fbpx
Spontani pobačajTrudnoća

Zašto se javlja pobačaj ponovo

Veoma je teško za svaki par da prođu kroz pobačaj, a kada se to ponovi, onda je to još teže. Zašto se javlja pobačaj ponovo? Koji su mogući uzroci ponovljenih pobačaja? Da li se nešto može preduzeti?

Zašto se javlja pobačaj ponovo?

Lekari još uvek ne mogu sa sigurnošću da tvrde šta je uzrok ponavljajućih pobačaja jer kod velikog broja parova ne uspe da se otkrije uzrok. Postoji nekoliko faktora koji dovode do pobačaja, a čiji uzroci mogu da se leče.

Drugi pobačaj: Mogući uzroci

Mogući uzroci ponavljajućih pobačaja su: genetski, hormonski, anatomski, imunološki/ zgušnjavanje krvi ili oni čiji je uzrok nepoznat.

demetra 98
Photo by Abigail Keenan on Unsplash

Anatomski uzroci ponovljenih pobačaja

Može postojati problem sa matericom fizičke prirode zbog kog žena ima problem da iznese trudnoću do kraja. Ovo može da znači da je njen oblik materice abnormalan ili da joj je grlić materice oslabljen te ima manje šanse da ostvari uspešnu trudnoću. Neki od anatomskih faktora koji mogu izazvati ponovljene pobačaje su: pregrada u materici, fibroidi, cervikalna insuficijencija, ožiljci materice.

Sklonost ka zgušnjavanju krvi

Još uvek se ne zna zašto „gusta krv“ ima toliki uticaj na pobačaj. Zapravo postoje pretpostavke, ali još uvek precizni mehanizmi nisu dobro shvaćeni. Primarno stanje koje se testira je antifosfolipidni sindrom i nasledne trombofilije.

Hormonski uzroci za ponovljeni pobačaj

Uzajamna veza hormonskih poremećaja i spontanih pobačaja je još uvek tema o kojoj se raspravlja. Neki žestoko zastupaju tezu da nedostatak progesterona može biti uzrok pobačaja, ali drugi nisu ubeđeni u to da nizak nivo progesterona kod žeene može da izazove ponovljeni pobačaj.

Ova stanja se takođe dovode u vezu sa ponovljenim pobačajima:

Lekari znaju da može doći do problema za začećem ukoliko osoba ima hormonski poremećaj, pa čak i kada muškarac ima neki endokrini poremećaj, ali da li su pobačaji povezani sa hormonskim disbalansom, za to je potrebno više istraživanja.

Genetskih uzroci pobačaja

Ponekad se pobačaji ponavljaju zbog hromozomskih abnormalnosti. Ovo je češće kod žena i muškaraca starijih od 35 godina jer tada njihove jajne ćelije i sperma češće imaju hromozomske anomalije. Izvor: VeryWellFamily

demetra 96
Photo by Howen on Unsplash
Nepoznati uzrok

Često se dešava da lekari ne mogu naći uzrok pobačaja. Kod samo polovine parova uzrok bude otkriven, a ako vi niste taj slučaj, ne preostaje vam ništa drugo osim da budete hrabri i nastavite dalje jer istraživanja pokazuju da 70% parova kod kojih ne uspe da se utvrdi uzrok na kraju ipak ostvari normalnu trudnoću.

Većina lekara savetuje da sačekate najmanje dva, a češće tri pobačaja, kako bi uputili ženu na bilo kakvu vrstu testiranja zašto je do pobačaja došlo. Razlog tome je što većina žena nakon prvog pobačaja više ne doživi ponovljen pobačaj. Testiranje je skupo i posle prvog pobačaja, ako poželite da saznate uzrok, velika je verovatnoća da ćete to morati o svom trošku.

U Americi osiguravajuća društva ove testiranja odobravaju tek nakon trećeg pobačaja, ako su uopšte obuhvaćena zdravstvenim osiguranjem. Kod nas je pitanje dostupnosti lekara i termina, te gde se lečite i kako će vaš ginekolog gledati na ovo. Stoga je i važno da nađete lekara u čiju procenu verujete, jer nema svrhe i da radite bespotrebne analize i trošite više novca nego što je potrebno. Važno je uzeti u obzir i faktor godina, te da li imate vremena da čekate da li će do novog pobačaja doći. Za žene u dvadesetim to nije problem, ali nakon 35. godine, stvari mogu biti drugačije.

zasto se javlja pobacaj ponovo
Zašto se pobačaj javlja ponovo – Photo by Eric Ward on Unsplash

Ukoliko imate veliki strah od novog gubitka trudnoće, pokušajte da se ohrabrite upravo testiranjem. Ako testovi otkriju neko stanje, uzećete lekove ili preduzeti potrebne mere. Ako se ispostavi da nemate neko zdravstveno stanje koje može biti uzrok, bar možete biti mirni da ste zdravi i da je samo potrebno vreme do uspešne trudnoće.

Literatura:

  1. BMJ: Natural killer cells, miscarriage, and infertility – https://www.bmj.com/content/329/7477/1283
  2. BMJ: Investigation of recurrent miscarriages – https://www.bmj.com/content/331/7509/121
  3. IJEM: Recurrent pregnancy loss in patients with thyroid dysfunction – https://journals.lww.com/indjem/fulltext/2012/16002/recurrent_pregnancy_loss_in_patients_with_thyroid.66.aspx

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button