fbpx
NovorođenčeVaspitanje

15 potpuno zastarelih saveta za bebe

U moru informacija koje imate prilike da čujete kada ste trudni ili dobijete dete, nebrojeno je zastarelih saveta za bebe koje možete slobodno da zaobiđete. Na portalu „Parents“objavljena je lista „mudrosti“ koja se pokazala neistinitom, a mi vam ih prenosimo.

15 zastarelih saveta za bebe

 • Kupanje beba svaki dan

Ranije je važilo mišljenje da bebe svako veče (ili jutro, u toku dana), treba kupati tako što ćete napuniti kadicu, zagrejati sobu i slepo pratiti tu rutinu. Odavno je jasno da bebe zapravo apsolutno ne treba potapati u kadicu svake večeri. One se ne znoje kao odrasli, a slučajevi atopsijskog dermatitisa su češći ukoliko se bebe svakodnevno kupaju. Posebno kada se koristi puno kupke, koliko god da je kvalitetna, prilagođena bebama i slično.

Ukoliko se odlučite da kupate bebu svakodnevno, vodite računa da joj svakodnevno i hidrirate kožu, kako ne bi došlo do isušivanja i daljih problema.

 • Beba treba da spava u tihom i zamračenoj sobi

Iako neke bebe budi buka, većini neće smetati. Beba koja se navikne na buku, dok spava, pre će pristajati da leži dok se nešto dešava i da zaspi uveče, bez obzira što recimo imate goste.

Bebama tokom dana ne bi trebalo zamračivati sobu, kako bi naučile da razlikuju noć i dan.

 • Beba ne sme da se oslanja, stoji ili odskače u vašem krilu da kasnije ne bi imala probleme sa nogama i bolove

Beba neće iskriviti noge tako što se oslanja na noge, dok je držite u krilu, ili se odbacuje da odskoči. Ovo su samo mitovi u koje veruju prethodne generacije žena. Male bebe zapravo tako uče da nose svoju težinu na nogama i pronađu težište, te im je ovo zabaavno i stimulativno za razvoj. Naravno ne trebate preterivati.

 • Slušanje klasične muzike će povećati bebin koeficijent inteligencije

Muzika je stimulativna za decu i bebe, ali ne postoji nijedna zvanična studija koja je potvrdila da beba koja sluša klasičnu muziku može da dovede do značajnih prednosti za razvoj inteligencije na viši nivo.

 • Razmazićete bebu, ako je uzmete kada počne da plače

Bebe mlađe od 4 meseca same umeju da se smire samo ako sisaju da se umire (dojku, cuclu, prst) ili su povijeni (povijene i ruke i noge).

Uzimanje bebe u ruke kada plače je neće navići na ruke i razmaziti, samo će moći da se opusti i zna da će se neko uvek brinuti o njoj. Beba na ovaj način uči da su roditelji tu za nju.

 • Bebama noću treba menjati mokru pelenu

Jedan od zastarelih saveta za bebe jeste da ih presvlačite noću i kada ne kake. Današnje pelene ne čine bebu mokrom tokom noći. Nema potrebe menjati joj noćnu pelenu, osim ako nije kakila. Međutim, većina beba prestane da kaki noću već do uzrasta od mesec dana. Nakon toga, nema potrebe da budite bebu i menjate joj pelenu.

beba ima bubuljice
 • Ne mažite bebi kremu sa zaštitnim faktorom ako je mlađa od 6 meseci

Idealno je da bebu ne držite napolju u periodu dana kada je sunce najkritičnije. Samim tim neće biti potrebna krema. Ali, tokom letnjih meseci, ipak je bolje namazati kremu na male površine. Stoga se trudite da beba ima laganu zaštitnu odeću i šeširić, a kremu nanesite samo na lice, šake i stopala koji su otkriveni. Dodatno zaštitite bebu nadstrešnicom od kolica i trudite se da bude u hladu.

