fbpx
Pre trudnoćeZatrudnjivanje

„Gerijatrijska trudnoća“ i „starija prvorotka“ su zastareli termini

Nekada se trudnoća nakon 35. godine nazivala gerijatrijska trudnoća, a žena, čija je prva trudnoća nakon 30. godine „starija prvorotka“. Međutim, ova klasifikacija se više ne koristi. Sada se govori „poodmaklo doba majke“ za žene starije od 35 godina starosti.

Termin „gerijatrijska trudnoća“ će ostati u prošlosti

Lekari naglašavaju da se više ne gledaju godine kao jasna smernica, već se oni bave individualnom procenom zdravstvenog stanja žene i eventualnih rizika. Mnoge žene i nakon 35. godine imaju zdravu trudnoću bez obzira što su u poodmaklom dobu.

Ovo je termin koji se postepeno ukida, prosto je važnije da se i lekari i trudnice međusobno razumeju i razumeju rizike svake trudnoće, kao i da se ona uspešno završi, nego što je prioritet koji će se termin koristiti u datom trenutku.

Šta je „starija prvorotka“?

Termin “starija prvorotka” se koristio za žene koje su prvi put u drugom stanju, a starije su od 30 godina. Lekari sada savetuju da se izbegava nazivanje trudnica ovim terminom, već da se pristupi njihovom individualnom procenjivanju.

Sposobnost začeća varira nakon 35 godina i značajno opada, ali to još uvek ne znači da će ove žene imati problem da ostvare trudnoću prvi put, kao i da će se suočiti sa nekim problemima. Glavni faktor za uspešnu trudnoću je zdravstveno stanje majke. To podrazumeva i koliko je fizički u dobroj formi, kao i da li se hrani zdravo i ima zdrav san. Stoga ne treba koristiti termin “starija prvorotka”, ali je važno obratiti pažnju na mogućnost pojave zdravstvenih problema.

Lekari naglašavaju da trudnoću ne treba odlagati bez objektivnih razloga jer se biološki sat ipak nije menjao, iako se životni vek produžio. Žene i dalje u gotovo isto vreme dobijaju prvu menstruaciju, a u menopauzu ulaze u istim godinama kao što je to vekovima slučaj.

Sposobnost ostvarivanja trudnoće u prvom ciklusu opada nakon 30. godine, a značajan pad plodnosti dešava se oko 37. godine života. Kako vreme prolazi, plodnost se smanjuje i ona između 40 i 45. godine života pada za 90-95%. Ovo i dalje znači da žena ima šanse da ostvari trudnoću, ali neuporedivo manje. Saznajte više: Trudnoća u četrdesetim i pedesetim: Kada je kasno za trudnoću?

trudnoca 12
Photo by John Looy on Unsplash

Da li su tridesete nove dvadesete kada je trudnoća u pitanju?

Nauka je ono što treba da nam bude baza znanja, a istraživanja su veoma precizna i daju nam bolji uvid u pravu sliku:

Studije su pokazale da u praksi postoji veliki društveni i ekonomski pritisak na odlaganje trudnoće. Sve češće se majčinstvo odlaže, a ovaj trend je najviše maha uzeo u Evropi, mada je sve zastupljeniji i u Americi. Nasuprot novim društvenim očekivanjima, naučna literatura je jasna i govori da su trudnoća i porođaj manje rizični između 20 i 30 godine života, nego što je to slučaj nakon tridesete.

Istraživanja ukazuju i na to da se majčinstvo u medijima predstavlja kao nesreća za mlade i servira im se da bi ga trebalo odložiti. Parovi koji se u dvadesetim odluče na potomstvo suočavaju se iznova sa odbranom svojih stavova. Bilo je razumljiva ovakva slika u medijima tokom proteklih decenija kada se češće dešavala tinejdžerska trudnoća, ali sada je problem suprotan.

Lekari i naučnici apeluju da žene shvate da, kada je plodnost, u pitanju, tridesete NISU nove dvadesete. Stoga oni smatraju da bi društvena politika morala da se promeni za dobrobit čovečanstva, te da se bebe ne gledaju kao teret društva i zajednice. Izvor: PubMed

pobacaj 3
Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash
Koje rizike nosi trudnoća posle 35. godine?

Faktori rizika se neminovno povećavaju s godinama, a oni uključuju:

Kod žena starijih od 35 godina češće se javljaju i problemi sa dojenjem, posebno kod žena kojima je bila potrebna medicinska pomoć da ostvare trudnoću.

Dobra vest jeste da savremene metode testiranja, dijagnostike i lečenja pružaju mnogo više mogućnosti ženama da ostvare potomstvo uspešnije i kasnije nego što je to ranije bio slučaj.

Koje su prednosti trudnoće u poodmaklom dobu?

Statistika pokazuje da žene koje rađaju prvo dete u poodmaklom dobu, nakon 35. godine, obično imaju bolje obrazovanje i već su finansijski nezavisne, često na višim pozicijama na poslu. One biraju da ostvare trudnoću u vreme kada im to odgovara i spremnije su da budu majke.

Prednost je i više životnog iskustva, te je i veća verovatnoća da će sa velikim poštovanjem gledati na trudnoću i biti revnosne po pitanju svega što treba da se preduzme. Istraživanja pokazuju i da dođenje deteta nakon 33. godine povećava šanse za duži život.

Objavljen: 13. maj 2024. godine

gerijatrijska trudnoca i starija prvorotka
Gerijatrijska trudnoća ili starija prvorotka – Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button