fbpx
Analize u trudnoći

Biopsija horionskih čupica ili amniocenteza

Kako odlučiti između amniocenteze i biopsije horionskih čupica?

Mnoge žene su u dilemi da li je bolje odmah raditi biopsiju horionskih čupica ili čekati vreme za amniocentezu. Za koju metodu se odlučiti?

Obe analize pokazuju da li beba ima genetski poremećaj ili hromozomski problem.

amniocenteza ili horionske cupice

Biopsija horionskih čupica se vrši obično između 11. i 12. nedelje trudnoće. Samim tim, ranije ćete dobiti rezultate. Ukoliko je sve u redu moćićete da bezbrižno uživate u nastavku trudnoće. Ako rezultat pokaže ozbiljan problem i odlučite da prekinete trudnoću, bićete u mogućnosti da to uradite u prvom tromesečju.

Ipak, treba razmotriti i čekanje drugog tromesečja i amniocentezu, umesto biopsije horionskih čupica. Ili, ukoliko kasno saznate da nešto potencijalno nije u redu, ona je jedina opcija.

Kod visokog rizika od defekta neuralne cevi, morate raditi amniocentezu jer biopsija horiona ne može da da dijagnozu ovog defekta.

Smatra se da biopsija horiona nosi veći rizik za komplikacije u trudnoći od amniocenteze, ali to nije generalno slučaj. Lične statistike iskusnih lekara u medicinskim centrima pokazuju da kod obavljanja oba ova postupka postoji slična, niska stopa pobačaja.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Pre donošenja neke od ovih odluka, konsultujte se sa vašim partnerom, a naravno i sa genetičarem. Više o genetskom savetovališu, testovima i urođenim bolestima pročitajte u tekstu Prenatalno genetsko savetovalište

Više o dabl, tripl i kvadripl testovima pročitajte u tekstu Biohemijski markeri u trudnoći, a o neinvazivnom prenatalnom testu možete pročitati ovde.

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button