fbpx
Škola

Virus korona – saopštenje Svetske zdravstvene organizacije, Crvenog krsta i UNICEF-a za decu, roditelje i nastavnike

Saopštenje WHO, UNICEF-a i Crvenog krsta o virusu korona u školama

Međunarodna federacija Crvenog krsta (IFRC), UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izdali su 10. marta 2020. Godine nove smernice za zaštitu dece i škola od prenošenja virusa COVID-19. Vodič pruža kritične situacije i praktične spiskove za sigurnost škola. Takođe, postoje saveti kako da lokalne vlasti i škole prilagode svoje planove shodno vanrednim situacijama.

U slučaju zatvaranja škola, smernice uključuju preporuke za ublažavanje mogućih negativnih uticaja na dečije učenje i dobrobit, što znači da postoje planovi koji će osigurati kontinuitet učenja, uključujući učenje na daljinu. Jedni od načina su obrazovanje putem interneta, akademske emisije na radiju i pristup osnovnim uslugama za svu decu. Ovi planovi treba da sadrže i neophodne korake za eventualno sigurno otvaranje škola.

Važno je da se škole pridržavaju smernica

U oblastima gde neće biti zatvaranja škola, kako bi se osiguralo da deca i roditelji ostanu zaštićeni i informisani, smernice zahtevaju:

  • Pružanje informacija deci o tome kako da se zaštite.
  • Promovisanje najboljih praksi pranja ruku i higijene i obezbeđivanje higijenskih potrepština.
  • Čišćenje i dezinfekcija školskih zgrada, posebno vodovodnih i sanitarnih objekata.
  • Povećavajući protok vazduha i ventilaciju.

Ova uputstva, iako su specifična za zemlje koje su već proglasile prisutnost slučajeva korona virusa i opasnost od pojave epidemije, i dalje su relevantne u svim ostalim kontekstima. Obrazovanje može podstaći studente da postanu zagovornici prevencije i kontrole bolesti kod kuće, u školi, u svojoj zajednici, razgovarajući sa drugima o tome kako sprečiti širenje virusa. Održavanje sigurnih školskih operacija ili ponovno otvaranje škola nakon zatvaranja zahteva mnogo razmatranja, ali ako se dobro radi, može promovisati javno zdravlje.

Ovakvi dobri primeri su ranije viđeni, tokom epidemije virusa ebole od 2014. do 2016. godine u Africi. Sigurne školske smernice koje su primenjene u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu pomogle su u sprečavanju prenosa virusa nakon pojave u školi.

Vodič na engleskom jeziku – KLIK

Tolerancija i saradnja

UNICEF poziva škole, bilo da ostaju otvorene ili će pomagati učenicima sa daljinskim učenjem, da svojim učenicima pruže holističku podršku. Škole bi trebalo da kontinuirano edukuju decu o važnosti lične higijene, pranja ruku i drugim merama za zaštitu sebe i svoje porodice. Takođe, treba da im budu psihološka podrška, pomognu pri sprečavanju stigme i diskriminacije podstičući svoje učenike i studente da budu kulturni, ljubazni I izbegavaju stereotipe o virusu.

Mole se roditelji i staratelji da svoju prehlađenu i bolesnu decu ne šalju u školu i kolektiv, kako bi zaštitili i njihovo, kao i zdravlje druge dece.

saopštenje Svetske zdravstvene organizacije

Izvor: Svetska zdravstvena organizacija

U Srbiji, za sada, sve škole i fakulteti rade po uobičajenom programu i nema najava da će biti nekih izmena do daljnjeg. Podsetimo da su skupovi koji broje više od 100 ljudi odlukom Vlade republike Srbije zabranjeni.

Pročitajte još:

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button