fbpx
Pubertet

Devojčice u pubertetu

Pubertet često počinje pre nego što roditelji to očekuju, a ponekad i pre nego primete, posebno kada su u pitanju devojčice u pubertetu. Ovo je period na koji često niko od članova porodice nije u potpunosti spreman, a ni siguran kako da se snađe i ponaša. Konfilkti su česti koliko i izbegavanja odgovora na pitanja koja dete zanimaju. Važno je da i roditelj i devojčica budu upoznati sa promenama koje će se dešavati u ovom periodu.

Prema definiciji – pubertet je vreme u kome je ljudsko biće po prvi put sposobno za reprodukciju. Devojčice u proseku ulaze u pubertet oko dve godine pre dečaka.

TINEJDŽERI – Devojčice i pubertet

Tinejdžerski period sa sobom nosi brojne promene. Devojčice u pubertetu će proći kroz različite promene vidljive na svom telu.

Seksualno sazrevanje se događa kao rezultat hormonskih promena.

Pubertet je izazovan i težak povremeno, ali je i jedna lepa nova promena, koju treba da prihvatimo kao deo odrastanja, bez pokušaja da ga ubrzavamo ili pak odlažemo, jer za to niti ima prirodnog načina, niti je potrebno.

Devojčice u pubertetu i najveće fizičke promene

Razvoj grudi u pubertetu

Pubertet obično počinje između 8 i 13 godina, a najraniji znak puberteta kod većine devojčica je razvoj „pupoljaka“ dojki ispod bradavica. Česta je situacija da jedna počinje sa razvojem pre druge i u tom periodu će dojke biti osetljive, pa čak i bolne. Neravnomeran rast grudi je normalna pojava. Više o rastu dojki možete pročitati OVDE!

Pojava malja i devojčice u pubertetu

U predelu genitalija se pojavljuju dlake, kao i pod pazuhom, a dlake na nogama će postati jače. Kod oko 15% devojčica, dlake u intimnoj regiji su prvi znak puberteta, pre pojave „pupoljaka“ dojki.

Kada je vreme za prvo uklanjanje dlaka sa tela kod devojčica?

Najčešće devojčice pokazuju interesovanje za uklanjanje malja sa tela pred kraj osnovne i početkom srednje škole. Uklanjanje malja je lični izbor, a važno je da vam neko stariji objasni opcije i pokaže kako da uklonite dlake sa tela. O tome zašto ljudi imaju dlake na intimnim delovima tela, možete čitati OVDE!

Vaginalni iscedak u pubertetu

Neke devojčice imaju manju količinu bistrog ili beličastog vaginalnog sekreta koji ne predstavlja zdravstveni problem već se javlja oko pola godine do godinu pre pojave prve menstruacije i posledica je rasta estrogena u telu.

Prva menstruacija (menarha)

devojcice u pubertetu

Većina devojčica prvu menstruaciju dobije u roku od dve do tri godine nakon što počne razvoj dojki. Prosečna starost devojčica prilikom prve menstruacije je oko 12 godina. Menstruacija je potpuno normalna pojava i devojčice treba da budu upoznate sa svime što ih o tome zanima. 

Rast devojčica

Period najbržeg rasta kod devojčica u pubertetu je u periodu od pojave pupoljaka u grudima do oko pola godine pre nego što se javi prva menstruacija. Kada se javi prva menstruacija, rast kod devojčica je već počeo da se usporava. (Izvor: HealthDirect)

Može se dogoditi da devojčica poraste nekoliko centimetara za par meseci, pa da onda usledi period usporenog rasta. Nema pravila ni kada je brzina promena na telu u pitanju. Kod nekih devojčica će se promene dešavati polako, dok će kod drugih biti više promena istovremeno.

Važno je istaći da svaka promena kod devojčica ima svoj tempo. Nijedna devojčica se neće razvijati istom brzinom i na isti način, kao što se neće ni javljati u isto vreme.

Širi kukovi

Tokom puberteta, kukovi će početi da se šire. Struk će verovatno postati uži, a kukovi širi u odnosu na period pre puberteta. Tokom rasta će u jednoj fazi možda noge, ruke, šake i stopala naglo porasti pa će se devojčica osećati nespretno.

Devojčice u pubertetu – druge promene

Mnoga deca imaju akne tokom puberteta, a pojava bubuljica je povezana sa hormonskim promenama koje se dešavaju. Više o aknama…

U pubertetu počinju da se javlja pojačano lučenje znoja, pa će devojčice verovatno morati da počnu da koriste dezodorans. Sada koža stvara više masnoće i znoja, pa će devojčice morati češće i da peru kosu koja će se mastiti.

Kada devojčice ulaze u pubertet?

Devojčice u pubertet ulaze između 8 i 13 godina. Potrebno je da se javite pedijatru, ako primetite pubertetske promene pre nego što devojčica napuni 8 ili kod devojčice u pubertetu kod koje do 13 godina nema fizičkih promena.

Promena razmišljanja u pubertetu

Pubertet ne donosi samo fizičke promene, već i mentalne, kao i socijalne. U ovom periodu deca će bolje savladati apstraktno razmišljanje, te će početi da prave opipljivije planove i postavljati dugoročne ciljeve. Sve češće će se zanimati za socijalna pitanja, politiku i filozofiju. Devojčice u pubertetu će intenzivno istovremeno zanimati i fizičli izgled, kao i proizvodi za negu i ulepšavanje. Sve ovo je faza koja ne mora da bude trajna. Normalno je da devojčice u pubertetu istražuju, ispituju, probaju i odluče šta im prija.

Vaša tinejdžerka će početi da se bori za svoju nezavisnost i kontrolu, pa ćete se često suočavati sa:

  • Njenom potrebom da bude prihvaćena i ima uticaj u društvu. Odnosi sa vršnjacima su veoma važni.
  • Želeće da bude nezavisna od roditelja.
  • Zaljubiće se i otpočeti prvu emotivnu vezu.

Sve ovo je veoma važno, ali i potpuno normalno za devojčice u pubertetu.

Objavljen: 19. maja 2021. godine, ažuriran: 27. decembar 2023. godine

Ads
Izvor
Health ChildrenKidsHealthHealthDirectYouthHealthStandfordChildrens

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button