fbpx
Razvoj deteta

Bilateralna koordinacija tela: Podjednako korišćenje obe strane tela kod dece

Bilateralna koordinacija označava sposobnost usklađenog korišćenja leve i desne strane tela pri izvođenju neke aktivnosti.

Deca već od šestog meseca počinju da koriste dve strane tela u jednoj aktivnosti.

decija soba 3

Bilateralna koordinacija tela: Vrste bilateralne koordinacije

Postoji više tipova bilateralne koordinacije:

  • sposobnost da prave isti pokret koristeći obe strane tela (kada tapšu rukama, pridržavaju flašicu dok piju iz nje);
  • sposobnost da prave isti pokret koristeći obe strane tela ali naizmenično, prvo jednu pa drugu stranu (kada igraju uz muziku, penjenju uz stepenice);
  • sposobnost da leva i desna strana tela prave različite pokrete u isto vreme, što se u najvećem broju slučaja i dešava (kada, na primer, sečemo meso u tanjiru ili pridržavamo papir dok pišemo).

Koordinacija tela je sposobnost koja omogućava telu da svrsishodno i kontrolisano vremenski i prostorno organizuje dva ili više obrazaca pokreta u jednu celinu, radi postizanja specifičnog kretanja tj. pokreta. Koordinacija pokreta je bitna od samog motoričkog planiranja pa preko realizacije pokreta i to od najjednostavnijih pa do najsloženijih radnji.

bilateralna koordinacija tela

Kako prepoznati decu sa slabije razvijenom bilateralnom koordinacijom?

Kada dete ima teškoće u izvođenju određenih aktivnosti grube motorike kao što je, recimo: hvatanje lopte sa dve ručice, moguće je da ima problem s bilateralnom koordinacijom. Može se primetiti nespretnost pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti:

  • dok dete vezuje pertle,
  • kada treba da stavi pastu za zube na četkicu,
  • kada dete ne može da se zakopča i otkopča,
  • ispoljiće problem pri pisanju i korišćenju olovke,
  • kada treba nešto da napravi ili izreže papir.

Deca sa oštećenom bilateralnom koordinacijom će koristiti samo jednu ruku pri izvođenju svakodnevnih aktivnosti ili će, pak, koristiti obe ruke simetrično kada to nije potrebno.

Bilateralna koordinacija podrazumeva korišćenje obe hemisfere mozga istovremeno.

U Edukativnom centru Prve reči koristimo didaktičke materijale koji podstiču razvoj ove veštine a samim tim poboljšavamo i razvoj motorike koja je usko povezana sa razvojem govora.

Marija Ranisav,

Diplomirani defektolog – logoped

socijalizacija deteta

Marija Ranisav je stručni saradnik portala Demetra. Sva pitanja vezano za razvoj govora vašeg deteta možete joj poslati na: logoped@demetra.rs i odgovor će biti objavljen u što kraćem roku.

Saznajte više: Pitajte logopeda i pročitajte savete o razvoju govora

Tekst “Bilateralna koordinacija tela” objavljen: 1. jul 2017. godine, ažuriran: 19. februar 2024. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button