fbpx
Novorođenče

Mekonijum – prva bebina stolica

Mekonijum je prva stolica novorođenčeta. Ona je lepljiva, gusta i tamnozelena, gotovo crne boje. Sastoji se od ćelija, proteina, masti i crevnih sekreta, poput žuči. Beba ga obično izlučuje tokom prvih nekoliko sati ili dana nakon rođenja, a neke bebe ga ispuštaju dok su još u materici, prilikom porođaja ili kasne trudnoće. Izvor: KidsHealth

mekonijum 2
Photo by Wikimedia Commons

Kako izgleda kada beba prvi put kaki?

Mekonijum se formira kada vaša beba proguta amnionsku tečnost. Kada amnionska tečnost prolazi kroz creva, vodeni deo se apsorbuje, a zaostaje lepljiva supstanca nalik katranu. Ova supstanca blaže debelo crevo bebe i dok dođe 40. nedelja trudnoće, bebina creva su ispunjena ovim sadržajem. Ispuštanje nakon rođenja pokazuje da sistema organa za varenje radi.

mekonijum

Da li je mekonijum loš u plodovoj vodi?

U redu je da beba proguta mekonijum, ali je problem ako ga udahne u pluća. Aspiracija može da napravi problem sa distanjem i može dovesti do respiratornog distersa, infekcije i drugih ozbiljnih stanja.

Ukoliko se javi zelena plodova voda, to samo po sebi nije alarmantno stanje. Statistika kaže da se ovo događa u čak 12-20% slučajeva. Češće kada prođe verovatni termin porođaja, odnosno u 41. nedelji trudnoće i kasnije. Ukoliko lekari uoče da je amnionska tečnost zelene boje, oni će posebno obratiti na novorođenče.

Ispuštanje mekonijuma pre rođenja

Ispuštanje prve stolice u matericu pre rođenja može da bude znak fetalnog distresa, to jest da je došlo do patnje ploda.

On je vrlo iritantnan za pluća. Ako postoji mogućnost da dete možda ima dosta ove stolice u plućima, lekar uvodi cev u dušnik i isisa ga. Ta cev, koje se zove endotrahijalna cev, se takođe može koristiti kako bi dete disalo nakon što je uklonjen.

Rezime

Mekonijum je prvi bebin izmet. Normalno je da bude skoro crne boje, nalik na kartan i pojednako lepljiv. Nekada, ako mama nije sa bebom tokom prvih 48 sati, ona neće ni imati prilike da vidi kako on izgleda. Obično već nakon dva dana, a kod dojenih beba često i ranije, stolica bebe već počinje da poprima uobičajenu zlatno-žutu boju i biva nelepljive konzistencije.

Ukoliko se dogodi da beba udahne ovaj sadržaj, lekar će obaviti pregled da utvdi da li je došlo do znakova respiratornih problema. Većina beba se brzo opravlja bez većih posledica. Samo ispuštanje ovog sadržaja u plodovu vodu nije neuobičajena pojava.

Save

Objavljen: 8. maj 2012. godine, ažuriran: 10. maj 2024. godine

Save

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button