ljubazno i koliko je okruženje značajno, lepo i znaće da poštuje druge. Kako možete raditi na odnosima sa drugima kada ste roditelj tinejdžera:

 • Radite na komunikaciji sa svojim suprugom ili partnerom, ako ga imate.
 • U redu je da imate različita mišljenja i neslaganja, kao i da diskutujete o razlikama, ali i da na zdrav način zajedno upravljate konfliktima.
 • Ostanite u čestoj komunikaciji i kontaktu sa dragim i važnim članovima svoje porodice. Negujte porodičnu tradiciju, ako je to moguće.
 • Odvojite vreme da se družite sa kumovima, komšijama i starim prijateljima. Nemojte se ustručavati da stičete nove prijatelje.
 • Učite dete da treba da doprinosi i lokalnoj zajednici tako što ćete se angažovati oko uređenja ulaza, odlaska u obližnje humanitarno udruženje i slično.
 • Potrudite se da učestvujete i u školskim aktivnostima svog deteta, odnosno da doprinesete radu škole.
tinejdzer 1
Photo by sofatutor on Unsplash

Roditelji tinejdžera, ne zaboravite na sebe

Školujte se

Završite svoje obrazovanje kao roditelj tinejdžera. Možda će vam sada biti lakše da se organizujete kada više ne morate toliko da budete angažovani oko pelena, noćnog buđenja i dečijih bolesti. Nikada nije kasno da učite i da se školujete, a odličan ćete primer dati detetu. Pored toga, diploma vam daje veće mogućnosti za zaposlenje i višu platu. Lakše ćete moći i da se organizujete jer koristite vreme za učenje kada i dete uči. Ono će videti kako ste vi predani tome i rešeni da savladate gradivo, pa će prionuti i samo na posao.

Saznajte više: Majčinstvo i uspešna karijera – da li je moguće?

Pazite na svoje zdravlje i ako ste roditelj deteta u pubertetu

Vi ste najvažniji deo života vašeg deteta. Nikada to nemojte zaboraviti. Roditelji obično zapostave preventivne preglede i brigu o sebi da bi brinuli o detetu, a detetu ništa ne treba više od zdravih roditelja koji su tu. Sve ostalo je sekundarno i manje važno. Nemojte zapostavljati svoje zdravlje i uradite sve što je u vašoj moći da što duže budete uz dete i zdravi. Briga o sebi kako fizička, tako i mentalna će pomoći vašem detetu da izraste u zdravu i stabilnu osobu.

Upamtite da ma šta pričali detetu, ono će pre usvajati ono što vidi. Te tako razmišljajte o tome kako se ponašate jer je to ono što dete prvo usvaja. Odvojite vreme za dete svakodnevno, nasamo, makar i po par minuta, bez tenzije i mobilnih telefona. Vreme i briga o detetu će vam se višestruko isplatiti. Nije lako biti roditelj tinejdžera, ali je divno na svoj način, kao i svaka faza roditeljstva. Posebno kada vidite mladu osobu koja postaje samostalna.

Roditelji tinejdžera
Roditelji tinejdžera – Photo by sofatutor on Unsplash

Saznajte više: 20 pitanja koja će pomoći da se povežete sa tinejdžerom

Tekst “Roditelji tinejdžera: Kako je biti roditelj deteta u pubertetu” objavljen je 7. februara 2024. godine, ažuriran: 26. marta 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button