fbpx
Pubertet

Devojčice u pubertetu

Pubertet često počinje pre nego što roditelji to očekuju, a ponekad i pre nego primete, posebno kada su u pitanju devojčice u pubertetu. Ovo je period na koji često niko od članova porodice nije u potpunosti spreman, a ni siguran kako da se snađe i ponaša. Konfilkti su česti koliko i izbegavanja odgovora na pitanja koja dete zanimaju. Važno je da i roditelj i devojčica budu upoznati sa promenama koje će se dešavati u ovom periodu.

Prema definiciji – pubertet je vreme u kome je ljudsko biće po prvi put sposobno za reprodukciju. Devojčice u proseku ulaze u pubertet oko dve godine pre dečaka.

TINEJDŽERI – Devojčice i pubertet

Tinejdžerski period sa sobom nosi brojne promene. Devojčice u pubertetu će proći kroz različite promene vidljive na svom telu.

Seksualno sazrevanje se događa kao rezultat hormonskih promena.

Pubertet je izazovan i težak povremeno, ali je i jedna lepa nova promena, koju treba da prihvatimo kao deo odrastanja, bez pokušaja da ga ubrzavamo ili pak odlažemo, jer za to niti ima prirodnog načina, niti je potrebno.

kada devojcice ulaze u pubertet

Devojčice u pubertetu i najveće fizičke promene

Razvoj grudi u pubertetu

Pubertet obično počinje između 8 i 13 godina, a najraniji znak puberteta kod većine devojčica je razvoj „pupoljaka“ dojki ispod bradavica. Česta je situacija da jedna počinje sa razvojem pre druge i u tom periodu će dojke biti osetljive, pa čak i bolne. Neravnomeran rast grudi je normalna pojava. Saznajte više: Početak rasta grudi u pubertetu

Pojava malja i devojčice u pubertetu

U predelu genitalija se pojavljuju dlake, kao i pod pazuhom, a dlake na nogama će postati jače. Kod oko 15% devojčica, dlake u intimnoj regiji su prvi znak puberteta, pre pojave „pupoljaka“ dojki.

Kada je vreme za prvo uklanjanje dlaka sa tela kod devojčica?

Najčešće devojčice pokazuju interesovanje za uklanjanje malja sa tela pred kraj osnovne i početkom srednje škole. Uklanjanje malja je lični izbor, a važno je da vam neko stariji objasni opcije i pokaže kako da uklonite dlake sa tela. Saznajte više: Zašto ljudi imaju dlake na intimnim delovima tela?

Vaginalni iscedak u pubertetu

Neke devojčice imaju manju količinu bistrog ili beličastog vaginalnog sekreta koji ne predstavlja zdravstveni problem već se javlja oko pola godine do godinu pre pojave prve menstruacije i posledica je rasta estrogena u telu.

Prva menstruacija (menarha)

devojcice u pubertetu

Većina devojčica prvu menstruaciju dobije u roku od dve do tri godine nakon što počne razvoj dojki. Prosečna starost devojčica prilikom prve menstruacije je oko 12 godina. Menstruacija je potpuno normalna pojava i devojčice treba da budu upoznate sa svime što ih o tome zanima. 

Rast devojčica

Period najbržeg rasta kod devojčica u pubertetu je u periodu od pojave pupoljaka u grudima do oko pola godine pre nego što se javi prva menstruacija. Kada se javi prva menstruacija, rast kod devojčica je već počeo da se usporava. (Izvor: HealthDirect)

Može se dogoditi da devojčica poraste nekoliko centimetara za par meseci, pa da onda usledi period usporenog rasta. Nema pravila ni kada je brzina promena na telu u pitanju. Kod nekih devojčica će se promene dešavati polako, dok će kod drugih biti više promena istovremeno.

Važno je istaći da svaka promena kod devojčica ima svoj tempo. Nijedna devojčica se neće razvijati istom brzinom i na isti način, kao što se neće ni javljati u isto vreme.

Širi kukovi

Tokom puberteta, kukovi će početi da se šire. Struk će verovatno postati uži, a kukovi širi u odnosu na period pre puberteta. Tokom rasta će u jednoj fazi možda noge, ruke, šake i stopala naglo porasti pa će se devojčica osećati nespretno.

