fbpx
Zdravlje deteta

Dodatni pregled bebe u prvoj godini

Dodatni pregled bebe u prvoj godini

Nekada je potrebno obaviti i dodatni pregled bebe kod jednog ili više specijalista u prvoj godini. Važno je da ne brinete zbog ovoga, jer se to vrlo često dešava. Lekari samo žele da na vreme pomognu da se sve dovede u optimalno stanje. Osim redovnih kontrola kada se meri telesna težina i visina bebe, kao i primanja vakcina u predviđeno vreme, tokom prve godine života bitno je obratiti pažnju na sledeće moguće probleme:

Stagnacija telesne težine bebe

Bebe po nepisanom pravilu između četvrtog i šestog meseca dupliraju telesnu masu na rođenju, a do prvog rođendana je utrostruče. Ipak, ukoliko se ovo ne dogodi ili beba počne u nekom trenutku da stagnira, nema razloga da odmah paničite.

Više: Napredovanju bebe po mesecima

Obratite se doktoru ukoliko beba nakon obroka povrati veliku količinu mleka, a pritom ne napreduje. Ukoliko napreduje, nema potrebe da brinete, normalno je da bebe posle svakog obroka izbace manju količinu.

mastitis

Dok god je beba vesela, lepo spava i jede, nema razloga da pravite paniku što ne napreduje onako kako knjige kažu. Svaka beba je za sebe!

Pregled kukova bebe

Problem iščašenih kukova javlja se u 0,1% slučajeva i apsolutno je rešiv ukoliko se otkrije na vreme. Najbolje je kada se dijagnoza postavi još u porodilištu, ali je lako rešivo i do 3. meseca bebinog života (u tom slučaju se nose kaiševi, kao i kod beba do 6 meseci starosti). U svakom slučaju ovaj problem je rešiv u 95% slučajeva kada god da se otkrije. Kod starijih beba, nekada je neophodna i korektivna operacija, ali je problem i tada rešiv.

Pročitajte više: Ultrazvuk kukova

Deformacija nogu i stopala bebe

prva kontrola bebe - dodatni pregled bebe

Sve do druge godine, normalno je da beba izvrće nogu kad hoda, da su joj stopala okrenuta prema unutrašnjoj strani, da hoda na prstima ili su joj noge u obliku slova ”O”. Pre nekoliko desetina godina, ovaj problem je rešavan ortopedskim pomagalima, ali danas ima saznanja da je to normalna pojava u razvoju deteta i najčešće je privremenog karaktera.

Ukoliko se ovaj problem nastavi i posle dve do dve i po godine detetovog života, potrebno je obratiti se ortopedu, kako bi vas uputio da radite vežbe.

Šum na srcu bebe

Moguće je da lekar slušanjem srca stetoskopom čuje osim otkucaja srca i uporedne zvuke, u tom slučaju je potrebno da uradite EEG ili UZ srca. Najčešće je to bezazlena pojava koja vremenom nestaje bez terapije. Posebno ne brinite ako ste u trudnoći radili expertni ultrazvučni pregled. Sve veće anomalije na srcu, u današnje vreme, na savremenom 3D i 4D aparatu moguče je otkriti još u trudnoći.

Photo by Anthony Shkraba

Save

Ads

Related Articles

Back to top button