fbpx
Škola

6 načina kako da domaće zadatke učinite zabavnim

Danas se mnogo toga svelo na preozbiljno shvatanje škole, stalno opterećivanje i takmičenje. Deci se nameće sve više obaveza, a oni usvajaju sve manje znanja iz opšte kulture. Kako da domaće zadatke učinite zabavnim?

Deci su domaći zadaci dosadni pre svega jer bi oni još uvek želeli da se igraju. Domaći je nekada toliko obiman da za igru preostane malo vremena.

Roditelji su često u situaciji da i ni sami više ne znaju kako da pomognu deci. Od njih se očekuje da, pošto su stariji znaju bolje školsko gradivo, ali nisu svi vični prenošenju znanja. Uz to, roditelji su često umorni od posla i preokupirani drugim obavezama.

Deca vrlo brzo postane dosadno i gube koncentraciju, ako im se način na koji im roditelj objašnjava gradivo ne bude zanimljiv.

Roditelji koji žele da pomognu deci da lakše savladavaju gradivo trebali bi da nađu način da to i urade. Deca će pre sarađivati ako im bude zanimljivo i drugačije od metoda sa kojima se susreću u školi.

domaci zadaci 1

Kako da domaće zadatke učinite zabavnim?

1.     Razmislite kakav pristup saradnji i razgovoru vaše dete najviše voli

Bilo bi dobro da razmislite o tome kako da razgovarate sa decom kada su domaći zadaci u pitanju. Ne prihvataju informacije sva desta na isti način. Verovatno već znate koji pristup vašem detetu najviše odgovara. Možda vašem detetu najviše odgovara potpuna tišina ili je tip osobe koja najbolje vizuelno pamti.

2.     Diskusija je bolje rešenje od jednostrane priče

kako da domaće zadatke učinite zabavnim

Deca uglavnom bolje prihvataju informacije ako ih uključite u razgovor. Pokušajte da im postavljate potpitanja i podstaknete ih da oni donose zaključke i iznose zapažanja. Nemojte da jedina pitanja koja postavljate detetu budu tipa: “Da li si razumeo/la?”.

3.     Budite koncentrisani prilikom izrade domaćih zadataka

Morate biti primer detetu, kada radite domaće zadatke. Bolje odvojite 15 minuta da ključne stvari obavite sa detetom 1 na 1, nego da mu dva sata objašnjavate i pomažete dok sve vreme gledate nešto na telefonu ili kuvate ručak za sutra.

Deci je mnogo teže nego odraslima da ostanu fokusirani na ono što rade. Ako vi paralelno radite nešto drugo i niste 100% pisutni prilikom objašnjavanja, dete će brzo početi da razmišlja o nečemu drugom.

4.     Pokažite svojim primerom kako se završavaju obaveze

Ukoliko vi morate da završite nešto za svoj posao ili pak da popravite nešto ili ušijete, na primer. Dogovorite se sa detetom da to radite dok ono radi domaći kako bi nakon toga imali vremena za zajedničku igru. Pokažite detetu svojim primerom kako ćete sesti preko puta njega i dok on radi domaći i vi fokusirano završavate svoju obavezu što efikasnije.

5.     Obezbedite detetu više manjih pauza

Deca su često pod stresom zbog domaćih zadataka. Nemojte ih prisiljavati da rade domaći odjednom, ako je previše obiman. Dozvolite im manje pauze, možda na svakih 10 minuta po par minuta da se poigraju ili istrče. Deca će tako biti opuštenija i znaće da domaći zadaci nisu nekakva kazna.

6.     Rekviziti pri izradi domaćih zadataka

domaci zadaci 2
Kako da domaće zadatke učinite zabavnim?

Ako je vaše dete vizuelni tip koristite različite rekvizite, objašnjavajte im rukama, crtajte na papiru. Lakše će zapamtiti ono što vide od onoga što čuju. Nemojte se libiti da koristite najneobičnije predmete u kući kako bi im dočarali gradivo. Igračke su najbolja pomoć, ako je moguće da im tako nešto objasnite.

Pročitajte još: Roditelji i škola – kako možete da se uključite

Image by StockSnap from Pixabay

Tekst “Kako da domaće zadatke učinite zabavnim?” objavljen: 10. septembar 2019. godine, ažuriran: 13. februar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button