fbpx
Razvoj deteta

Tabu tema: Seksualnost kod dece – prvi znaci seksualnosti

Seksualnost kod dece se vremenom razvija kao i sve drugo. Ali, kako je kod nas to još uvek na neki način tabu tema, većina roditelja nije sigurna kako da reaguje. Jedan od najneprijatnih trenutaka u životu roditelja je onaj kada se suoče sa prvim pokazivanjem seksualnosti svog deteta koje još uvek smatra bebom.

Ovo je posebno izraženo u trenucima kada primete da devojčica pred spavanje nekad dodiruje svoje genitalije. Većina roditelja neće priznati da su ikada ovo videli, ili će se zaista potruditi da ne obraćaju pažnju da je to u pitanju, kao da se radi o nečemu što je sramota, i zbog čega treba da se stide. Zapravo, reč je o prirodnoj, normalnoj i, na kraju, zdravoj pojavi.

Kod dečaka se roditelji već od uzrasta kada imaju par meseci navikavaju na pojavu erekcije, pa to prolazi nekako laganije i ne pridaje se toliki značaj. Pitanje koje osim seksualnosti uvek visi u vazduhu među roditeljima, a retko se naglas izgovara je i pitanje seksualne orijentacije.

Seksualnost kod dece

U uzrastu između dve i pet godina, normalno je da se javi povremena potreba da dodiruju ili trljaju svoje genitalije. Za njih je to način opuštanja, najčešće pred spavanje. Retko koje dete ne dira svoje genitalije tokom ovog perioda povremeno. Deca treba da nauče da genitalije dodiruju kada imaju privatnost, a ne pred svima.Nekada preterano dodirivanje genitalija može da se javi kao odgovor na stres. Isto kao što su sisanje palca ili uvrtanje kose.

razvoj decije seksualnosti
Seksualnost kod dece – kada se javljaju prvi znaci?

Seksualnost kod dece: razvoj do dve godine

Roditeljima beba se čini da je seksualni razvoj njihove dece veoma daleko. Zapravo, naučno je dokazano da se dešava da već na ultrazvučnom pregledu može da se uoči erekcija kod beba dečaka, kao i prva vaginalna lučenja već tokom prvog dana nakon rođenja. Seksualnost kod dece i njen razvoj tokom prvih godina života je ključan za normalno odrastanje deteta.

Najraniji emotivni osećaji su vezani za fizički kontakt bebe sa roditeljima. Održava se kroz dodir, zagrljaje, poljupce i ljljuškanje. A ovi doživljaju pokazuju bebi kako je biti voljen. Zdrava veza sa roditeljima je osnova za fizičku intimnost i ljubav koja se razvija tokom zrele seksualnosti.

Sasvim je normalno da bebe uživaju dok su golišave. One dodiruju svoje telo i uživaju u tome. Nekada roditelji brinu zašto dečaci imaju česte erekcije i drže ili vuku pišu tokom menjanja pelena. Normalno je da čak i bebe istražuju svoja tela. 

Razvoj seksualnosti deteta od dve do pet godina

Razvoj seksualnosti nakon drugog rođendana, pa sve do polaska u predškolsko je ključan za razvoj deteta. Već oko tri godine, deca treba da imaju jasnu sliku o razlici polova, da imaju osećaj autonomije i poverenja u sebe. Ne treba da osećaju stid zbog svog pola.

Deca se u uzrastu od dve godine veoma interesuju za polove. U tom uzrastu uče da razlikuju pol osoba iz okruženja, u slikovnicama, na slikama i na televiziji. Veliki deo procesa učenja čine upravo razlike u polovima i ljudsko telo. Obzirom da su genitalni delovi uglavnom prekriveni odećom, interesovanje je pojačano. Dete će se interesovati za majčine grudi, polne organe roditelja, da li imaju stidne dlačice, zašto deca nemaju dlake.

Deca će koristiti svaki momenat nakon drugog rođendana da zavire u kupatilo dok je neko od roditelja u njemu. Ne treba se skrivati i ponašati zatečeno. Do petog rođendana, dete treba da nauči da ne treba javno da pokazuje golotinju i seksualnost.

Deca se igraju doktora

U ovom uzrastu deca imaju običaj da pokazuju delove tela jedno drugom kada ostanu nasamo. Iz tog razloga, omiljena igra im je doktora. Igraju je drugovi ili braća i sestre sličnog uzrasta. Nemojte brinuti da je seksualne prirode. Ovo im je omiljena igra pre svega iz radoznalosti. To im je prilika da vide svoja tela međusobno i pozitivno utiču na njihovo učenje i razvoj. Kada budu stariji, neće im biti zabavno da igraju ovu igru. Deca u ovom uzrastu neće oponašati seksualne činove, osim ako nisu gledali filmove koji im nisu primereni ili su seksualno zlostavljana.

Ukoliko su deca sličnog uzrasta, aktivnosti: ”Pokazaću ti moje, ako ti meni pokažeš tvoje” je sasvim normalna. Važno je da je igra sporazumna i da nijedno dete nije nasilno.

Igre među decom koja nisu sličnog uzrasta nije uobičajena, jer ne postoji međusoban isti nivo radoznalosti i treba obratiti pažnju.

Razvoj seksualnosti kod dece: Imitiranje suprotnog pola

Deca u ovom uzrastu imaju običaj da se ponašaju u suprotnosti sa svojim polom. Dečaci će želeti da nose cipele kao majka, a devojčice da odbijaju da se igraju sa lutkama, već samo sa kamionima. Ovo je sasvim normalna pojava, osim na primer, ako dečak insistira da je devojčica i želi samo tako da je obučen. Do uzrasta 5-8 godina, normalno je da oni nemaju jasan osećaj rodne stalnosti, posebno pod uticajem roditelja koji nekada namerno forsiraju izrazito mušku garderobu i igre za dečake kada su devojčice u pitanju, kako bi izbegli da izgledaju kao princeze, pa odu u drugu krajnost. Međutim, kod dece koja dosledno insistraju na drugom polu ipak treba odvesti kod pedijatra, a zatim i psihologa.