Devojčice u pubertetu – druge promene

Mnoga deca imaju akne tokom puberteta, a pojava bubuljica je povezana sa hormonskim promenama koje se dešavaju. Više o aknama…

U pubertetu počinju da se javlja pojačano lučenje znoja, pa će devojčice verovatno morati da počnu da koriste dezodorans. Sada koža stvara više masnoće i znoja, pa će devojčice morati češće i da peru kosu koja će se mastiti.

Kada devojčice ulaze u pubertet?

Devojčice u pubertet ulaze između 8 i 13 godina. Potrebno je da se javite pedijatru, ako primetite pubertetske promene pre nego što devojčica napuni 8 ili kod devojčice u pubertetu kod koje do 13 godina nema fizičkih promena.

Promena razmišljanja u pubertetu

Pubertet ne donosi samo fizičke promene, već i mentalne, kao i socijalne. U ovom periodu deca će bolje savladati apstraktno razmišljanje, te će početi da prave opipljivije planove i postavljati dugoročne ciljeve. Sve češće će se zanimati za socijalna pitanja, politiku i filozofiju. Devojčice u pubertetu će intenzivno istovremeno zanimati i fizičli izgled, kao i proizvodi za negu i ulepšavanje. Sve ovo je faza koja ne mora da bude trajna. Normalno je da devojčice u pubertetu istražuju, ispituju, probaju i odluče šta im prija.

Vaša tinejdžerka će početi da se bori za svoju nezavisnost i kontrolu, pa ćete se često suočavati sa:

  • Njenom potrebom da bude prihvaćena i ima uticaj u društvu. Odnosi sa vršnjacima su veoma važni.
  • Želeće da bude nezavisna od roditelja.
  • Zaljubiće se i otpočeti prvu emotivnu vezu.

Sve ovo je veoma važno, ali i potpuno normalno za devojčice u pubertetu.

Devojčice u pubertetu – emocionalni, socijalni i mentalni aspekti

Pored fizičkih promena, važno je obratiti pažnju na emocionalne, socijalne i mentalne aspekte puberteta kod devojčica. Na šta posebno treba obratiti pažnju:

  1. EMOCIONALNE PROMENE – Pubertet može biti emocionalno turbulentno vreme za devojčice. One mogu doživeti širok spektar emocija, uključujući promene raspoloženja, nervozu, tugu, ali i radost i uzbuđenje. Važno je da devojčice znaju kako da se nose sa svojim emocijama i da imaju podršku od porodice i prijatelja.
  2. MENTALNE PROMENE – Pubertet može doneti i mentalne promene, kao što su promene u načinu razmišljanja, razvoj apstraktnog razmišljanja i razvijanje sopstvenih stavova i mišljenja. Devojčice mogu početi postavljati dublja pitanja o svetu oko sebe i razvijati svoje interese i hobije.
  3. SOCIJALNI PRITISAK – U pubertetu, devojčice često osećaju veći socijalni pritisak, kako od vršnjaka tako i od društva u celini. Mogu se suočiti sa pitanjima identiteta, samopouzdanja, i potrebom za prihvatanjem od strane drugih. Važno je podsticati njihovo samopouzdanje i razvijati zdrave socijalne veštine kako bi se nosile sa tim izazovima.
  4. EDUKACIJA O REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU – Pubertet je pravo vreme da se devojčice edukuju o reproduktivnom zdravlju, uključujući menstruaciju, kontracepciju i seksualno zdravlje. Važno je da imaju pristup pouzdanim informacijama i da se osećaju udobno da postavljaju pitanja i traže podršku od zdravstvenih radnika ili roditelja. Saznajte više: Kako da pomognete tinejdžeru da se pripremi za prvi seksualni odnos pomoću 5 pitanja

Pubertet kod devojčica: Koliko su važni odnosi sa vršnjacima?

Odnosi sa vršnjacima su ključni tokom puberteta, posebno za devojčice koje osećaju potrebu da budu prihvaćene i imaju uticaj u društvu. One imaju potrebu za prihvatanjem, zatim razvijanjem sopstvenog identiteta, ali trpe i pritisak grupe kojoj žele da se prilagode. Važno je da razviju socijalne veštine koje će im biti od značaja i kasnije tokom života.

