fbpx
Kalendar razvoja deteta

8 godina 5. mesec  – Kalendar razvoja deteta

8 godina 5. mesec – U ovom uzrastu se menja i telo deteta. Kod dece koja nemaju prekomernu težinu, salo koje ostaje u središnjem delu tela sada potpuno nestaje i zamenjuje ga ravan stomak, a dete sve više počinje da liči na “veliko”. Mlečni zubi sada nastavljaju da ispadaju i zamenjuju ih trajni zubi, a postepeno će se i vilica menjati. Lik se neznatno menja.

Dete – 8 godina  5. mesec

Užina kod osmogodišnjaka

Nutricionisti stalno naglašavaju koliko je važno da deca i tokom osnovne škole imaju užinu. Oni su još uvek veoma aktivni i imaju brz metabolizam, pa vrlo lako i često ogladne. Najbolje je da deca u podne imaju užinu, na pola puta između doručka i ručka, a ne trebamo zaboraviti ni poslepodnevnu užinu.

Redovna užina će im pomoći pri koncentraciji, ali i da se smanji prejedanje tokom glavnih obroka.  Ako dete bude jelo pravilno i adekvatnu hranu, nemojte brinuti o tome da će se ugojiti zato što ima međuobroke.

Jedna od važnijih navika je da dete ne jede dok je ispred ekrana već za stolom, čak i kada je u pitanju užina. Tako ćete izbeći da pojede prevelike količine hrane koje zapravo i nije svesno.

Dozvoljavajte detetu da jede užinu između dva obroka, a ne neposredno pred novi obrok. Neka to budu lagani obroci poput voćnog jogurta, voća, sirovog povrća, pirinčanih galeta, energentskih pločica sa suvim voćem. Izbegavajte čips i slične grickalice.

Ukoliko dete pije tečnost za užinu, osim vode, to može biti i razblažen sok od 100% voća ili biljni čaj. Nemojte detetu davati nezdrave napitke, posebno ne one koje sadrže kofein. Smatra se da male količine kofeina nisu problematične (40-60mg dnevno), ali vi ne znate koliko će tačno dete uneti u svoj organizam.

Više: Zdrava užina: Zdrave grickalice i užina za decu

Pletenica sa šumskim voćem

Prva proteza za zube

Da li je vašem detetu potrebna zubna proteza. Mnoga deca u starijim razredima osnovne škole počinju da nose protezu. Stomatolog će vas posavetovati da li treba početi sa upotrebom proteze koja se nosi samo noću i kada je vreme za fiksnu protezu.

Često je deformitet zuba (razmaknuti zubi, previše blizu i preklopljeni zubi) urođen, a nekada je i posledica sisanja prsta, nesrećnim slučajem, zubnim bolestima ili lošom ishranom.

Deca i bolest bliskih osoba – 8 godina 5. mesec

Nemojte od deteta kriti da je neko u porodici ozbiljno bolestan. Ono je već dovoljno veliko da prepoznaje da se nešto dešava i može da prepozna kada stvari nisu u redu. Najbolje je da budete iskreni i nađete način da kažete detetu da nešto nije u redu.

Uverite dete da ima puno lekara koji će dati sve od sebe da poboljšaju zdravstveno stanje voljene osobe, bilo da je to baka, deka, tetka ili roditelj.

Ako vam je jasno da je sudbila onog ko je bolestan neizvesna, ostavite stvari otvorenim. Recite da se nadate da će biti bolje, da dobija najbolje lekove, a da se vi nadate. Nemojte govoriti da će sigurno biti bolje. Nemojte davati detetu obećanja u koja niste sigurni.

Normalno je da dete bude radoznalo i želi da o tome više puta pričate. Nemojte izbegavati odgovore i gubiti strpljenje, ali nemojte dete ni zamarati dugotrajnim objašnjenjima dijagnoza. Jednostavno budite jasni, iskreni i budite podrška detetu.

Deca često kroz kreativnost kanališu svoju anksioznost. Dajte detetu priliku da crta, igra se kockama i na njemu prihvatljiv način oslobađa sebe stresa. Ako je reč o veoma bliskoj osobi, nemojte odlagati odlazak kod terapeuta koji će pomoći da se sa detetom razgovara na pravi način i da dete na pravi način reaguje na situaciju u kojoj se našlo.

bapske priče o polu deteta
Boravak deteta od osam godina ispred ekrana

Stalno se priča o tome kako deca ne bi trebalo da provode više od dva sata ispred televizije. Ovo više i nije problem obzirom da mnoga deca radije igraju igrice nego što gledaju televiziju. Stoga je važno napomenuti da se pravilo dva sata ne odnosi samo na televiziju, nego na sve vrste ekrana i „pametnih“ uređaja. Bilo bi najbolje da se u dečijoj sobi ne nalaze pametni uređaji, a da se dogovorite gde ćete odlagati mobilne telefone, ukoliko ga dete ima.

Vaš život sa detetom od 8 godina 5. mesec
8 godina 5. mesec
8 godina 5 mesec

Moguće je da će vam biti neverovatno da dete proba neke stvari koje vi nikada niste ni pokušavali. To je zato što se dete razvija individualno i odvojeno od vas. Ponekad će ovaj jaz dovesti do toga da se i vi, kao roditelj, osećate nesigurno, ali je važno da ne budete prestrogi ni prema sebi, kao ni prema detetu. Pozdravite njegovu želju da bude odvojena osoba sa svojim interesovanjima.

Kalendar razvoja deteta 8 godina 5. mesec – Literatura:

  1. MedilinePlus: https://medlineplus.gov/ency/article/002017.htm
  2. BabyCenter: https://www.babycenter.com/child/8-years-old
  3. AAP.org: https://www.aap.org/

Objavljen: 15. februar 2023. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button