NIKADA nemojte grditi dete ukoliko primetite da se dodiruje. Najveća je greška da mu izazovete osećaj krivice i srama zbog potrebe koju prirodno oseća. Time možete da napravite problem tokom iskazivanja seksualnosti u zreloj dobi.

Deca u ovom uzrastu su dovoljno velika da mogu da shvate da ovakve stvari ne treba da rade javno. Takođe, nemojte zaboraviti da im objasnite da niko, čak ni članovi porodice ne treba da ih dodiruju tako da se osećaju neprijatno.

Bezbroj pitanja deteta vezanih za seksualnost kod dece, ali i odraslih

Deca će postavljati bezbroj pitanja: ”zašto devojčice nemaju pišu”, ”kako se prave bebe”, ”kako se rađaju bebe”… Na sva ova pitanja pokušajte da odgovorite što iskrenije, nemojte izbegavati odgovore ili pričati deci da ih je donela roda. Takvim odgovorima samo detetu dajete do znanja, da treba iste da potraži na drugom mestu i ono gubi poverenje u vas. Ako se potrudite da im objasnite i iskreno odgovorite, deca će uvek dolaziti kod vas i kada budu stariji.

Razvoje seksualnosti deteta od šest do deset godina

U ovom uzrastu, deca postaju veoma zainteresovana za trudnoću, porođaj i rodne uloge. Tada se dečaci uglavnom igraju sa dečacima, a devojčice sa drugim devojčicama. Ovo je vreme u kom deca počinju da pričaju o seksualnosti, takođe skupljaju informacije na televiziji i u okruženju.

Ako vi niste uspeli da steknete poverenje svog deteta u dosadašnjem razvoju, obično ako ste na pitanja odgovarali pričom o rodi, kupusu i pčelici, dete će izbegavati da se vama obraća sa pitanjima.

razvoj decije seksualnosti2
Seksualnost kod dece

Razmislite o tome da odaberete povoljan trenutak da razgovarate sa detetom na temu ”kako se prave bebe”, čak i ako vas ono ne bude pitalo ništa o tome. Deca su u ovom uzrastu radoznala, a sami donose zaključke koji se obično svode na to da se bebe prave tako što muškarac i žena leže u istom krevetu, ljube se, plivaju zajedno u bazenu ili drže za ruke.

Na početku osnovne škole, deci je veoma zabavno da koriste psovke, nekad i krišom, sebi u bradu. Objasnite im da je to neprikladno i skrenite pažnju svaki sledeći put kada budu psovali. Uglavnom će im spominjanje ”masnih” viceva, intimnih delova tela i seksulanom orijentacije izazivati kikotanje i to je normalno. Iako neće uvek razumeti o čemu je reč. Mirno im objasnite da su ove šale neprimerene. Vi ste im najbolji primer. Nikada nemojte ismevati određene grupe ljudi, već budite tolerantni i pokažite poštovanje.

Posmatranje životinja i kućnih ljubimaca

Deca će imati priliku da vide kućne ljubimce ili životinje u zoo vrtu u toku parenja. Neke će biti sramota ili će se gaditi, a neki će pak biti radoznali da vide šta to rade. Možda će imati i neka pitanja, ali veća verovatnoća je da će krišom gledati i biće ih stid da postave pitanja. Ovo je prilika da im pošaljete poruku da je seksualnost prirodan deo života.

Kako deca rastu: Prvi znaci seksualnosti i razgovor o promenama

Deca će u nekim fazama razvoja biti veoma zbunjena, svi će biti uplašeni čak i ako to ne pokazuju. Vaš stav, razgovor u pravom trenutku i prihvatanje će i dalje imati najvažniju ulogu za njihov zdrav razvoj. Oni će želeti da znaju šta ih čeka u narednim mesecima i godinama, čak i ako ih je sramota da pitaju.

Kada se pojave prve malje na telu, menstrualni ciklus kod devojčica i vlažni snovi kod dečaka, oni će provoditi mnogo vremena da se pitaju da li su ”normalni” i porediće se sa okruženjem. Deca su u ovom uzrastu najosetljivija.

Budite otvoreni i strpljivo odgovarajte na pitanja vašeg deteta vezano za promene na telu, ljubav, seks i dolazak beba na svet. Kostite vreme kada je zgodno da pričate na miru, možda tokom večeri kad se osamite ili kada odete sami sa detetom u šetnju gradom, na sladoled ili u bioskop.

Pozdravljajući promene koje se dešavaju na telu i pojavu seksualnosti, dajete im do znanja da vrede i otvarate mogućnost da vam se obrate i kada budu stupili u seksualne odnose i budu imali eventualne probleme.

seksualnost kod dece prvi znaci
Seksualnost kod dece – prvi znaci

Nemojte ih ”terati” svojim stavom da se obrate nekom nepoznatom. Nikada ih ne tretirajte kao da su promene nešto neprijatno i prljavo. Ovo će pomoći da dete razvije zdrav stav i prihvati svoje telo, kao i da ga zavoli. Uz pravilan odnos i obraćanje pažnje na dete, kao i odvajanje vreme za vreme sa njih, vi ćete mu biti najveća podrška i glavni resurs za dobijanje informacija.

Photo by Alexander Dummer

Objavljen: 14. april 2015. godine, ažuriran: 30. decembar 2023. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button