fbpx
Kalendar razvoja deteta

13 meseci 2. nedelja  – Kalendar razvoja deteta

Dete staro 13 meseci 2. nedelja

13 meseci 2. nedelja je period u kome dete balansira između komunikacije sa vama i rastućih strahova o svetu koji ga okružuje. Sada razume sve više stvari koje mu pričate, a pokušava da vam kaže svašta, ali još uvek to ne ume da verbalizuje. Pokušajte pažljivije da slušate ono što brblja jer ga to ohrabruje da se izrazi i uči da je govor dvosmeran.

Pomozite detetu sa strahom od nepoznatih osoba i strahom zbog razdvajanja. Ovo je period kada deca često polaze u jasle, a ujedno i period kada imaju najveći strah od nepoznatih i da će biti ostavljeni. Nemojte ih forsirati da se pozdravljaju sa nepoznatima, već ga umirite i dodajte omiljenu igračku ako je potrebno.

kalendar razvoja deteta demetra 5

Socijalni i emocionalni razvoj – 13 meseci 2. nedelja: Anksioznost razdvajanja i strahovi deteta

U uzrastu od 13 meseci, većina dece razvije anksioznost zbog razdvajanja od roditelja. Tada može da ih uznemiri čak i ako želite da ih ostavite sa bakom ili članom porodice kog veoma često viđa. Dete osim plakanja biva potrešeno do te mere da drhti, cvili i pokušava da se sakrije ili pogebne od „stranca“. Ovime jednostavno pokazuje koliko je privrženije roditeljima nego drugima. Razlog tome je i mašta koja buje u ovom periodu, pa im čak i buka od usisivača ili komšijski pas mogu izgledati strašno odjednom.

Ne možete na silu naučiti dete da ima poverenje u nepoznate osobe. Morate biti strpljivi i prihvatiti strah sa kojim se suočava. Pustite ga da se opusti i bude spreman, a najbolje je da pokušate da budete prisutni u vrtiću prilikom adaptacije ili da dadilju ili osobu koja je član porodice a čuvaće bebu jedno vreme vodite sa sobom.

Kako da pomognete detetu sa strahovima?

  • Ukoliko je dete počelo da se plaši kupanja možda ima strah od sapunice u očima ili da će pasti. Pokušajte da mu dozvolite da sedi obučeno i bez vode u kadi, da kosu ispirate šoljom umesto mlazom vode, probajte da preskočite šampon par dana ili ostavite mlaz vode sa igračkama, kako bi se zabavljalo. Više: Kad pranje kose detetu postane noćna mora
  • Strah od životinja – Nije retkost da deca imaju strah od životinja, posebno ako se radi o, na primer, velikom psu. Zamislite kako biste se i vi osećali pored životinje koja je veća i viša od vas. Nemojte nikada prisiljavati dete da mazi životinju, a uvek prvo pitajte vlasnika da li je dozvoljeno i naučite decu da pitaju. Umesto toga se igrajte plišanim igračkama i čitajte mu slikovnice sa životinjama, kako biste ih približili. Pokazujte životinje na ilustracijama i imenujte ih.
  • Strah od buke – Ako dete počne da vrišti zbog usisivača, seckalice za hranu ili kosilice, to je potpuno normalno u ovom uzrastu. Nemojte da brinete, paničite, a posebno ne da vičete na dete tako da ga još više uplašite. Pustite ga da se suoči sa ovim predmetima kada su isključeni, ako su bezbedni da ih dodiruje i shvati da nisu opasni.
kalendar razvoja deteta demetra 3
Jezički i kognitivni razvoj – 13 meseci 2. nedelja

U ovom uzrastu, deca imaju fond od 3 do 4 reči. Uz mama i tata, umeju da kažu nešto poput: LA, BA, PA i slično. Ovo je pasivna faza razvoja jezika, pa se nemojte uznemiriti ako ne može da izgovori ni ove reči. Nije toliko bitno da dete ume da verbalizuje reči, koliko je važno da vi možete da primetite da li vas razume. Važno je da zna da nešto pokaže rukom, odreaguje kada mu se obraćate, razume jednostavne stvari. To je ono što odlikuje pravilan razvoj sada.

Ako imate dete koje već pokušava više da priča, ohrabrujte ga u tome. Razgovarajte, pitajte ga, ponavljajte nazive predmeta. Recite, na primer: „Hajde da kupimo jabuku!“, „Idemo da vidimo pticu!“, „Ovo je crveni auto!“ Tepanje i upotreba bebećeg govora, samo će usporiti razvoj govora.

Slušajte dete dok vam priča. Pokušajte da održavate kontakt očima i odgovorite osmehom, klimanjem glave ili rečenicom. Ako imate stalnu jezičku interakciju, deca će pokušavati sve više da pričaju sa vama.

Možda vam se čini da dete premalo priča, međutim, ako obratite pažnju, primetićete da ono ima gestove za mnoge stvari kojima oponaša i pokazuje da razume o čemu se radi. Na primer, kao što maše rukom kada se pozdravlja ili odmahuje glavom kada nešto ne želi. Istraživanja su pokazala na desetine gestova koje mališani pokazuju, samo je potrebno da se potrudimo da ih prepoznajemo. Izvor: AAP

Ponašanje i zdravlje: 13 meseci 2. nedelja

Bilo da hoda ili još uvek puzi, sada vam se čini da dete nema sekund mira, a samim tim, vrlo često ni vi. Sve mu je zabavno da baca, uzima, ruši, razgleda, stavlja u usta. Ceo svet koji okružuje dete za njega je nepoznat i posmatra ga kao eksperiment koji treba razumeti. Uzbudljivo mu je da iznova sruši iste knjige i iznova čuje zvuk padanja.

Bilo bi dobro da imate pri ruci igračke koje neko vreme mogu da okupiraju dete u ovom uzrastu. To su obično kocka u koju se umeću oblici ili čaše koje se stavljaju jedna u drugu. Posebno kada idete u goste, ne bi bilo loše da sa sobom ponesete nešto što će dete neko vreme zanimati.

13 meseci 2. nedelja
13 meseci 2. nedelja

Izlazak iz kuće je u ovom uzrastu poseban izazov. Morate sa sobom nositi i dalje torbu sa pelenama, maramicama i rezervnom garderobom, idealno i sa vodom, užinom i nekoliko igračaka koje će zanimati dete. A sa detetom, ukoliko samo hoda, verovatno ćete svuda ići više nego u smeru u kom vi želite.

Objavljen: 5. mart 2023. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button