fbpx
Škola

Domaći zadaci i učenje – 8 saveta za bolje radne navike

Često se vraćamo na temu: domaći zadaci i učenje, jer nekako tu imamo i veliki broj nedoumica kada je školovanje u pitanju. Najbolje je radne navike stvarati od početka školovanja, ali i ako je dete u višim razredima, ne mora da znači da treba bilo kada tokom života da odustane od stvaranja radnih navika i učenja. Dobre navike u učenju će svim članovima porodice olakšati život.

dete 4
Photo by David Straight on Unsplash

Saveti za bolje učenje

1.     Odredite prostor za učenje

Mesto za učenje može biti u trpezariji, kuhinji, detetovoj sobi ili dnevnoj sobi. Sklonite sve što dete može da ometa u tom procesu. Važno je da im je mesto udobno i funkcionalno. Mnoga deca će učiti u svojoj sobi, pa je važno da imaju određeni kutak koji odgovara toj nameni.

Ako ste u mogućnosti da detetu omogućite stalno mesto za rad, u vidu nekog radnog stola, na njemu bi trebalo da stoje olovke, gumice i ostali alat koji mu je lako dostupan.

2.     Okačite oglasnu tablu

Ne bi bilo loše da dete iznad stola ima malu oglasnu tablu. Ona može biti magnetna, piši-briši, od plute, žičana i drugo. Važno je da služi svrsi i da na njoj stoje važne poruke, podsetnici i informacije. Neka to bude mesto gde će stajati svi važni datumi kontrolnih zadataka ili ispita i datumi svega što ne smete propustiti.  Razmislite o tome da sa detetom napravite tu tablu uz pomoć nekih saveta sa „Jutjuba“.

3.     Zvuci, domaći zadaci i učenje

Domaći zadaci i učenje zahtevaju da detetu ništa ne odvlači pažnju i zato je važno da televizor bude isključen. I odraslima je teško da se odupru porivu da „bace pogled“ šta se dešava na televiziji, a deci pogotovo.

Suprotno od televizije, nekoj deci prija da slušaju muziku dok rade domaći. Možda čak i da probate da date detetu da sluša muziku na slušalicama dok radi domaći, ako deli prostor sa još nekom osobom. Tako ga neće ometati ni zvuci iz okruženja, biće fokusirano samo na domaći dok čuje muziku.

4.     Pravilo upotrebe mobilnih telefona i tableta

Dogovorite se sa detetom da tokom učenja i izrade domaćih zadataka druga može da zove samo ako treba da razgovaraju oko domaćeg ili da pita o nedoumicama vezanim za učenje.

5.     Naviknite dete da sve zapisuje

Svima se dešava da ne mogu da zapamte baš sve obaveze i zadatke koje imaju u toku dana. Ohrabrite dete da zapisuje sve zadatke koje ima. Možete da naučiti i da pravi „to do“ listu. Važno je da budu dosledni u obavljanju svojih zadataka i da ne odustaju. Moguće je da će ih vođenje evidencije i štikliranje izvršenih zadataa više motivisati da rade dalje.

6.     Vreme za domaći u skladu sa uzrastom

Uzmite u obzir koliko će vremena detetu trebati da završi domaći. Dok srednjoškolci nekada mogu da rade domaći ili uče i duže od sat vremena u kontinuitetu, učenici prvog razreda verovatno neće imati koncentraciju duže od 15 minuta, pa će morati da prave češće male pauze.

Domaci zadaci i ucenje 1
Domaći zadaci i učenje

7.     Domaći zadaci i učenje – u čemu je razlika?

Deca često ne znaju da prepoznaju razliku između izrade domaćih zadataka i učenja, a veoma je važno da ih to naučite.

Pomozite detetu da nauči da uči. Ovo je važna veština, a mnoga deca odrastu i nikada je ne nauče. Treba da zna da:

  • podvlači važno u knjizi,
  • zapisuje teze,
  • pravi grafikone i skice,
  • prepričava gradivo sažeto i svojim rečima,
  • traži dodatne izvore da proširi znanje u enciklopedijama i na internetu.

Možda će detetu nekad biti potrebno da prepiše beleške iz škole, kako bi napravilo pregledne lekcije iz kojih će moći da uči. Ovo će mu biti odlična vežba i ne morate misliti da je beskorisno. Posebno u današnje vreme kada deca zbog sve češće upotrebe elektronskih uređaja imaju sve lošiji rukopis.

8.     Pomozite detetu da se izbori sa tremom pred ispit i kontrolni zadatak

Veoma je važno da naviknete dete da se nosi sa stresom, odnosno da ide na kontrolne zadatke, pa kasnije i ispite rasterećeno koliko god je to moguće. Kao i za sve, u današnje vreme, često roditelji idu u dve krajnosti:

  • govore detetu da ne mora da uči, prezaštićuju ga i pomažu da na pogrešne načine dođe do boljih ocena ili pak
  • vrše preveliki pritisak i imaju očekivanja koja nisu u skladu sa mogućnostima deteta, pa ono sagoreva pri pokušajima da prati roditeljska očekivanja.

Objasnite detetu i da noć pred važan kontrolni ili ispit treba da odmori i da nema svrhe da uči celu noć. Bolje je da bude dobro naspavano jer će mu i koncentracija sutradan biti bolja.

Višestruku korist ima da ih naučite da testove popunjavaju tako što prvo urade ono što im se čini da sigurno znaju. Tako će se malo i opustiti i dati sebi vremena da razmisle i o težim zadacima.

domaći zadaci i učenje
Domaći zadaci i učenje
Kada treba, a kada ne treba pomoći detetu oko domaćeg zadatka?
  • DA kada je u pitanju problem vezano za pisanje određene reči na stranom jeziku, proveru zadatka iz matematike ili nekog objašnjenja zadatka.
  • NE kada je nešto što dete može i samo da uradi i nauči iz samog procesa.

Ako niste u stanju da detetu pomognete kada su u pitanju domaći zadaci i učenje, a da na njega ne vičete, onda mu bolje i ne pomažite. Stvaranjem stresa i pokazivanjem agresije ništa nećete postići, osim da eventualno detetu usadite averziju prema učenju i tom konkretnom predmetu.

Pročitajte još:

Tekst “Domaći zadaci i učenje” objavljen: 10. februar 2022. godine, ažuriran: 25. april 2024. godine

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button