fbpx
Posle porođaja

Opadanje kose posle porođaja (VIDEO)

Opadanje kose posle porođaja je nešto sam čime se sreću sve porodilje, a čak dve trećine iskusi pojačano opadanje kose posle porođaja.

Bez obzira da li ste pred kraj trudnoće imali izrazito bujnu kosu ili je delovala uobičajeno, velika je verovatnoća da će oko tri meseca nakon porođaja ona odjednom početi da opada. Razlog tome jeste upravo mirovanje u smeni kose koje se prirodno dešava, a koje se kod vas nije dešavalo tokom poslednjih meseci trudnoće.

Zašto kosa opada posle porođaja?

Možda vam deluje da kosa nikada neće prestati da opada, ali ne brinite, nećete oćelaviti. Ipak, možda će vam se nekada činiti da je baš to ono što vas čeka.

Tokom trudnoće, visok nivo estrogena će verovatno produžiti životni vek dlakama koje bi inače opadale tokom tih meseci. Tako dolazite u situaciju da je kosa bujnija nego uobičajeno pred sam kraj trudnoće. Nakon porođaja i dalje sve izgleda sjajno, a kosa je obično lepša nego ikada.

Posle porođaja, nivo estrogena se vraća u normalu i kosa počinje da opada. Sada je trenutak kada će početi da opada sva kosa koja je zapravo trebala da se smeni tokom prethodnih meseci, samo manje-više odjednom, odnosno najčešće tokom perioda od oko dva do tri meseca.

Sjajna i blistava kosa nije nedostižan san

Kada će prestati opadanje kose posle porođaja?

Kao što je opadanje počelo naglo, tako će naglo i prestati. U nekom periodu ćete početi da primećujete da se svuda na glavi pojavljuju male nove dlačice. Ali i njima će trebati vremena da porastu, pa pređašnje stanje možete očekivati negde oko godinu dana posle porođaja.

Dobra vest je da će one trudnice koje su se u trudnoći srele sa pojačanom maljavošću na telu sada moći da odahnu.

Istraživanja su pokazala da nakon porođaja kosa u jednom momentu počinje sinhronizovano da opada, ali je u pitanju samo opadanje dlaka koje nisu imale svoj prirodan ciklus tokom trudnoće i opadale sukcesivno, već se to dešava naglo. Ista studija pokazala je da opadanje kose traje 6 do 24 nedelje, a veoma retko do 15 meseci. (1)

Da li postoji način da sprečite opadanje kose nakon porođaja? Da li pomaže šampon protiv opadanja kose posle porođaja?

Nažalost, uzrok ovog opadanja kose nije ništa od preparata za negu, pa čak ni hrane koju koristite. Stoga je pitanje koliko ćete moći da utičete na sam proces. Probajte da probate neku novu frizuru sa kojom će vam kosa delovati bujnije.

Lepa i posle 50

Da li genetika utiče na opadanje kose posle porođaja?

Jedna studija obuhvatila je 98 pacijenata sa postpartalnim opadanjem kose, ali nije utvrđena veza sa porodičnom istorijom. Takođe ni seboreja nije faktor rizika. Prema ovoj studiji kod čak 88,7% ispitanica opadanje je počelo 8 do 16 nedelja nakon porođaja.

Prednje vlastište je bilo obuhvaćeno kod 59,1%, a kod 11,2% žena su bili zahvaćeni samo frontalni regioni kada je opadanje u pitanju. (2)

Šta možete preduzeti da smanjite opadanje kose posle porođaja?

Preskočite feniranje i previše tretiranja kose

Zagrevanje kose fenom, presom i figarom samo će je oslabiti još više. Pokušajte kad god je moguće da ostavite kosu da se suši prirodno. Grubo čektanje i vezivanje jakim gumicama će samo ubrzati proces opadanja. Stoga će opadati više dlaka istovremeno, ali verovatno samo onih koje bi opale pre ili kasnije.

Ne bi bilo loše da korisite šampon za volumen kako bi kosa izgledala bujnije.

Kako rešiti opadanje kose: Hranite se zdravo i vitamini za kosu za dojilje

U ovom periodu vam je zdrava hrana mnogostruko značajna. Unošenjem raznovrsnog voća, povrća i dovoljno proteina pomoći ćete kosi da bude jača i otpornija. Isto važi i za unos adekvatnih suplemenata. Posebno obratite pažnju da unosite dovoljno vitamina C, D, zatim gvožđa, beta karotena, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina. (Izvor: Healthline)

Vitamini za kosu za dojilje
Opadanje kose posle porođaja
Opadanje kose posle porođaja

Najbolje je da tokom perioda dojenja koristite iste vitamine koje ste koristile tokom trudnoće. Ukoliko želite da pijete neke namenske vitamine za kosu, ipak proverite da li su adekvatni vitamini za kosu za dojilje ili je bolje da se držite ovih koje su dozvoljene u trudnoći do prestanka dojenja. Više: Potrebni vitamini za kosu, nokte i kožu

O svom iskustvu sa opadanjem kose, pričale su Milena i Tamara, urednice portala Demetra:

Pročitajte još:

Objavljeno: 14. 11. 2011. godine, ažuriran poslednji put 24. februar 2024. godine

Izvor
Healthline ParenthoodScienceDirect: Effects of Pregnancy on the Human Hair CycleJAMA NetworkNCBI

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button