fbpx
Zdravlje deteta

Deca i virus korona – Da li će se COVID-19 brže širiti nakon što su otvorene škole?

Deca i virus korona – Da li će se COVID-19 brže širiti nakon što su otvorene škole?

Uoči povratka dece u školu širom sveta, a u skladu sa novim istraživanjima koja su sprovedena, postavlja se pitanje – šta ako se COVID-19 bude još brže širio? Naime, studija je pokazala da deca imaju veće virusno opterećenje od hospitalizovanih odraslih osoba, te da se među decom virus širi mnogo većom brzinom nego što se ranije mislilo.

Deca mogu imati veće opterećenje virusom COVID-19 od odraslih 

Svi koji imaju decu školskog uzrasta, prošlih nedelja su odlučivali o tome da li žele da se deca školuju kod kuće ili će odlaziti u školu na nastavu. Mnogo je oprečnih mišljenja o tome šta je najbolji izbor za decu i čini se da čak ni stručni kadrovi nisu sigurni. 

Škole u drugim zemljama

U međuvremenu, u Nemačkoj deca u školu idu već četvrtu nedelju. Pitali smo Draganu Vukajlović Krstović koja živi u Berlinu i čiji sin ide u školu. Rekla nam je da je bilo sporadičnih slučajeva pojave virusa u 40 škola (oko 100 učenika). Ipak, treba imati u vidu da Berlin ima preko 800 škola sa više od 350.000 učenika. Deca su u obavezi da nose maske, osim u učionicama i za vreme obroka.

U SAD se spremaju za ponovno otvaranje škola. Problem je što je prema izveštaju Američke pedijatrijske akademije, samo u Sjedinjenim Američkim Državama do sada zabeleženo 339.000 slučajeva korona virusa kod dece.

Tim opšte bolnice iz Masačusetsa, vršio je istraživanje kod 192 pedijatrijska pacijenta. Ispitivanje je obuhvatalo: virusno opterećenje, osetljivost na bolest i imuni odgovor. Ova studija je najopsežnije ispitivanje pedijatriskih pacijenata, a vezana za COVID-19 trenutno i objavljena je u časopisu „Pediatrics“.

Rezultati pedijatrijske studije o virusu korona

Studija je obuhvatila 192 dece uzrasta od rođenja do navršene 22 godine života, prosečna starost pacijenata je 10 godina, a njih 48 je imalo potvrđenu dijagnozu COVID-19.

Testovi na uzorcima uzetim iz disajnih puteva su pokazali da deca imaju značajno veće opterećenje virusa u odnosu na odrasle pacijente koji su hospitalizovani sa teškom kliničkom slikom. Ovo je veoma važan podatak jer je rizik od prenošenja virusa na drugog veći ako je veće virusno opterećenje.

„Niko nije očekivao da virusno opterećenje COVID-19 kod „zdravog deteta“ koje šeta okolo može biti toliko veliko. Svi brinu o zaštiti od teško obolelih pacijenata koji su u bolnici, a zapravo je mogućnost zaraze od njih daleko niža“, kaže dr Lael Ionker, vodeći autor studije.

Važan podatak je da je kod polovine dece sa potvrđenim virusom korona samo polovina imala temperaturu, što govori da se lako može propustiti sumnja na ovaj virus kod mlađih pacijenata.

„Tokom pandemije virusom korona, uglavnom su pregledana samo deca sa jasnim simptomima i sumnjama, pa su neki zaključci pogrešno sprovedeni – deca nisu imuna na ovu infekciju“, kaže dr Alesio Fasano, viši autor studije.

Deca mogu da prenose virus, bez obzira da li imaju vidljive simptome ili ne. Ovo je veoma važno zbog domaćinstava u kojima živi više generacija. Stariji članovi domaćinstva su ugroženiji od dece, koja im lako mogu doneti virus u dom.

Multisistemski upalni sindrom kod dece (MIS-C)

Od 192 učesnika ove studije, 18 dece (skoro 10%) je razvilo multisistemski upalni sindrom kod dece   (MIS-C). Ovo zapaljenje može biti opasno, a razvija se čak i nekoliko nedelja nakon oboljevanja od virusa korona. Komplikacije sa MIS-C mogu izazvati i ozbiljne srčane probleme.

Preporuka autora studije za škole

Istraživači su zaključili da deca mogu imati veliki uticaj na širenje virusa, ali da nema svrhe rukovoditi se simptomima i merenjem temperature na ulasku u škole. Polovina dece sa dokazanim virusom nije imala temperaturu, a može se dogoditi i da su deca potpuno bez simptoma.

Umesto toga, preporučuju se mere čišćenja i dezinfekcije što češće, redovno pranje ruku, nošenje maski i držanje distance.

Dodatna literatura: NewBabySmell – https://newbabysmell.com/covid-19-impact-on-children-0-5-years-old/

Image by Willfried Wende from Pixabay 

Objavljen: 1. septembar 2020. godine

Related Articles

Back to top button