Devojčice često teže da budu prihvaćene od strane svojih vršnjaka. Osećaj pripadnosti grupi može biti izuzetno važan za njihovo emocionalno blagostanje. To može uticati na njihovo samopouzdanje i osećaj vrednosti. Stoga je važno podržati njihovu potrebu za pripadanjem, ali istovremeno podsticati ih da budu autentične i da se ne prilagođavaju po svaku cenu.

Pubertet je period kada devojčice počinju razvijati svoj identitet i stavove. Odnosi sa vršnjacima pružaju im priliku da istraže različite aspekte svoje ličnosti i da formiraju svoje društvene uloge. Kroz interakciju sa vršnjacima, devojčice mogu naučiti mnogo o sebi i o tome kako se uklapaju u društvo.

Ponekad, odnosi sa vršnjacima mogu doneti i pritisak da se prilagode grupi ili da se ponašaju na određeni način kako bi bile prihvaćene. Ovo može biti izazovno za devojčice koje se trude da pronađu ravnotežu između svojih individualnih vrednosti i očekivanja grupe. Važno je podsticati ih da ostanu verne sebi i da se ne osećaju primorane da idu protiv svojih uverenja samo da bi bile prihvaćene.

Odnosi sa vršnjacima pružaju devojčicama priliku da razvijaju socijalne veštine kao što su komunikacija, empatija, saradnja i rešavanje konflikata. Ovo su veštine koje nisu važne samo za devojčice u pubertetu, već će im biti korisne tokom celog života, stoga je važno podržati ih u razvoju tih veština kroz pozitivne interakcije sa vršnjacima.

devojcice
Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash

Devojčice i pubertet: Nezavisnost od roditelja

Ta želja za nezavisnošću od roditelja česta je karakteristika puberteta, a može biti rezultat različitih faktora, uključujući želju za samostalnošću, istraživanjem sopstvenog identiteta i razvojem autonomije.

Devojčice u pubertetu često teže da preuzmu veću odgovornost za sebe i svoje postupke. Ovo može obuhvatati sve, od donošenja odluka o svakodnevnim aktivnostima do upravljanja vlastitim finansijama ili planiranja svoje budućnosti. Ova želja za nezavisnošću može biti izazovna za roditelje, ali je važno podržati devojčice u razvijanju veština koje će im omogućiti uspešno snalaženje u svetu odraslih.

Ključni deo procesa odvajanja od roditelja jeste izgradnja poverenja i otvorene komunikacije između roditelja i devojčica. Devojčice žele osećati da imaju podršku i razumevanje roditelja dok istovremeno imaju prostora za izražavanje svojih mišljenja i osećanja. Važno je uspostaviti ravnotežu između zaštite i slobode, tako da devojčice mogu eksperimentisati i učiti iz svojih iskustava uz podršku roditelja.

Važno je da devojčice u pubertetu nauče postavljati granice i izražavati svoje potrebe i želje na zdrav način. To može uključivati postavljanje granica u odnosu sa roditeljima, ali i sa vršnjacima i drugim autoritetima. Kroz razvoj autonomije, devojčice će naučiti da prepoznaju svoje granice i da ih brane kako bi očuvali svoje mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje.

Želja za nezavisnošću može biti povezana i sa razvojem samopouzdanja kod devojčica. Kroz preuzimanje veće odgovornosti za sebe, one mogu ojačati svoje samopouzdanje i osećaj kompetentnosti. Podržavanje njihove nezavisnosti može im pomoći da razviju unutrašnju sigurnost i samouverenost u svoje sposobnosti.

Iako može biti izazovno za roditelje da prihvate ovu promenu i oslobode svoju decu, važno je da pruže podršku i razumevanje tokom ovog procesa. To može uključivati prilagođavanje roditeljskih očekivanja, pružanje saveta i smernica kada je to potrebno, ali i davanje prostora devojčicama da samostalno istražuju i uče iz svojih iskustava.

Objavljen: 19. maja 2021. godine, ažuriran: 26. april 2024. godine

Izvor
Health ChildrenKidsHealthHealthDirectYouthHealthStandfordChildrens

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button