fbpx
Dojenje

Bilje i dojenje

 

Uticaj bilja na dojenje

Kao i farmaceutski lekovi, biljni preparati mogu da dospeju u majčino mleko i utiču na njega i eventualno bebu. Međutim, za razliku od lekova, upotreba bilja i biljnih preparata ne podleže istim analizama i ispitivanjima pre nego što dospe u prodaju, tako da nam niko ne garantuje punu sigurnost, jačinu ili čistoću preparata. Takođe, za vrlo malo vrsta bilja je utvrđeno kako utiču na odojčad.

Bilje kao što je komorač, na primer, se vekovima koristi za povećanje produkcije majčinog mleka, ali je malo poznato kako ova biljka utiče na zdravlje deteta.

Igrajte sigurno i posavetujte se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih biljnih lekova.

Tu su i neke interakcije između biljaka sa drugim biljkama – i lekovitog bilja i lekova, kojih bi trebalo da budete svesni.

Mnogi biljni preparati sadrže malo ili ništa od aktivnih sastojaka pronađenih u biljkama.Tako da je važno da kupujete standardizovane proizvode iz uglednih izvora.

Prikazaćemo neke često korišćene biljke i njihov uticaj:

Kamilica, đumbir, Echinacea
Često uzimani kao čajevi, ove biljke se smatraju sigurnim za negu majke u redovnim dozama. Pijte svaki biljni čaj sa oprezom, međutim, posebno kad ne znate sve sastojke.

Anis, beli luk, kopriva, seme komorača, verbena
Posavetujte se sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koju od ovih biljaka. Iako se često koriste kao pomoć za povećanu produkciju mleka, nisu sve naučno dokazane kao sigurne i delotvorne.

Pepermint (i mentol), peršun
Pepermint i peršun mogu da smanje produkciju mleka ako se uzimaju u velikim količinama. Šoljica čaja od mente verovatno neće imati takav učinak, ali više šoljica tokom dana mogu da utiču na vašu sposobnost da proizvodite mleko.
Za pepermint bombone i mentol kapi za kašalj je poznato da smanjuju proizvodnju mleka, i to previše. Takođe, ulje peperminta (koncentrat biljke) se ne smatra sigurnim za vreme dojenja.

Hrizantema
Ova biljka se koristi za lečenje migrene. Ne postoje poznati problemi u vezi njenog uzimanja dok se doji.

Gospina trava
Ova biljka se koristi za lečenje depresije. U studijama sa novorođenčadi čije su majke uzimale ovo bilje, u krvi beba skoro da nije nađena i nikakve nuspojave nisu primećene. Gospina trava, međutim, može da stupi u interakciju sa mnogim drugim lekovima (i smanji učinkovitost oralnih kontraceptiva).

Aloa, ulje kima, list sene, imela, kava-kava, konjsko kopito, ulje peperminta
Izbegavajte ove biljke dok dojite. Neke ometaju dojenje, a neke mogu da budu štetne za vaše dete.

Pročitajte još: Biljke za povećanje količine mleka

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ”Roditelj”

Mileni pitanja možete postaviti na: dojenje@demetra.rs

Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button