 • Svaki put treba sterilisati bebine flašice i cucle ako je beba mlađa od 3 meseca

Mnogi roditelji tvrde da su samo sa prvim detetom sve sterilisali. Zapravo, sterilizacija flašica i cucli je potrebna samo kada izvadite sve iz pakovanja. Nakon toga je dovoljno da perete sve deterdžentom i vodom. Bez problema flašice možete prati i u mašini za sudove. Bebe su izložene mnogim mikrobima i sa mnogo više njih u kontaktu, nego što se može naći na cucli ili majčinoj dojci.

beba spava sa cuclom 3
 • Najbolje je da beba spava na boku ili stomaku

Najsigurniji položaj za bebino spavanje je na leđima, nasuprot ranijim verovanjima. Brojne studije, ali i praksa su pokazali da položaji na stomaku ili boku nisu sigurni. O tome kada je bezbedno da beba spava na stomaku, možete čitati ovde: Beba spava na stomaku: Kada je bezbedno i dozvoljeno?

 • Dodavanje pirinčanih žitarica ili mlevenog keksa u mleko će pomoći da beba spava

Sa uvođenjem čvrste hrane sačekajte dok beba ne bude imala najmanje četiri meseca. Istraživanja pokazuju da bebe kojima se uvodi čvrsta hrana pre četiri meseca zapravo lošije spavaju. Beba neće spavati bolje ako joj dodate nešto u mleko. Naprotiv, pratite smernice za uvođenje čvrste hrane.

Pročitajte: Uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću

 • Beba treba da bude uobročena

Bebu treba hraniti na zahtev, posebno ako dojite i u prva dva meseca obavezno. To će značiti da će ona u početku možda sisati i na svaki sat, ali vremenom će sama to vreme pomerati na dva ili tri sata. Pratite je i videćete koliko i kada će povećavati, odnosno smanjivati obroke. Za bebe koje se hrane adaptiranim mlekom, ishrana je nešto drugačija nego kada su u pitanju dojene bebe.

 • Treba kupovati cipele sa tvrdim đonom

Bebe ne treba da hodaju „u kalupu“, ne trebaju im tvrde duboke cipelice i u zatvorenom prostoru ne treba da hodaju obuvene. Najbolje je da hodaju potpuno bosi, kada je to moguće, po različitim terenima: parketu, tepihu, travi, kamenčićima, pesku. Samo za otvoreno im treba kupiti meke cipelice koje će im zaštititi stopalo od povreda.

 • Bebe treba da imaju veliku nuždu svakog dana

Još jedan od zastarelih saveta za bebe jeste da one treba da imaju veliku nuždu svaki dan. Sasvim je normalno da bebe imaju stolicu i jednom u 3 do 4 dana u uzrastu do 3 meseca, pa i kasnije dok sisaju ili piju samo adaptirano mleko. Međutim, ako se beba muči da kaki i vidite da se pojavila krv u peleni, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom.

 • Pipanje fontanele može da povredi bebin mozak

Fontanela je meki krug na vrhu bebine glave koji je prekriven kožom. Lobanja pulsira i plaši roditelje, međutim, mozak je veoma dobro zaštićen. Veća (prednja) se zatvara oko prvog rođendana, a najkasnije do 18 meseci, dok se meka, na potiljku zatvara već sa 2 do tri meseca.

 • Bebe se često razboljevaju zbog hladnoće

Poslednji od 15 zastarelih saveta za bebe jeste da će se ona lako razboleti od hladnoće. Bebi je potrebna pomoć odmah na rođenju da reguliše svoju unutrašnju temperaturu. Lako se može desiti da joj bude previše hladno ili previše vruće. Ipak, beba se neće razboleti od hladnoće ili izlaska napolje zimi, već od virusa i bakterija. Normalno je da bebu izvodite napolje koje god da je godišnje doba.  Pročitajte: Zimska beba

zastarelih saveta za bebe
15 zastarelih saveta za bebe

Objavljen: 31. maja 2023. godine, ažuriran: 13. januara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button