fbpx
PubertetRazvoj deteta

Koliko je sna potrebno tinejdžeru?

Koliko je sna potrebno tinejdžeru i da li znate da veliki broj u današnje vreme spava manje od preporučenih minimalnih 8 sati dnevno?

Koliko je sna potrebno tinejdžeru?

Istraživanja su zabrinjavajuća i zbog toga što roditelji na svojevrstan način podržavaju u premalo spavanje i ne shvataju ozbiljnost posledica koje nosi ovakvo ponašanje deteta. 

Deca u pubertetu vole da sebe etiketiraju kao “noćne ptice”, radne nedelje provode kasno ležući, a onda subotom spavaju tokom celog dana. Njihove navike spavanja će izluđivati roditelje, a one su delimično odgovor na fizičke promene kroz koje prolaze u pubertetu. Promene koje proživaljavaju im otežavaju da zaspu pre 11 sati uveče. (*1)

Kada se na to doda rano ustajanje za školu, domaći zadaci, učenje, vannastavne aktivnosti, a ponekad i dodatni posao, logično je da će deca imati problem sa nedostatkom sna. Međutim, važno je da roditelji urade sve što je u njihovoj moći da deca više spavaju jer im je san neophodan. 

tinejdzer 1
Photo by sofatutor on Unsplash

Posledica tehnološkog razvoja

Razvoj novih tehnologija, doprineo je i tome da deca ne mogu da zamisle uspavljivanje bez televizora, muzičkog uređaja, mobilnog telefona i MP3 plejera.

Mnoga deca pod jastukom ili pored kreveta drže upaljen mobilni telefon i noću odgovaraju na sms poruke, razgovaraju telefonom i tako nekoliko puta prekidaju san u toku noći. Čak i ukoliko spavaju dovoljno vremenski, ona ne mogu biti odmorna ako nisu spavali opušteno, iščekujući poziv ili poruku.

Bitno je spavati u kontinuitetu i imati faze dubokog sna.

Problemi dece zbog nedostatka sna

Deca, a čini se sve češće i roditelji, ne shvataju da su posledice manjka sna veoma ozbiljne. Tinejdžer koji je spavao manje od preporučenih 8-9 sati u toku noći je sutradan razdražljiv, nervozan i dekoncentrisan.

Kod tinejdžera, kao i kod odraslih, mnogo benefita mogu imati dnevne dremke. Koliko je sna potrebno tinejdžeru tokom dnevne dremke? Ne više od 30 do 45 minuta. Ako duže budu spavali preko dana, nekada će se osećati još umornije.

pubertet 1

Zašto tinejdžerima treba više sna nego mlađoj deci

Tinejdžerima je potrebno 9 do 9½ sati sna tokom noći — to je sat ili nešto više nego što im je potrebno sa 11 godina. Razlog tomr jr razvojna faza kognitivnog sazrevanja kroz koju prolaze.

Dodatni san podržava njihov mozak u razvoju, kao i fizički rast. Takođe im pomaže u zaštiti od ozbiljnih posledica kao što su depresija ili upotreba droga (pogledajte „Cena deprivacije sna kod tinejdžera“ u nastavku).

Koliko je sna potrebno dnevno detetu:

  

0 – 3 meseca

16 – 19 sati

3 – 12 meseci

12 – 15 sati

1 – 3 godine

13 sati

4-6 godina

12 sati

7-10 godina

9 – 12 sati

11 i više godina

8 – 10 sati

  
koliko je sna potrebno tinejdžeru

Još jedan od problema, koji se javlja kao posledica nespavanja, je sklonost ka gojaznosti, pa tu adolescenti, posebno devojčice, upadaju u novu zamku držanja neprimerenih dijeta i loše ishrane, ne uviđajući da nije problem u hrani.

Neispavanost dovodi i do sklonosti ka povredama i lošim rezultatima u školi. Dekoncentrisano dete ne može da dobro interpretira čak ni odlično savladano gradivo.

Pomozite im tako što nećete zamračivati njihovu prostoriju tokom dnevnog spavanja. Svetla soba ujutru će im pomoći da se razbude.

Pročitajte još:

Objavljen: 8. januar 2013. godine, ažuriran: 26. januar 2024. godine

Literatura:
  1. HopkinsMedicine.org: Teenagers and sleep – https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/teenagers-and-sleep-how-much-sleep-is-enough
  2. ULCA Health: Sleep and Teens – https://www.uclahealth.org/sleepcenter/sleep-and-teens

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button